Pereiti į pagrindinį turinį

Siūlo griežtinti bausmes už vaikų tvirkinimą

2009-06-16 13:15
Siūlo griežtinti bausmes už vaikų tvirkinimą
Siūlo griežtinti bausmes už vaikų tvirkinimą / Gedimino Bartuškos nuotr.

Antradienį Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis ir frakcijos narys Dailis Alfonsas Barakauskas įregistravo Baudžiamojo kodekso 149, 150, 151 ir 153 straipsnių pakeitimo projektą. Visi jie numato sankcijas už nepilnamečių bei mažamečių asmenų seksualinę prievartą.

Anot pataisų iniciatorių, seksualinis smurtavimas prieš nepilnamečius ir mažamečius neabejotinai piktina visuomenę, verčia itin nerimauti, todėl privalu imtis priemonių.

„Pastaruoju metu vis dažniau spaudoje pasirodantys šiurpūs pranešimai apie vaikų seksualinį prievartavimą, tvirkinimą, ypač jų pačių šeimose, paskatinio mus imtis griežtinti bausmes už šiuos nusikaltimus. Tokie veiksmai pavojingi mūsų visuomenei, žaloja vaikų fizinę ir psichinę sveikatą. Nenormalu, kad vaikus išnaudojantys nusikaltėliai tik švelniai baudžiami, o kartais bausmės visai išvengia,“ - teigė V.Mazuronis.

Lietuvoje už mažamečių asmenų seksualinį išnaudojimą, tvirkinimą taikomos gana švelnios bausmės. Daugelyje Europos Sąjungos valstybių už tokias veikas bausmės vidurkis sudaro iki trejų metų laisvės atėmimo.

Baudžiamojo kodekso pakeitimų ir papildymų projekte Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai siūlo numatyti, kad už nepilnamečio išžaginimą turėtų grėsti nuo penkerių iki dešimties metų (šiuo metu yra numatyta nuo trejų iki dešimties metų) nelaisvės, už mažamečio - nuo septynerių iki penkiolikos metų kalėjimo (šiuo metu taikomos bausmės nuo penkerių iki penkiolikos metų kalėjimo). Už nepilnamečių asmenų seksualinį prievartavimą siūloma taikyti nuo ketverių iki dešimties metų (dabar Baudžiamajame kodekse nurodyta nuo dvejų iki dešimties metų), o už mažamečių asmenų - nuo penkerių iki trylikos metų (šiuo metu yra nuo trejų iki trylikos metų) laisvės atėmimo bausmės.

Verčiantis nepilnametį lytiškai santykiauti asmuo galėtų būti baudžiamas nuo trejų iki septynerių metų (šiuo metu numatyta tik iki penkerių metų) kalėjimo, o už mažamečio asmens tvirkinimą turėtų būtų užtraukiama baudžiamoji atsakomybė nuo dvejų iki šešerių metų, kai šiuo metu gali grėsti tik bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų