Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas dirbti keliasi į pajūrį

2013-06-04 11:25
Seimas dirbti             keliasi į pajūrį
Seimas dirbti keliasi į pajūrį / Vytauto Petriko nuotr.

Neseniai iš pajūrio grįžusią Jūrinių ir žuvininkystės reikalų komisiją keičia šiandien ir rytoj Neringoje posėdžiausiantis Aplinkos apsaugos komitetas. Jo pirmininkas Algimantas Salamakinas sako nesantis tokių išvykų šalininkas, tačiau kai kurios kelionės esą būtinos.

Nauda neabejotina

Pavasarį ir vasaros pradžioje tradiciškai padažnėja išvažiuojamųjų Seimo komitetų bei komisijų posėdžių. Pavyzdžiui, šiandien ir rytoj sostinę į pajūrį iškeis Aplinkos apsaugos komitetas. Jo pirmininkas A.Salamakinas teigia, kad tai pirmasis per kadenciją šio komiteto išvažiuojamasis posėdis. Bet kelionės svarba Seimo narys neabejoja.

„Neringos meras jau seniai kvietė atvykti, susipažinti su vietos taryba, numatomas posėdis. Bet neapsiribojame vien Neringa, kitą dieną vyksime į Pajūrio regioninį parką, paskui esam pakviesti pažiūrėti, kaip veikia atliekų deginimo stotis, ar iš tiesų ten viskas gerai. Ir aplankysim naftos išgavimo įmonę “Minijos nafta„, kurioje naudojamas hidraulinio ardymo metodas. Tad keturi zuikiai bus nušauti per vieną vizitą. Vilniuje to nepamatysi“, – pasakojo A.Salamakinas.

Komiteto pirmininko teigimu, tokios išvykos naudingos ir pirmą kadenciją parlamente esantiems Seimo nariams, nes taip jie gali tiesiogiai susipažinti su objektais, kurių likimas sprendžiamas posėdžiuose.

„Antras dalykas, aš įvardiju jį kardinaliu įstatymu, – tai Teritorijų planavimo įstatymas. Iki liepos 1 d. mes suplanavę jį priimti, todėl kaip tik Neringos savivaldybėje diskutuosime, koks jų požiūris į teritorijų planavimą. Nes visuomet yra, nenoriu pasakyti “konfliktas„, bet tarp saugomų teritorijų ir Neringos savivaldybės yra nesibaigianti diskusija, kaip jiems toliau gyventi. Vilniuje mes to tikrai nepamatysim ir nesužinosim, pamatysim tik vietoje“, – aiškino Seimo narys.

Pažiūrėti į medžius – netikslinga

Tačiau, pasak A.Salamakino, kartais kolegos Seime nevengia papiktnaudžiauti ir į išvažiuojamuosius posėdžius vyksta dažniau, nei to išties reikia.

„Aš nesu tų išvažiuojamųjų posėdžių šalininkas, praeitą kadenciją dažnokai lyg važiuodavo komitetai. Jei galima spręsti Vilniuje, kai viskas aišku, važiavimas būna bergždžias. <...> Jei važiuoja pažiūrėti, kaip miškas atrodo, tai tokios išvykos nereikalingos. Nes kiekvienas Lietuvoje gyvenantis žino, kaip atrodo miškas ar ežeras. Bet šiuo atveju posėdis susijęs su įstatymų bazės keitimu ir reikia bent prisiliesti prie tokių dalykų, kad neatsitiktų taip, jog statė statė žmonės namus, visi matė, kad stato, juk namą pastatyti – tai ne lauko tualetą. Kelerius metus statė ir paskui sako, kad dabar griausim, o mokesčių mokėtojai kompensuos. Tad reikia sudėlioti įstatymų bazę, kad tokių kvailysčių daugiau neatsitiktų“, – išvažiuojamąjį posėdį teisino A.Salamakinas.

Pajūryje neužsibus

Kiekvienas komitetas ar komisija posėdžių tvarką nusistato savarankiškai. Išvykstamųjų posėdžių išlaidos degalams imamos iš kanceliarinėms išlaidoms numatytų lėšų arba patiems komitetams ar komisijoms skirtų pinigų.

Paklaustas, ar, įsivyravus maloniems orams, parlamentarams nekils pagunda pajūryje pabūti ilgiau, nei numatyta darbotvarkėje, A.Salamakinas užtikrino į Vilnių parsivešiantis visus kolegas.

„Kad ne, visus parvešiu atgal, nė vienas nelieka. Tiek intensyvi darbotvarkė, kad nebus laiko kur nors pasilikti, visi suplanavę grįžti. <...> Važiuojam nuo Klaipėdos gana didelį atstumą link naftos gręžyklos, ten komitetas turi būti visos sudėties, todėl nemanau, kad čia bus kokio nors piktnaudžiavimo“, – sakė komiteto pirmininkas.

Į išvažiuojamuosius posėdžius šį pavasarį jau vyko ir daugiau komitetų bei komisijų. Reikalus ne Seime aptarinėjo Ekonomikos, Kaimo reikalų, Sveikatos reikalų komitetai, Energetikos ir, žinoma, Jūrinių ir žuvininkystės reikalų komisija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų