Pereiti į pagrindinį turinį

Siekia, kad Konstitucinio teismo išaiškinimams reikėtų visų teisėjų balsų daugumos

2014-12-02 15:45
BNS inf.
KT: autorių ir sportininkų apmokestinimas neprieštarauja Konstitucijai
KT: autorių ir sportininkų apmokestinimas neprieštarauja Konstitucijai / Š. Mažeikos / BFL nuotr.

Seimas antradienį po pateikimo pritarė darbo grupės pataisų paketui, kuriuo keičiami reikalavimai dėl balsų skaičiaus priimant sprendimus Konstituciniame Teisme (KT), taip pat duodama daugiau laiko nagrinėti rinkimų pažeidimams.

Už pataisas balsavo 67 Seimo nariai ir vienas susilaikė, toliau projektai bus nagrinėjami Seimo komitetuose.

Pagal Konstitucinio Teismo įstatymo pataisą, būtų padidinamas teisėjų balsų skaičių, reikalingas priimant nutarimus, išvadas bei sprendimus, taip pat jų išaiškinimus. Šiuo metu KT sprendimai priimami ne mažesne kaip pusės posėdyje dalyvaujančių teisėjų balsų dauguma. Jei balsai pasiskirsto po lygiai, lemia posėdžio pirmininko balsas.

Siūloma, kad nutarimai, išvados, sprendimai ir išaiškinimai būtų priimami visų KT teisėjų balsų dauguma. Tuo metu kitus teismo aktus, kaip ir šiuo metu, būtų galima priimti paprasta posėdyje dalyvaujančių teisėjų dauguma. Taip pat į įstatymą būtų įrašoma, kad KT teisėjai neturi teisės atsisakyti balsuoti arba susilaikyti. KT sudaro 9 teisėjai.

Pagal pataisas, vietoj šiuo metu skirtų trijų parų KT būtų duodama daugiau laiko - 120 valandos arba penkios paros - išnagrinėti paklausimams dėl rinkimų pažeidimų.

Dar į įstatymą būtų papildomai įrašoma, kad KT teisėjas negali dalyvauti jokioje politinėje veikloje. Šiuo metu įstatyme numatyta, kad teisėjai negali dalyvauti politinių partijų ir kitų politinių organizacijų veikloje.

Taip pat antradienį pateiktas kitos grupės Seimo narių siūlymas, kad viešai būtų skelbiami KT teisėjų vardinio balsavimo rezultatai, tačiau tam nepritarta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų