Šiaulių ligoninės darbuotojai jaučiasi nesaugūs: vyksta slapti susirinkimai, gąsdinamas personalas

  • Teksto dydis:

Prieš daugiau nei savaitę nusižudžius jaunai Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojai toliau vilnija darbuotojų liūdesio ir nevilties banga. Pirmadienį portalą kauno.diena.lt pasiekė laiškas, kurį pastarieji parašė teigdami, kad šiuo metu jaučiasi nesaugūs, sunerimę ir nusivylę. 

Portalą pasiekęs Šiaulių ligoninės darbuotojų laiškas adresuotas Prezidentūrai, Valstybinei darbo inspekcijai, Socialinių reikalų ir darbo ministerijai, Sveikatos apsaugos ministerijai, sveikatos apsaugos ministrui, Seimo Sveikatos reikalų komitetui, Lietuvos medikų sąjūdžiui ir Lietuvos gydytojų sąjungai.

Dalijamės neredaguotu šio laiško turiniu:

RŠL Darbuotojų mintys

„Svarbiausia ne klientas. Svarbiausia – darbuotojas. Jei rūpinsiesi savo darbuotojais, jie pasirūpins tavo klientais“ Richard Branson (Tarno lyderystės principas).

„Ligoninė orientuota išimtinai į pacientus“ (R. Mažeika).

„Su proto darbuotojais reikia bendradarbiauti, o ne jiems vadovauti“. (F. Drucker).

„Apie darbo procesų efektyvinimą geriausiai žino ir gali patarti tą darbą dirbantys“ (vienas iš Lean segmentų).

Tai – pagrindinės taisyklės visų grandžių vadovams, nes kokie įstaigos tikslai bebūtų, be motyvuoto ir gerai besijaučiančio personalo to niekada nepavyks įgyvendinti, nors ir trumpam atsiras iliuzija, kad pavyko autokratiniais būdais reformą prastumti ir kažkokių rezultatų pasiekti, tai NETVARU.

Reformos būtinos, tik jų įgyvendinimas turi vykti šiuolaikinės vadybos mokslo pagalba, ypač pasipriešinimo pokyčiams valdymo dalimi.

Kaip mes jaučiamės?

* Nesaugūs, nes su gyd. Lauros žūtimi galimai susiję asmenys toliau dirba savo postuose, aktyviai bandydami kiršinti ir paveikti ligoninės darbuotojus, išsiaiškinti palaikančius protestus

* Sunerimę, pikti ir nesaugūs, nes RŠL vyksta slapti, maži susirinkimai ir gąsdinamas personalas, kad jei susiję su įvykiu vadovai bus atleisti, darbuotojai neteksią darbo...

* Nesaugūs, nes jaunieji medikai už palaikymą bandomi motyvuoti kursais užsienyje ir geromis rekomendacijomis...

* Nesaugūs, nes vadovai vien savo buvimu darbo vietose gali daryti ir jau galimai daro įtaką personalui...

Vyksta slapti, maži susirinkimai ir gąsdinamas personalas, kad jei susiję su įvykiu vadovai bus atleisti, darbuotojai neteksią darbo...

* Nesaugūs kalbėti viešai, nes matom puikų pavyzdį kaip moka susidoroti su darbuotojais.

* Nusivylę ir pikti dėl vadovybės požiūrio į gyd. Lauros pagerbimą.

* Jaučiame įtampą, nesaugumą – kaip galime maksimaliai gerai pasirūpinti pacientais, kai patys pilni nerimo ir netikrumo?

* Visiškai sutrikę ir nusivylę, kad SAM ministro paskirtas komisijos vadovas Aurimas Pečkauskas artimas A.Bumbliausko pažįstamas iš studijų ir rezidentūros laikų.

Prašome mus suprasti ir reikalaujame nušalinti nuo vadovaujamų pareigų VISUS galimai su gyd. Lauros netektimi susijusius asmenis.

Labai tikimės supratimo ir šio psichologinio teroro nutraukimo kuo skubiau.

Reikalaujame paskirti nešališką su gera vadybos patirtimi laikiną vadovą, ne mediką.

Viceministrą A. Pečkauską pakeisti kitu šio reikalo tyrimo komisijos vadovu.

Reikalaujame skaidraus situacijos tyrimo.

Laukia ilgas ir sunkus procesas mobingui darbe įveikti, bet kad vyktų pokytis pirmiausia reikia IDENTIFIKUOTI, PRIPAŽINTI PROBLEMAS.

Dar turintys vilties dirbti sveikoje psichologinėje atmosferoje RŠL darbuotojai.“

Šalį sukrėtusi nelaimė

Portalas praėjusios savaitės pradžioje rašė, kad apie tragediją medikų bendruomenėje: iš darbo atleista jauna gydytoja po kelių dienų nusižudė.

Medikė minėtoje gydymo įstaigoje dirbo daugiau nei šešerius metus. „Darbuotoja Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbti pradėjo 2014 metų rugpjūčio 1 dieną, darbo sutartis nutraukta 2021 metų gegužės 6 dieną“, – teigė Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė Sonata Tenytė.

Viešojoje erdvėje vis daugiau kalbama apie galimus mobingo atvejus gydymo įstaigose.

36-erių nusižudžiusios Šiaulių ligoninės medikės brolis Artūras Šilinskis sekmadienį portalui teigė, kad jo sesuo buvo nėščia, tačiau apie tai veikiausiai ir pati nežinojo.

Su seserimi itin artimai bendravęs vyras tikina, jog šeimai medikė apie ankstyvą nėštumą neprasitarė, tai jie sužinojo gavę mirties liudijimą.

A. Šilinskis teigė, kad jo sesuo buvo tvirto charakterio, tad niekas nesitikėjo, kad ji ryšis tokiam siaubingam poelgiui. Tiesa, kaip pasakojo medikės brolis, ji ne kartą kalbėjo apie gydymo įstaigoje patiriamą spaudimą, dėl to kreipėsi į kelias institucijas – Sveikatos apsaugos ministeriją, Valstybinę darbo inspekciją, Darbo ginčų komisiją. Anot pašnekovo, jo sesuo pagalbos iš institucijų nesulaukė.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbantys nusižudžiusios medikės kolegos teigė, kad gydymo įstaigoje jiems buvo uždrausta gedėti – ligoninėje statyti jos nuotraukas ir degti žvakes. Tačiau medikai šiam ligoninės vadovybės žingsniui pasipriešino – medikę pagerbė žvakutėmis ir prabilo apie patirtą mobingą.

Sekmadienio vakarą Lietuvos medikų sąjūdis išplatino raštą, kuriuo prašoma, kol vyksta tyrimas dėl medikės savižudybės, nuo pareigų nušalinti Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovybę. Tačiau pirmadienį Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas teigė, kad nėra pagrindo nuo pareigų nušalinti įstaigos vadovą, o įvykio tyrimas jam vadovaujant gali būti atliekamas objektyviai.

Pirmadienį pagaliau prabilo ir ligoninės vadovas Remigijus Mažeika. Jis pripažįsta, kad įstaigoje yra psichologinių, bendravimo problemų. Visgi R. Mažeika savo noru trauktis iš užimamų pareigų neplanuoja.

Respublikinės Šiaulių ligoninės feisbuko ir grupės „Šiauliai online“ nuotr.

A. Dulkys praėjusią savaitę sudarė darbo grupę, kuri aiškinsis situaciją Šiaulių ligoninėje po šios įstaigos medikės mirties. Pasak ministerijos, pokyčių inicijavimo grupė iki rugpjūčio 1-osios turės įvertinti situaciją ir parengti siūlymus, „kokiose srityse ir kokie veiksmai turi būti atlikti, siekiant užtikrinti saugią darbo aplinką bei darbuotojų psichologinę gerovę“.

Ministerija, analizuodama darbo sąlygas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, žada bendradarbiauti su Valstybine darbo inspekcija, taip pat pasitelkti psichologus, dirbančius su psichikos sveikatai palankios aplinkos ir kultūros klausimais organizacijose.

Anksčiau skelbta, kad teisėsauga aiškinasi Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbusios jaunos medikės mirties priežastį, tačiau daugiau detalių neatskleidžia.


Šiame straipsnyje: Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojaidarbuotojaiviešas laiškasjaučiasi nesaugūssavižudybėpagalbos telLNK1

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesiai šviesiai

Tiesiai šviesiai portretas
Medikų klanas eina į patį viršų,ar kada nors girdėjote,kad kas nors iš įtariamųjų būtų nušalinta ar atleista,viskas dangstoma,galai į vandenį.KUR DINGOTE ŽINOMI ŽMONĖS,VALATKA,UŽKALNIS,ir kiti,sugebantys visur savo trigrašį kaišioti,nors kartą padarykit gerą darbą.

Anonimas

Anonimas portretas
laisva LIETUVA NEPRIKLAUSOMA .ka nori ta daro .

Kas be vadovautų tie patys savi užima postus .

Kas be vadovautų tie patys savi užima postus . portretas
Gal pasitraukusi iš gyvenimo gydytoja ir tikėjosi pokyčių pasikeitus SAM vadovybei ? .Deja to neįvyko ir matomai nebus niekas keičiama .Ir toliau bus pažystamų ir giminių vadovų skyrimas.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių