Senjorai skundžiasi dėl skaitmeninės diskriminacijos: panaikinti popierines formas dar per anksti?

  • Teksto dydis:

Vis mažiau popieriaus ir daugiau išmaniųjų įrenginių – taip valstybinės institucijos gyventojus ragina saugoti gamtą, prašymus teikti internetu, o ne pasirašyti popierines formas, praneša LNK.

Mažinamas popierius, o vyresnio amžiaus gyventojai – prie kompiuterio. Tokia gerais norais grįsta Aplinkos ministerijos tvarka papiktino vyresnio amžiaus gyventojus. 

Aplinkos ministro įsakymu iš gyventojų prašymai priimami tik elektroninėmis priemonėmis per informacinę sistemą, tad jeigu išmaniojo ar kompiuterio neturi, ir kompensacijos gauti nepavyks. 

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, sulaukusi skundo iš senjoro, norėjusio pateikti prašymą utilizuoti taršų automobilį ir už tai gauti kompensaciją ne elektroninėmis priemonėmis, nustatė, kad tokie veiksmai netiesiogiai diskriminuoja vyresnio amžiaus gyventojus. 

Visgi ministras sako, kad problemų nėra. Ir priduria: jei vyresnio amžiaus gyventojai negali prašymų pateikti naudodamiesi išmaniosiomis technologijomis, jiems laikas pasimokyti. 

Visgi su tokiais ministro žodžiais nesutinka teisininkai.

Kontrolieriaus sprendimui pritaria ir projekto „Prisijungusi Lietuva“ atstovai. Anot jų, nors tūkstančiai senjorų kompiuteriu kasmet išmoksta naudotis, tačiau panaikinti popierines formas dar per anksti.

Tačiau pati Aplinkos projektų valdymo agentūra tikina, kad senjorų nediskriminuoja. Visgi pripažįsta: pastabas išgirdusi ir ministrui primins, kad lygių galimybių kontrolierės sprendimus reikia vykdyti.

Tačiau patys senjorai pripažįsta, kad jei daugiau vyresnio amžiaus gyventojų bus mokomi skaitmeninio raštingumo, daugiau tokių situacijų nekils. Visgi jie sutinka, kad nors ir nesunkiai išmoksta naudotis kompiuteriu ar išmaniuoju, to negana, nes sukurtos sistemos – per sudėtingos. 

Lietuvoje net trečdalis 55–64 metų amžiaus asmenų niekada nebuvo naudojęsi kompiuteriu. Tarp priklausančių 65–74 metų amžiaus grupei tokių buvo dar daugiau. O tokie rezultatai yra blogesni nei likusioje Europos Sąjungoje. 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

WW

WW portretas
Sukurtos sistemos tikrai per sudetingos! Norejau prisijungusi prie VMI susitvarkyti del zemes mokescio, tai buvo taip sudetinga, kad teko mesti ta reikala, o kita diena vel jungiausi ir skambinau 1808, kur viena konsultante nesugebejo padeti, tada perjunge kitai ir bendrom jegom galu gale sutvarkem ta reikala. Lygiai tokia pat padetis, norint per e.sveikata ar sergu prisiregistruoti pas gydytoja. Niekada nepavyko to padaryti,nors anksciau buvo daug paprastesnis prisijungimas ir visada registruodavausi internetu. Dabar tenka ta daryti telefonu. Kokie proto bokstai sugalvoja tokias sudetingas schemas, kad praktiskai neimanoma to padaryti? O kalba,kad senjorai nemoka ir nenori mokytis. Daug metu naudojosi kompiuteriu, bet kuo toliau,tuo sunkiau, nes pakeiciama buv.schema i nauja ir tada nieko nebegali padaryti.

ne tik senjorai

ne tik senjorai portretas
pabandykit iš pirmo karto užpildyt spis sistemoje formą:)) Tą sistemą sukūrė pats žiopliausias IT "speciaiistas", besimokęs dvejetais

Anonimas

Anonimas portretas
jie specialiai taip daro kad viskas butu kompiuteriais nes tada gali sau nedirbti ismoko to per 2 karantinus tai ir tyciojasi uzaugino per 30 m piemenys -- vadibininkus kurie tik tyciojasi
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių