Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo komisijos verdiktas – apklausus N.Venckienę

2012-05-30 09:50
Seimo komisijos verdiktas – apklausus N.Venckienę
Seimo komisijos verdiktas – apklausus N.Venckienę / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Seimo laikinosios komisijos, kuri spręs, ar turi būti panaikinta Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės teisinė neliečiamybė, vadovė Virginija Baltraitienė apie jai tekusį darbą kol kas kalba labai atsargiai.

– Kada komisija rinksis į posėdį? – dienraštis paklausė V.Baltraitienės.

– Turėtume susirinkti po kiek daugiau nei savaitės – birželio 7 d., ketvirtadienį.

– Tai bus pirmasis posėdis?

– Ne, jau antrasis. Pirmasis įvyko praėjusią savaitę, kai tik komisija buvo sudaryta. Tai buvo darbinis, reglamentinis, arba procedūrinis, posėdis, skirtas aptarti, ką ir kaip darysime artimiausiu metu.

– O kodėl antrasis posėdis tik birželio 7-ąją?

– Matot, norime, kad posėdyje dalyvautų visi komisijos nariai arba bent dauguma jų. Šią savaitę Seime nevyksta plenariniai posėdžiai, mažiau dirba ir komitetai. Todėl nemažai Seimo narių yra išvykę į apygardas dirbti su rinkėjais ir grįš tik kitą savaitę, į numatomus plenarinius posėdžius. Tada ir bus galima surengti efektyvesnį komisijos posėdį, kuriame dalyvautų dauguma jos narių, o ne vienas kitas.

Be to, apie tai, kad birželio 7 d. vyks laikinosios komisijos posėdis, pranešėm į jį kviečiamiems asmenims.

– Kas tai turėtų būti?

– Kviečiame prokuratūros atstovus ir pačią teisėją N.Venckienę.

– Ji žadėjo atvykti?

– Dar neturime atsakymo, bet tikimės, kad atvyks. Kol kas nebuvo gauta jokios informacijos, kad būtų kokių nors priežasčių neatvykti.

– O neatsitiks taip, kad teisėja naudosis įvairiais būdais vilkinti procesą, neatvykdama į jūsų vadovaujamos komisijos posėdžius?

– Nenorėčiau komentuoti galimybių, kas būtų, jeigu būtų. Mes kviečiame ir tikimės, kad atvyks visi kviečiami.

Bus atsižvelgiama ir į tas priežastis, kurias nurodys neatvykstantys asmenys. Gal tai tikrai bus pateisinamos priežastys, todėl negalima iš anksto smerkti tų, kurie neatvyksta laiku. Tikėsimės, kad atvyks vėliau.

– Ar komisija galėtų priimti kokį nors sprendimą be pačios teisėjos, kurios likimas sprendžiamas, dalyvavimo, jos pateiktų paaiškinimų, atsakymų į užduotus klausimus?

– Nežinau, komisijoje mes turėsime pasižiūrėti, įvertinti situaciją, jeigu susidarytų tokia, kad teisėja ilgą laiką pas mus neateina.

Bet manau, kad vargu ar komisijai būtų galima tokiu atveju priimti kokį nors sprendimą – rekomenduoti Seimui naikinti teisinę neliečiamybę arba jos nenaikinti. Vis tiek, matyt, turėtų būti išklausyta ta pusė. Bent jau iki šiol taip visuomet dirbo visos analogiškos laikinosios tyrimo komisijos dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo.

– Užteks vienos šios teisėjos apklausos?

– Spręsime pagal situaciją. Gali būti, kad ir užteks.

– Seimas nustatė, kad laikinoji komisija turi iki birželio 20 d. pateikti išvadą dėl N.Venckienės teisinės neliečiamybės. Spėsite?

– Žiūrėsim. Tikimės, kad spėsim.

– O gal netgi pavyktų ir greičiau apsispręsti, kaip buvo su Seimo nario Vito Matuzo neliečiamybe, – buvo duotas laikas iki birželio 15-osios, bet apsispręsta gerokai greičiau?

– Gali būti visaip. Juk gali būti, kad komisijos nariai jau birželio 7 d. nuspręs, jog jiems viskas aišku ir galima priimti tam tikrą sprendimą. Bet gali būti, kad neužteks laiko ir iki birželio 20-osios. Čia daug priklauso nuo to, kaip pavyks dirbti, apklausti kviečiamus pareigūnus, surinkti visą būtiną informaciją, su ja susipažinti, komisijoje padiskutuoti apie visa tai, ką sužinojome.

Žodžiu, kol kas sunku ką nors konkrečiai pasakyti, kol neįvyko tas birželio 7-ąją rengiamas posėdis. Tik kai jis įvyks, turbūt galėsime ką nors konkrečiau matyti ir komentuoti.

– Kaip vertintumėte kai kurių N.Venckienės šalininkų kalbas, kad komisijos pirmininke neva paskirta netinkama Seimo narė, iš anksto angažuota komisijai užduotu klausimu?

– Nenorėčiau komentuoti pareikštų nuomonių.

Aš pati dar mąstau apie savo darbą, nes prasidėjo visokios versijos dėl jo. Todėl nenoriu nieko komentuoti, kol komisija nesusirinko į savo darbinius posėdžius. Viskas priklauso nuo komisijos – kaip ji daugumos balsais nuspręs, taip ir bus. Komisija turi kuo kruopščiau ir objektyviau atlikti savo darbą. Tai ir bus siekiama padaryti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų