Seimas po svarstymo pritarė neįgaliojo aprūpintojo sąvokos įtvirtinimui įstatyme

Pirmadienį Seimas po svarstymo pritarė neįgaliojo aprūpintojo sąvokos apibrėžimo įtvirtinimui Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatyme, reglamentuojant neįgaliojo aprūpintojo skyrimo sąlygas ir tvarką, jo teises bei pareigas.

Už įstatymo projektą visi 120 balsavime dalyvavę Seimo nariai.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė Vaida Giraitytė-Juškevičienė, pristatydama išvadas, tvirtino, kad komitetas pritarė įstatymo projektui bei lydintiesiems dokumentams bendru sutarimu.

„Šiuo įstatymo projektu bus laikinai palengvinama nepilnamečio asmens padėtis, kuriam iki pilnametystės dėl psichikos ar elgesio sutrikimų buvo nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar priežiūros poreikis ir kuris dėl negalios negali savimi pasirūpinti ar įgalioti kitą asmenį jam atstovauti. Taip pat palengvinama namuose jį slaugančio ar prižiūrinčio asmens padėtis“, – pirmadienį Seime teigė V. Giraitytė-Juškevičienė.

Šiuo įstatymo projektu bus laikinai palengvinama nepilnamečio asmens padėtis.

„Bus palengvinimas tėvams, kol jie susitvarkys ir teismas priims sprendimus dėl nuolatinio globėjo ar rūpintojo, tai toks galima sakyti laikinas statusas, kuris leis pasirūpinti šeimoje asmeniu, kuris turi negalią“, – pridūrė Darbo partijos frakcijos narė.

Įstatymo projektu siūloma papildyti Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymą, nustatant, kad tarnyba pagal kompetenciją dalyvauja formuojant ir įgyvendinant neįgaliųjų socialinės integracijos politiką dėl neįgaliojo aprūpintojo skyrimo, o visi su neįgaliųjų gyvenimu ir veikla susiję klausimai sprendžiami derinant ne tik su jais ir (ar) jų atstovais pagal įstatymą, bet ir su tarnybos paskirtais neįgaliųjų aprūpintojais.

Taip pat siekiama nustatyti, kad asmeniui, kuriam iki 18 metų buvo nustatytas sunkaus neįgalumo lygis dėl sunkaus arba gilaus protinio atsilikimo, sukakus 18 metų, nustatomas 0 procentų darbingumo lygis.

Galiausiai projekte numatoma patikslinti asmeninio asistento sąvoką, nustatant aiškų, baigtinį asmenų, kurie negali teikti asmeninės pagalbos neįgaliajam, sąrašą, t. y. nustatyti, kad asmeninis asistentas – fizinis asmuo, teikiantis asmeninę pagalbą neįgaliajam, su kuriuo jis nėra susijęs artimais giminystės ryšiais ar su kuriuo negyvena ir netvarko bendro ūkio neįregistravęs santuokos, taip pat nėra teismo paskirtas neįgaliojo globėjas ar rūpintojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių