Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas imsis prezidentės vetuotų BK pataisų

2011-04-14 11:50
Seimas imsis prezidentės vetuotų BK pataisų
Seimas imsis prezidentės vetuotų BK pataisų / Roko Medonio nuotr.

Seimui ketvirtadienį bus pateiktas prezidentės Dalios Grybauskaitės grąžintas Baudžiamojo kodekso (BK) pataisų projektas, kuriuo padidintos baudos už ekonominius nusikaltimus.

BK pataisas D.Grybauskaitė vetavo, nes Seimas balsuodamas dėl pataisų priėmimo jas taip pakeitė, kad baudos sumažėjo penkis kartus palyginti su prezidentės pateiktų pataisų pirminiu variantu.

Prezidentė grąžindama pataisas Seimui siūlo priimti Teisės ir teisėtvarkos komitete (TTK) anksčiau patvirtintą kompromisinį variantą, kuris baudas, palyginti su pirmine Prezidentūros redakcija, numato mažesnes, bet ne penkiskart.

Seimo statutas numato, jog grąžinto įstatymo priėmimo metu pirmiausia balsuojama, ar priimti visą įstatymą be pakeitimų, tam reikia ne mažiau kaip 71 balso. Jeigu įstatymas be pakeitimų nepriimtas, balsuojama, ar priimti įstatymą su visomis prezidento teikiamomis pataisomis.

Vietoj Seimo už nesunkų nusikaltimą numatytos iki 200 MGL dydžio (26 tūkst. litų) baudos prezidentė siūlo iki 500 MGL dydžio (65 tūkst. litų) baudą, už apysunkį nusikaltimą - ne iki 400 MGL dydžio (52 tūkst. litų) baudą, o iki 1000 MGL dydžio (130 tūkst. litų) baudą.

Už sunkų nusikaltimą siūloma nustatyti ne iki 800 MGL dydžio (104 tūkst. litų), o iki 1500 MGL dydžio (195 tūkst. litų) baudą.

Pasak Prezidentūros pranešimo, Seimo nustatytos maksimalios baudos už kontrabandą ir kitus ekonominius nusikaltimus yra per menkos, o didelės piniginės baudos yra veiksmingiausia nuo nusikaltimų atgrasanti priemonė kovojant su tokiais nusikaltimais kaip kontrabanda ar pridėtinės vertės mokesčio grobstymas.

"Nebaudžiami kontrabandininkai ir kiti ekonominiai nusikaltėliai vis labiau pelnosi visų Lietuvos žmonių ir valstybės sąskaita. Dabar galiojančios baudos iš nelegalaus verslo lobstantiems asmenims yra juokingos, palyginti su jų gaunama nauda. Bausmė turi būti tokia, kad daryti nusikaltimo neapsimokėtų", - teigė D.Grybauskaitė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Stasys Šedbaras sakė, jog baudas didinti ne taip drastiškai nutarta įvertinus, kad nusikaltę asmenys nebus pajėgūs sumokėti 10 kartų išaugusių baudų, keliaus į kalėjimą, o tai valstybei tik kainuos papildomai.

Komiteto vadovas neigė, kad mažesnės baudos ir toliau leis kontrabandininkams išvengti griežtos atsakomybės, tvirtindamas, jog Baudžiamasis kodeksas numato kitas priemones, pavyzdžiui, nepagrįstomis lėšomis įgyto turto konfiskavimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų