Pereiti į pagrindinį turinį

Signataras kelia sumaištį

2009-05-02 09:00
Atkaklumas: Z.Vaišvila vėl kelia abejonių dėl kandidatų.
Atkaklumas: Z.Vaišvila vėl kelia abejonių dėl kandidatų. / Tomo Raginos nuotr.

Ties pirm barjeru prezidento rinkimuose suklupęs signataras Zigmas Vaišvila bando pasėti abejonių, ar populiariausia kandidatė į prezidentus eurokomisarė Dalia Grybauskaitė gali dalyvauti rinkimuose.

Z.Vaišvila kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), reikalaudamas sustabdyti sprendimo, kuriuo buvo paskelbtas kandidatų sąrašas, galiojimą. Savo kreipimesi į VRK Z.Vaišvila kelia abejonių dėl beveik pusės kandidatų: ekspremjerė Kazimira Prunskienė Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo vadovui kliūva dėl galimo bendradarbiavimo su KGB, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis – dėl kilmės, o eurokomisarė D.Grybauskaitė – ir dėl vieno, ir dėl kito.

"Įstatymas nenumato galimybės stabdyti VRK sprendimus", – signataro reikalavimą komentavo VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Anot jo, Z.Vaišvila, siekdamas stabdyti VRK sprendimus, kreipiasi ne tuo adresu. VRK sprendimus galima skųsti tik teismui.

VRK pirmininkas atkreipė dėmesį, kad rašto autorius tik kelia abejones, bet nepateikė jokių įrodymų.

Z.Vaišvilos teigimu, VRK privalėjo patikrinti, ar pretendentai dalyvauti prezidento rinkimuose yra Lietuvos piliečiai pagal kilmę. Tačiau komisija esą vadovavosi tik jų pačių anketų duomenimis ir papildomai nieko netikrino.

Z.Vaišvila, prašydamas pateikti duomenis apie visus kandidatus į prezidentus, anksčiau kreipėsi į Liustracijos komisiją.

"Daugiausia neaiškumų yra dėl K.Prunskienės ir D.Grybauskaitės, viešai nepateikiančios savo ir savo tėvų biografijos", – tvirtino Z.Vaišvila. Jis prašė patvirtinti arba paneigti informaciją apie šios kandidatės, jos tėvų tariamai galimą darbą KGB, taip pat apie jų tapatybę pagal kilmę. "Jeigu informacija, kad D.Grybauskaitės motina yra Raissa Gapanova yra teisinga, tai kelia pagrįstų abejonių, ar ši kandidatė pagal kilmę yra lietuvė", – rašo signataras. Jis nenurodė minėtos informacijos šaltinių. Pati D.Grybauskaitė yra ne kartą viešai sakiusi, kad jos tėvai lietuviai, motinos mergautinė pavardė – Korsakaitė.

Liustracijos komisijos pirmininkas Algimantas Urmonas pareiškė, jog komisija neturi duomenų apie D.Grybauskaitės ar jos tėvų galimas buvusias sąsajas su sovietų saugumo tarnybomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų