Pereiti į pagrindinį turinį

Šiauliuose oro policijos misiją sustiprinsiantys Lenkijos naikintuvai

2015-01-08 16:00
BNS inf.
A. Tamošiūno, BFL/KAM nuotr.

Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose nusileido NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse dalyvausiantys keturi Lenkijos naikintuvai MiG-29.

Kaip informavo Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės atstovai, pirmieji du naikintuvai Šiauliuose nutūpė ketvirtadienį apie 17 val., dar du - po kelių minučių. Jie misijos metu sustiprins Italijos karius.

Naujoji Lenkijos karių pamaina atvyko iš nuolatinės dislokacijos vietos Lenkijoje 23-iojoje taktinėje Mazovijos Minsko (lenk. Minsk-Mazowiecki) aviacijos bazėje, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Lenkijos gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas (Tomašas Siemoniakas) Varšuvoje ketvirtadienį išlydėdamas lenkų naikintuvus sakė, kad oro policijos misija yra NATO solidarumo išraiška bei įrodymas, jog aljanso saugumas yra nedalomas.

„Baltijos oro policijos misija yra NATO solidarumo ir kolektyvinės gynybos principų, kurie įrašyti Vašingtono sutarties 5-ajame straipsnyje, praktinė išraiška. Tai - aiškus įrodymas, kad visos NATO narės yra vienodai saugios ir gali pasitikėti vienodai efektyvia sąjungininkų parama“, - sakė T.Siemoniakas, kurį cituoja Lenkijos naujienų agentūra PAP.

Šiauliuose tarnaus per 100 Lenkijos karių. Jame kaip ir Italijos karių pamainoje – pilotai, technikai, medicinos personalas, aprūpinimo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai.

Lenkų kariai NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse dalyvaus šeštą kartą, prieš tai jie vadovavo šios misijos 2014 metų gegužės – rugpjūčio rotacijai.

Nuo šių metų sausio naujajai NATO oro policijos misijos rotacijai vadovaujantys Italijos kariai Šiauliuose dislokavo keturis naikintuvus „Eurofighter Typhoon“.

NATO šalys siunčia karius ir naikintuvus saugoti rytinių NATO sienų nuo 2004 metų kovo, kai Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis.

Iki Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos misiją paprastai vykdydavo keturi naikintuvai iš Šiaulių. Pernai Lietuvoje naikintuvų padvigubėjo, misija taip pat pradėta vykdyti iš Estijos ir Lenkijos.

Nuo praėjusių metų pradžios NATO naikintuvai kilo apie 150 kartų atpažinti ir palydėti greta Baltijos šalių skrendančių Rusijos karinių orlaivių. Tai - triskart daugiau nei pernai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų