Seimas ėmėsi naujos redakcijos LRT įstatymo

Seimas penktadienį ėmėsi valdančiųjų „valstiečių“ inicijuoto naujos redakcijos Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) įstatymo projekto.

Už projektą po pateikimo balsavo 50 Seimo narių, prieš buvo 36 ir du parlamentarai susilaikė. Pagrindiniu projektu paskirtas Kultūros komitetas, svarstymas numatytas pavasario sesijoje. Dėl projekto paprašyta Vyriausybės išvados.

Šiuo projektu būtų keičiami visuomeninio transliuotojo valdymo principai: būtų steigiamas naujas valdymo organas – valdyba, trumpinama tarybos narių kadencija, keičiama jos formavimo tvarka.

LRT taryba Seimo narių prašė neskubėti su nauja įstatymo redakcija, išklausyti ekspertus. Visuomeninio transliuotojo vadovybė yra išsakiusi nuogąstavimus, kad valdančiųjų inicijuojami pakeitimai kelia grėsmę LRT nepriklausomumui.

Projektą kritikuojančio opozicijos atstovė Aušrinė Armonaitė teigė, kad šis projektas yra „asmeninė R. Karbauskio ir A. Širinskienės ambicija įsižeidus ant Seimo narų, kurie atmetė LRT išvadas“.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė tvirtino, jog projektas yra „apaugęs labai daug mitų“.

„Mes išgirstam vieną dieną pasaką, kad ombudsmenas bus institucija, kuri politizuos LRT, bet ombudsmenas pačios direktorės prašymu atsirado projekte. Lygiai taip pat daug mitų, kad bus politizuota LRT, aš sunkiai įsivaizduoju, kur bus politizavimas, jei keturios vietos (taruboje – BNS) iš prezidento ir Seimo atiduodamos akademinei bendruomenei“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Naują įstatymo redakciją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis registravo su LRT veiklą tyrusios komisijos nariais. Projektas atitinka šios komisijos išvadas, tačiau joms gruodžio pabaigoje nepritarė Seimas.

Opoziciniai konservatoriai Seimo plenarinio posėdžio išvakarėse registravo savo parengtą naujos redakcijos LRT įstatymo projektą, anot jų, parengtą pagal britų nacionalinio transliuotojo BBC analogiją, tačiau į darbotvarkę projektas neįtrauktas.

„Valstiečių“ pataisos siūlo, kad naujai steigiama valdyba būtų atsakinga už LRT valdymą, struktūros planavimą, ūkinę veiklą, sutarčių, jei sandorio suma yra didesnė kaip 29 tūkst. eurų, sudarymą.

Valdyba prižiūrėtų LRT generalinio direktoriaus veiklą, galėtų teikti siūlymus LRT vadovui atšaukti jo sprendimus, jei šie prieštarauja įstatymams, LRT tarybos ar valdybos sprendimams. Kaip ir tarybos, valdybos sprendimai LRT būtų privalomi.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
ir būtinai reikia peržiūrėti komercinių TV darbo reglamentą.Ypač reklaminių pauzių trukmę. Jau neįmanoma kai per rodomą 10min.visokio sudo reklamą net laidos ar filmo turinį užmiršti..Paskui reikia kitų šalių kanalus uždraudinėti.:)

petras

petras portretas
Sekmes kuo greiciau sutvarkyti propogandini skleideja ,ir kai kuriu verslo grupiu priedanga...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių