Seimo komitetas priešinasi pataisoms dėl draudimų rūkyti balkonuose

Seimo Ekonomikos komitetas trečiadienį nepritarė siūlymams uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose ir terasose tais atvejais, jeigu tam prieštarauja bent vienas gyventojas.

Komitetas siūlo grąžinti pataisas iniciatoriams tobulinti. Už tai balsavo devyni komiteto nariai, du siūlė pataisas atmesti, o liberalas Eugenijus Gentvilas balsavime nedalyvavo.

Galutinį siūlymą Seimui suformuluos Sveikatos reikalų komitetas.

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis tikino, kad uždrausti rūkyti balkonuose – „neįgyvendinama nuostata“.

„Tą problemą turi spręsti savivaldybės“, – įsitikinęs jis.  

R. Žemaitaičio teigimu, draudimą rūkyti daugiabučių balkonuose galėtų numatyti namo bendrija ar administratorius.

E. Gentvilas piktinosi, kad draudimą rūkyti norima nustatyti tik balkone, bet ne kitose buto patalpose.

„Įstatymas nedraudžia rūkyti salone, virtuvėje, miegamajame, ir per visas ventiliacijos angas pateks dūmai pas kaimynus“, – kalbėjo jis.

Parlamentarė „valstietė“ Rūta Miliūtė pasiūlė išplėsti bendrijų teises ir leisti joms nustatyti, ar drausti, ar leisti rūkyti balkonuose.

„Bendrijos galėtų daug padaryti, bet akivaizdu, kad negali“, – sakė ji.

Konservatorius Andrius Kupčinskas pasigedo daugiabučio gyventojų bendruomeniškumo. Pasak jo, kur gyventojai susitaria, ten nekyla problemų.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimais, kuriuos siūlo valdantieji „valstiečiai“ ir „socialdarbiečiai“, norima išplėsti sąrašą vietų, kur būtų draudžiama rūkyti, tarp jų – ir daugiabučių balkonuose bei terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas prieštarautų rūkymui. Kitu atveju draudimas negaliotų.

Pataisos taip pat numato draudimus rūkyti viešose vietose – dengtose viešojo transporto stotelėse, vaikų žaidimų aikštelėse, lauko kavinėse, vietose, kur vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas savo parašais parėmė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, parlamentarai Tomas Tomilinas, Antanas Vinkus ir dar 11 Seimo narių. Šį klausimą Vyriausybė jau planavo svarstyti liepos viduryje, tačiau tuomet jį nuspręsta atidėti.

Seimas nuo 2014 metų kelis kartus yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose, arčiau negu dešimt metrų aplink daugiabučius – pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimų nebūtų įmanoma įgyvendinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
gerai bobos paskui ciulpe saldaini

aš portretas
Linkiu parlamentarams, nepritariantiems rūkymo draudimui, turėti rūkančius kaimynus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių