Stringa pataisos dėl vairuotojo pažymėjimo tinkamumo asmens tapatybei nustatyti

Seimas kol kas nepriiminės pataisų dėl vairuotojo pažymėjimo, išduoto bet kurioje Europos Sąjungos (ES) šalyje, prilyginimo dokumentui, pagal kurį nustatoma asmens tapatybė.

Atidėti balsavimą paprašė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas. Pasak jo, pataisos yra susijusios su Jungtinės Karalystės finansų startuolio „Revolut“ atėjimu į Lietuvą.

Už Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisų priėmimo atidėjimą balsavo 68 Seimo nariai, 29 – prieš, o susilaikė 15 parlamentarų.

Lietuvos bankas per pataisų svarstymą Biudžeto ir finansų komitete pripažino, kad leidus pagal vairuotojo pažymėjimą  nustatyti asmens tapatybę, Lietuva palengvintų „Revolut“ atėjimą.   

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ne kartą įspėjo apie tokių pataisų, pagal kurias finansų įstaigos kliento tapatybei nustatyti galėtų naudoti dokumentus, kuriuose nėra nurodoma pilietybė, galimas grėsmes.

Biudžeto ir finansų komitete anksčiau buvo siūloma skubinti pataisų priėmimą, kad jos įsigaliotų nuo šių metų kovo, nes pakeitimai susiję su Jungtinės Karalystės (JK) įmonių apsisprendimu dėl tolesnės jų veiklos po „Brexit“. Tokiu būdu būtų sudaryta galimybė įmonėms pagal JK teisės aktus identifikuotus klientus (naudojant JK pripažintą asmens tapatybės dokumentą – vairuotojo pažymėjimą,) perkelti į Lietuvoje įsteigtas finansų įstaigas sklandžiai ir be trukdžių.

Finansų ministerijos atstovai įsitikinę, kad vairuotojo pažymėjimas asmens tapatybei nustatyti valstybei pridėtų konkurencingumo, tuo metu FNTT sako, kad be pilietybės duomenų asmens dokumente neįmanoma efektyviai valdyti rizikų finansų sistemoje.

FNTT teigimu, kadangi kaip asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas vairuotojo pažymėjimas pripažįstamas ne visose ES valstybėse, Lietuvoje leidus jį naudoti tokiam tikslui, gali būti, kad Lietuvoje asmens tapatybę nustatančiu dokumentu bus pripažintas toks, kuris tokiu nepripažįstamas jį išdavusioje valstybėje.

FNTT nuomone, nerezidentų patekimas į Lietuvos finansų sistemą, juolab nuotoliniu būdu, ir toliau privalo būti griežtai kontroliuojamas, siekiant išvengti panašių pinigų plovimo situacijų, kaip Latvijoje ar Estijoje. 

Anot FNTT, analizuojant užsienio bendrovių, registruotų lengvatinio apmokestinimo zonose, pinigines operacijas, nustatyta, kad 2017 metais didžiausias tokių įmonių, turinčių sąskaitas Lietuvos bankuose, buvo tik 1010. Bendras nerezidentų depozitų skaičius Lietuvoje sudaro 3 proc., Latvijoje – apie 45 proc., Estijoje – apie 17 proc.

Vairuotojo pažymėjimas yra tinkamas asmens tapatybei nustatyti ir atsidaryti sąskaitą banke Didžiojoje Britanijoje, Estijoje, Danijoje, Islandijoje, Švedijoje, Čekijoje, Maltoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Man atrodo, kad bus sunku nuspresti. D.B. vairuotojo pazymejime yra pazymeta is kokios salies yra asmuo. Manau, kad dar turetu buti ir asmens kodas.

ALGIS

ALGIS portretas
Dokumentas , kuriame yra asmens kodas , privalobūti tikras ir tinkamas dokumentas visose srityse .

Vairuotojas

Vairuotojas portretas
Naujuose teisese yra net pirštų antspaudas,kaip gali jos negalioti ,kaip asmens dokumentas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių