Pereiti į pagrindinį turinį

Seimūnų algos neliečiamos

2008-12-05 09:00

Seimo nariai nėra nusiteikę mažinti savo algas, kurios buvo padidintos praėjusios kadencijos parlamentarų.

Seimas vakar balsavo dėl siūlymo pripažinti, kad parlamentarų algų mažinimas arba didinimas kadencijos metu gali prieštarauti Konstitucijai. Už balsavo 79, prieš – 19, susilaikė 7 Seimo nariai.

Tokie rezultatai reiškia, kad šią kadenciją turėtų likti nuo 4,5 tūkst. iki maždaug 12 tūkst. litų (neatskaičius mokesčių) padidinti Seimo narių atlyginimai.

Parlamento pirmininko pavaduotojas Česlovas Stankevičius apgailestavo, kad atmestas jo teiktas siūlymas kadencijos metu leisti Seimo nariams mažinti atlyginimus. Šiuo metu tą draudžia Seimo Statutas.

Dauguma parlamentarų pritarė Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadai, kad Č.Stankevičiaus pataisa prieštarauja Konstitucijai, nes Konstitucinis Teismas ne kartą yra pareiškęs, jog parlamentarai negali keisti sau atlyginimų, o tokias pataisas gali priimti tik kitos kadencijos Seimui.

Valdančioji Permainų koalicija planavo kitąmet 15 proc. sumažinti išlaidas Seimo narių algoms. Dabar to nepavyks padaryti.

Tačiau parlamentarai žada sumažinti ir sugriežtinti vadinamųjų kanceliarinių kompensacijų naudojimą. Tautos prisikėlimo partijos frakcijai priklausantis Mantas Varaška vakar užregistravo Seimo statuto pataisas, kuriomis siūloma mažinti Seimo nario išlaidas, susijusias su jų parlamentine veikla. Taip pat siūloma numatyti, jog Seimo narys savo parlamentinės veiklos išlaidas iš pradžių privalės padengti iš savo lėšų.

"Manau, jog buvusios Seimo kadencijos sprendimas didinti Seimo narių pajamas esant valstybės ekonominei krizei laikytinas neleistina prabanga. Todėl raginu įvertinti mano siūlymą sumažinti išlaidas parlamentinei veiklai nuo 1,7 iki 1 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio, t. y. nuo 3801 iki 2236 litų. Toks sprendimas nesukeltų ginčų dėl jo atitikimo Konstitucijai ir nereikėtų papildomai priimti teisės aktų", – teigė Seimo narys M.Varaška.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų