Seimo Užsienio reikalų komitetas ragina nutraukti „Belaruskalij“ tranzitą

  • Teksto dydis:

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) ragina nedelsiant nutraukti vienos didžiausių pasaulyje kalio trąšų gamintojų ir eksportuotojų „Belaruskalij“ krovinių tranzitą per Lietuvą.

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) ragina nedelsiant nutraukti vienos didžiausių pasaulyje kalio trąšų gamintojų ir eksportuotojų „Belaruskalij“ krovinių tranzitą per Lietuvą.

Apie tokį antradienį priimtą URK pareiškimą feisbuke paskelbė komiteto pirmininkas, konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Komitetas savo pareiškime taip pat paragino visus euroatlantinius partnerius solidariai taikyti politines ir ekonomines sankcijas Baltarusijos autoritarinio vadovo Aliaksandro Lukašenkos rėžimui kol nebus paleisti visi politiniai kaliniai ir surengti laisvi bei demokratiški rinkimai į šios šalies parlamentą.

JAV Iždo departamentas rugpjūtį įvedė sankcijas „Belaruskalij“ ir iki gruodžio 8 dienos 7 valandos ryto verslui davė laiko užbaigti sandorius. Praėjusį ketvirtadienį JAV išplėstose sankcijose atsidūrė ir „Belaruskalij“ produkcijos eksportuotoja „Belaruskaja kalijnaja kompanija“ (BKK). Sandoriai su ja turi būti baigti iki kitų metų balandžio 1-osios. 

„Lietuvos geležinkeliai“ trečiadienį dar gabens kalio trąšų krovinį į Klaipėdos uostą. Tačiau tai, kaip ir ligšioliniai Lietuvos pareigūnų ir tranzito schemoje dalyvaujančių įmonių pareiškimai, neatsako į klausimą, ar įsigaliojus sankcijoms baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą vyks ir toliau – krovinių pervežimai tikriausiai palaipsniui sustotų po kelių mėnesių.

Ar kroviniai galiausiai judės per Lietuvą toliau, tranzito dalyviai žada pranešti trečiadienį.

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį sakė, jog trečiadienį JAV sankcijų taikomais klausimais bus daugiau informacijos. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį sakė, kad JAV sankcijų „Belaruskalij“ įgyvendinimas priklauso nuo įmonių, tačiau neatmetė ir Vyriausybės įsikišimo galimybės.

Per Lietuvą nustojus vežti „Belaruskalij“ produktus, „Lietuvos geležinkeliai“ netektų maždaug ketvirtadalio krovinių, o Klaipėdos uostas – apie trečdalio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pavilioni

Pavilioni portretas
Jei zmogus NESUSITVARKO su savo kiausiais GYVENES GYVENES ISDUODA SEIMA TAI VALSTYBE TOKIAM PUFIK LAUK TAVE IS SEIMO

Kodel

Kodel portretas
Pavilionis nori iš Klaipėdos padaryti aklagatvi?

senoliui

senoliui portretas
Būtent stribų ir komunistų vaikai visi sėdi seime ir koncervų partijoje ..Ką čia pezini ?Priešinasi jiems lietuvos partizanų palikuonys,kovojusių už Lietuvą .Ar atviras kenkimas, tavo supratimu,normalu?O į rinkimus einame ,bet jie jau iš anksto yra suklastoti .todėl LT ritasi į dugną su stribų vaikučių valdžia ..
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių