Seimas patvirtino G. Nausėdos kandidatus į Apeliacinį teismą

Seimas ketvirtadienį patvirtino prezidento Gitano Nausėdos teiktus kandidatus į Lietuvos apeliacinį teismą.

Kaip BNS patvirtino balsų skaičiavimo komisijos atstovai, pritarta visoms teiktoms kandidatūroms, nepaisant parlamentarų išsakytos kritikos kai kuriems kandidatams.

Dirbti į Apeliacinį teismą paskirti teisėjai Vytautas Zelianka, Virginija Liudvinavičienė, Vilija Mikuckienė ir Alenas Piesliakas, mokslininkė Agnė Tikniūtė.

Kritikos sulaukė anksčiau dukart į aukštesnes pareigas nepaskirtas V. Zelianka ir teisėjos darbo patirties neturinti A. Tikniūtė. Be kita ko, šiai teisininkei priekaištauta, jog ji – „valstietės“ Agnės Širinskienės bendramokslė.

V. Liudvinavičienė, V. Mikuckienė, A. Piesliakas ir V. Zelianka šiuo metu eina Vilniaus apygardos teismo teisėjų pareigas, A. Tikniūtė teisėjos patirties neturi, ji dirba Lietuvos Aukščiausiojo Teismo konsultante ir Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto docente.

Iš „valstiečių“ frakcijos pasitraukęs Vytautas Bakas pabrėžė, kad V. Zelianka siūlomas į aukštas pareigas, nors teisėjas buvo susitikęs su „advokatu, kuris išskirtinai aptarnauja „MG Baltic“ interesus“.

Tai yra labai rimta problema – gali susidaryti visuomenėje įspūdis, kad teismas bus nepajėgus vykdyti teisingumo būtent šitoje byloje.

„Tai yra labai rimta problema – gali susidaryti visuomenėje įspūdis, kad teismas bus nepajėgus vykdyti teisingumo būtent šitoje byloje. Todėl vardan pačios teismų reputacijos, mūsų visų pasitikėjimo, vardan teisingumo, ponas Zelianka bent jau turėtų luktelėti (...), kol baigsis procesas byloje“, – sakė politikas.

Socialdemokratas Bronius Bradauskas kai kurių Seimo narių mestus įtarimus teisėjams lygino su Stalino laikų režimo.

„Pora metų stebėjau iš šalies Seimo darbą, ir susidarė įspūdis, kad kai kam iš dabartinių Seimo narių, būtų labai gerai grįžti į Stalino laikus. Ten jie labai puikiai jaustųsi, kur viešėjo sekimas, skundai, represijos ir panašiai. Aš galvoju, jeigu žmogus neteistas, vaikšto laisvėje ir aš jį susitinku, tai ar čia mano nusikaltimas?“ – klausė jis.

„Aš esu susitikęs su daug žmonių ir niekada negaliu garantuoti, kad kas nors nepadarė nuotraukos. Ir užtenka po ta nuotrauka parašyti „Kas sieją B. Bradauską su šiuo žmogum?“ Ir viskas, ir kaltė įrodyta. Kur mes nueisime?“ – stebėjosi Seimo narys, kad sugadinti reputacijai užtenka vieno puodelio kavos.

Buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė V. Zelianką norėjo paskirti dirbti į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Tačiau praėjusios kadencijos Seimas 2013 ir 2014 metais du kartus nepritarė šiam paskyrimui.

V. Bakas taip pat stebėjosi, kad A. Tikniūtės kandidatūra teikiama nepaisant to, jog Teisėjų atrankos komisija jos nepasiūlė tarp pirmųjų kandidatų, o anksčiau ją siūlant į Vilniaus ir Kauno apygardos teismus, kandidatūra net nepasiekė Seimo.

„Kas atsitiko, kas pasikeitė? Trečia, čia visi yra mokslininkai, kiek mačiau, daugelis dėsto arba dėstė universitete, turi mokslinius laipsnius (...), nesuprantu, kaip galima be patirties patekti į Apeliacinį teismą? Į aukščiausią teisminę instituciją?“ – svarstė V. Bakas.

Konstitucija numato, kad Apeliacinio teismo teisėjus skiria ir atleidžia prezidentas pritarus Seimui.

Parlamentarai ketvirtadienį taip pat pritarė prezidento siūlymui atleisti Rimvydą Norkų iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo ir šio teismo pirmininko pareigų bei skirti jį Europos Sąjungos Bendrojo Teismo teisėju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kodel iki siol tylima del korumpuotu teiseju atsakomybes gal tikimasi uzsimirs ir ta pati /chebra/ dangsto savus? nepamirskit kad laikai keiciasi ir kas buvo viskas rytoji bus niekas nes sionizmas prieina liepto gala ir ziniasklaida aiskiai komentuoja zinoma ne musu nes dar gyveyname baimeje tai normalu nes kurie tyli yra ko bijot ... bijokit ir drebekit nes yra pagrindo.......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių