Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo NSGK išvadų prieduose – devynios verslo grupės, bandžiusios daryti įtaką

2018-06-01 15:46
LRT

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) penktadienį paviešintuose išvadų prieduose įvardytos 9 verslo grupės, bandžiusios daryti įtaką seimo, vyriausybės, savivaldybės atstovams.

NSGK pirmininkas Vytautas Bakas
NSGK pirmininkas Vytautas Bakas / M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Komiteto pirmininkas sako, kad dabar svarbiausia, jog iki rudens nebeliktų nei įmonių, nei žmonių keliančių grėsmę nacionaliniam šalies saugumui

Iš skelbiamų pažymų aiškėja – kai kurių ministerijų durys buvo atidarinėjamos koja, bandoma nuimti ministrus ir į jų vietą paskirti savus žmones. Komiteto vadovas Vytautas Bakas spaudimą bandžiusius daryti asmenis vadina agresyviais veikėjais lipančiais per kitų galvas.

Komitetas nubraižė schemą, kaip devynios verslo grupės siekė įtakos seime, vyriausybėje, savivaldybėse. Skirtingu metu  „Arvi“, „Dujotekana“, „Vilniaus prekyba“, „Vikonda“, „Rubikon“ grupė, „Nukem“, „Lietuvos rytas“, „MG Baltic“, „Avia Baltica“ ieškojo ryšių su Seimo nariais, vyriausybės ir savivaldybių atstovais.

Pasak komiteto vadovo, kai kurias verslo grupes ypač domino energetika. Saugumo departamento pažymose minima „Nukem“ – Rusijos atominės energetikos „Rosatom“ valdoma bendrovė, taip pat rašoma, kad  2006–2007 metais Vilniaus prekybos vadovai ir akcininkai, siekdami įgyvendinti „Leo LT“ projektą ir tuo pačiu užvaldyti pagrindines Lietuvos energetikos įmones, siekė įvairiais būdais paveikti šiam projektui nepritariančius politikus, institucijų vadovus. Komiteto pirmininkas sako, kad paviešinus pažymas, dar laukia kitas svarbus darbas.

„Tai, kad Lietuvoje energetikos sektoriuje nebūtų įmonių ir žmonių, kurie yra priešiški šalies nacionalinio saugumo interesams ir priešiški Lietuvos ateičiai, jų tiesiog neturi likti iki rudens. Antras uždavinys –išmontuoti tuos neteisėtus galios centrus ir sukurti tokią teisinę aplinką, kuri neleistų susiformuoti naujiems. Tai yra tiems galios centrams, kurie niekam neatskaitingi, dalyvauja politikos formavime“, – aiškina V. Bakas.

Anot politikos apžvalgininkės Indres Makaraitytės, viešumas – svarbi tramdomoji priemonė. Bet, pasak jos, reikia matyti visas puses – verslas ima tiek, kiek jam leidžiama, tad didesnė problema, kad taip lengva nupirkti politiką.

„Aš labai sveikinu, kad yra viešinama. Kita vertus, man labai nepatinka, kad  yra viešinama labai vienpusiškai, kažkodėl ne visi ištraukiami, ne apie visus kalbama. Aišku, gal čia tik laiko klausimas. Aš už to matau labai daug valstiečių keršto. Vat jūs dabar pradėjot tuos reikalus spausti, tai mes jums parodysim, kokie jūs buvot“, – sako I. Makaraitytė.

Seime jau girdisi nuomonių, kad tyrimą reikėtų tęsti. Tačiau greičiausiai, apie tai bus galvojama rudenį. Antradienį Seimas turės apsisręsti, ar šias komiteto išvadas patvirtinti. Beje, dauguma paviešintų skirtingų laikotarpių valstybės saugumo departamento pažymų buvo skirtos ir tuomečiams aukščiausiems šalies vadovams.

Daugiau apie tai – Redos Gilytės reportaže.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų