Seimui teikiama teismų rūmų pertvarka – mažėtų perpus

  • Teksto dydis:

Seimui antradienį bus pateikta teismų rūmų pertvarka – jų sumažėtų perpus.

Po teismų žemėlapio peržiūros, vietoj šiuo metu veikiančių 12 apylinkių teismų ir 48 teismo rūmų liktų veikti 11 apylinkių teismų ir 24 teismo rūmai, tačiau net po teisinio rūmų apjungimo gyventojams iš 49 apylinkių teismų pastatų toliau atviri liktų 44 teismų pastatai, tik jau teisiškai priklausantys kitiems rūmams.

Po tokio apjungimo daugeliu atveju buvusių rūmų teritorijoje ketinama išlaikyti esamą teismo infrastruktūrą, visiškai norima atsisakyti tik neefektyviausiai veikiančios.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska sako, kad reforma siekiama suvienodinti didžiųjų šalies miestų apylinkių teismų ir regioninių teismų darbo krūvį bei optimizuoti finansus, atsisakyti netikslingai naudojamos infrastruktūros.

Remiantis siūlomos reformos projektu, Plungės apylinkės teismas būtų panaikintas, jo teises ir pareigas išdalijant Klaipėdos ir Telšių apylinkių teismams.

Iš viso ketinama atsisakyti penkių rūmų infrastruktūros: Pasvalio, Skuodo, Pakruojo, Akmenės ir Lazdijų.

Mažinant teismų rūmų skaičių, jungiamos veiklos teritorijos.

Teisingumo ministerijos teigimu, reforma būtų vykdoma vadovaujantis principu, kad atstumas nuo centrinių teismo rūmų iki kitų to paties teismo rūmų būtų apie 60 kilometrų.

Apylinkių teismų tinklas optimizuojamas įvertinus teismuose gaunamų bylų mažėjimo tendencijas, šiuo metu laisvų ir atsilaisvinančių teisėjų vietų skaičių, pradėtas vykdyti atrankas į tam tikrus teismus, numatoma ir teisėjų skaičiaus ir jų pasiskirstymo teismuose peržiūra.

Lietuvos teismų reforma vyksta ne pirmą kartą – pastarąjį kartą teismai optimizuoti 2018 metais.

Tada vietoj 49 apylinkių teismų liko 12 apylinkės teismų: Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Plungės, Šiaulių, Tauragės, Telšių, Utenos ir Vilniaus regiono apylinkės teismai iš viso su 48 padaliniais (teismo rūmais) bei Vilniaus miesto apylinkės teismas.


Šiame straipsnyje: teismo rumaipertvarkaSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Priveise

Priveise portretas
gerai apmokamu siurbeliu tiek,kad jau kysiu nebepasidalina!?

Pertvarka

Pertvarka portretas
Tai perstumdymas yra. Reikalinga teismų reforma. Kas metai nuteisia apie 1000 žmonių nekaltai, vienas net žuvo kalėjime kol išteisino- baisu. 1. Teismuose sprendimus turi priiminėti bent 3-5 teisėjai ( dėl korupcijos mažinimo) ir teisingumo vardan. Juk kai kurios moterys net logiškai galvoti nemoka, tai kaip teisme gali priimti sprendimus tokia, kur lemia žmogaus likimą. 2. Reikalinga bylų komisija, kuri tirtų nekaltai nuteistų žmonių bylas ir turėtų galimybę išteisinti ( kaip JAV). TIK taip galėsime stabilizuoti teismų jovalą dabartinį ( nieko neįžeidžiant).
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių