Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas nesutiko sudaryti komisijos riaušėms ištirti

2010-12-21 17:09
Seimas nesutiko sudaryti komisijos riaušėms ištirti
Seimas nesutiko sudaryti komisijos riaušėms ištirti / Skaitytojo nuotr.

Antradienį parlamentarai atmetė iniciatyvą sudaryti laikinąją tyrimo komisiją riaušėms prie Seimo tirti.

Balsavo mažiau kaip pusė

Už tai, kad būtų sudaryta laikinoji komisija ištirti 2009 metų sausio 16 dienos riaušes prie parlamento rūmų antradienį Seimo plenariniame posėdyje balavo 40 parlamentarų iš 99 balsavusiųjų, prieš buvo 31, susilaikė 28 Seimo nariai.

Vėliau 59 balsais prieš 37 nuspręsta išvis atmesti tokį projektą, o ne grąžinti jį iniciatoriams tobulinti.

Tyrimo komisiją inicijavo Seimo opozicinė Tvarkos ir teisingumo frakcija.

Anot jos, komisija turėtų nustatyti, „kodėl nebuvo tinkamai pasirengta galimoms riaušėms ir neįvykdyti visi būtini veiksmai, siekiant jų išvengti“. Komisijai taip pat siūloma „nustatyti pareigūnų bei institucijų, atsakingų už viešąją tvarką ir saugumą, veiksmų teisėtumą, ar jų veikla buvo adekvati esamai situacijai, ar koordinacija dėl veiksmų tarp visų struktūrų buvo pakankama“ bei nustatyti, „ar šaunamųjų ginklų su guminėmis kulkomis, ašarinių dujų bei kitų specialiųjų priemonių naudojimas buvo vienintelis ir neišvengiamas būdas užtikrinti viešąją tvarką, kodėl nebuvo apribota judėjimo laisvė aplink parlamentą Susirinkimų įstatymo nustatyta tvarka“.

Išbraukė pirmąjį klausimą

Po Seimo teisininkų pateiktų pastabų, pasak nutarimo projektą pateikusio Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūno Valentino Mazuronio, nuspręsta išbraukti klausimą dėl „riaušių kilimo priežasčių, ištirti, ar po mitingo kilusios riaušės buvo tyčia organizuotos, kas buvo jų organizatoriai, iniciatoriai ir dalyviai“.

Anot V.Mazuronio, derėtų išsiaiškinti visas riaušių kilimo aplinkybes, taip pat tai, kaip dirbo teisėsaugos institucijos, kai „neatsirado valios netgi užtverti elementaria juosta 75 metrų atstumo nuo Seimo pastato“.

„Ar iš tiesų reikėjo daryti tai, ko paskui ėmėsi specialiosios tarnybos prieš į mitingą susirinkusius žmones, ar tikrai reikėjo guminių kulkų? Mano nuomone, tikrai nereikėjo tokių priemonių imtis“, - kalbėjo Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas.

Pageidavo politinio įvertinimo

Opozicijos atstovai diskusijų metu tvirtino manantys, kad komisijoje pirmiausia turėtų būti ištirta, ar išvykusį vidaus reikalų ministrą riaušių dieną pavadavusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė „davė įsakymą šaudyti į mūsų Lietuvos žmones“.

„Tvarkoj, kad yra teisiami chuliganai, „pasižymėję“ per tuos neramumus. Bet labai daug klausimų kyla dėl Valstybės saugumo departamento, kitų teisėsaugos institucijų veiklos, ruošiantis galimoms riaušėms ir veikiant per jas. Manau, kad netgi prokuratūra negalėtų atsakyti į šiuos klausimus, nes reikalingas politinis vertinimas iš Seimo“, - tvirtino V.Mazuronis.

Tačiau valdančiosios koalicijos atstovai, remiami dalies opozicijos narių, tvirtino, kad laikinosios komisijos nereikia, nes riaušių ir kitokių neramumų aplinkybes turi aiškintis teisėsauga, o ne politikai.

Iniciatyvą parašais parėmė 40 parlamentarų

Laikinosios komisijos sudarymo iniciatyvai buvo pritarę pritarė 40 Seimo narių. Pagal Seimo statutą, iniciatyvos teisę sudaryti laikinąsias tyrimo komisijas turi Seimo valdyba, komitetai, frakcijos ir ne mažiau kaip 36 parlamentarai.

Jeigu surenkamas būtinas parašų skaičius, Seimas artimiausio posėdžio metu svarsto, ar sudaryti tokią komisiją.

Seimo teisininkai, įvertinę nutarimo projektą dėl parlamentinės komisijos riaušėms prie Seimo tirti, pareiškė, kad parlamentas peržengtų savo kompetencijos ribas, jeigu sudaryti tokią komisiją. Atkreiptas dėmesys, kad didelę dalį to, ką siūlo tirti politikai, privalo aiškintis prokuratūra.

Mitingas peraugo į neramumus

Pernai sausio 16-ąją į akciją prie Seimo susirinko keli tūkstančiai Lietuvos piliečių. Iš pradžių vyko taiki akcija, kuria protestuota prieš kai kurias valdančiosios koalicijos vykdomas reformas, tačiau maždaug 100 jaunuolių pastangomis ji peraugo į neramumus. Jų metu sužeisti 34 mitingo dalyviai ir keli pareigūnai.

Vilniaus miesto 2-ajame apylinkės teisme nagrinėjama baudžiamoji bylą dėl riaušių sukėlimo. Per riaušes prie Seimo sužalotas vilnietis Jevgenijušas Tomaševskis iš Lietuvos valstybės prisiteisė 30 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą. Vyras nukentėjo nuo pareigūnų naudotų specialiųjų priemonių.

Vilniaus apygardos administracinis teismas lapkričio pabaigoje pripažino, kad valstybė privalo prisiimti atsakomybę dėl sužaloto vyro, kuris prie Seimo buvo atėjęs į taikų mitingą. Anot teismo, už viešąją tvarką atsakingi pareigūnai turi prisiimti atsakomybę, kad mitingas baigėsi riaušėmis ir nebuvo užtikrintas piliečių saugumas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų