Pereiti į pagrindinį turinį

Siūloma kurti Administracinių teisės pažeidimų registrą

2012-08-29 19:42
Siūloma kurti Administracinių teisės pažeidimų registrą
Siūloma kurti Administracinių teisės pažeidimų registrą / Shutterstock nuotr.

Vyriausybė trečiadienio posėdyje pritarė, kad reikia kurti Administracinių teisės pažeidimų registrą ir perduoti baudų už administracinius teisės pažeidimus administravimą Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).

Vidaus reikalų ministras Artūras Melianas teigia, kad tai leistų lengviau išieškoti baudas iš pažeidėjų, o vengiantiems jas mokėti būtų galima taikyti papildomas sankcijas.„Tokia tvarka galioja daugelyje Europos Sąjungos valstybių, kai, sakykime, žmogus, nesumokėjęs baudos, pavyzdžiui, negali gauti kažkokios veiklos licencijos arba jam negrąžinamos mokesčių permokos, ar kitais būdais jo galimybės yra ribojamos, jeigu jis skolingas valstybei“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė ministras.

Jis pažymėjo, kad papildomos sankcijos kol kas nenumatomos - tai būtų kitas žingsnis.„Pradžioje mes norime, kad viskas, kas yra pažeista, būtų fiksuojama ir visi tai galėtų matyti, aš turiu omeny reikiamas institucijas“, - sakė A.Melianas.

Ministras taip pat sakė, jog toks registras jau pradėtas kurti, darbai finansuojami iš europinių lėšų.

„Dėl baudas už administracinius teisės pažeidimus skiriančių institucijų ir jų taikomų procedūrų įvairovės baudas turintys sumokėti asmenys svarsto klausimus, kur galima rasti visą informaciją apie baudą, kaip kiekvienu konkrečiu atveju reikia sumokėti jiems paskirtą baudą – nėra sukurtos vieningos informavimo apie asmeniui paskirtas baudas už administracinius teisės pažeidimus ir jų mokėjimo terminus sistemos. Dėl minėtų nepatogumų sumokant baudas už administracinius teisės pažeidimus pažeidėjai nėra linkę geranoriškai ir laiku sumokėti jiems už administracinius teisės pažeidimus paskirtų baudų“, - teigia pataisas rengusi Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Pavyzdžiui, policininkai pernai paskyrė baudų už 89 mln. litų, tačiau surinkta 52 mln. litų. Pasak ministerijos, geranoriškai baudas sumokėti linkę mažiau nei 40 proc. visų pažeidėjų, tačiau būtent tokiu būdu apmokėtos baudos sudaro pagrindinę dalį visų padengtų baudų.

„Todėl ypač svarbu sudaryti sąlygas geranoriškam baudų mokėjimui, teikiant informaciją apie paskirtas baudas už administracinius teisės pažeidimus ir jų mokėjimo terminus bei supaprastinant baudų mokėjimo procedūrą“, - aiškina pataisas rengusi ministerija.

Priėmus siūlomus pakeitimus administracinių teisės pažeidimų protokolus surašantys pareigūnai Administracinių teisės pažeidimų registrui teiktų vienodus duomenis, tai leistų juos centralizuotai tvarkyti.

Pažymima, kad centralizuotos sistemos sukūrimas „leistų pažeidėjus tinkamai ir laiku informuoti apie jiems paskirtas baudas už administracinius teisės pažeidimus, sudaryti sąlygas jiems siųsti pranešimus apie artėjantį baudos mokėjimo terminą ar suteikti kitą su padarytu administraciniu teisės pažeidimu susijusią informaciją“.

Siūlymą paaiškinančiame rašte sakoma, kad baudų už administracinius teisės pažeidimus administravimą perdavus VMI, tokioms baudoms administruoti ir išieškoti bus pritaikytas dabar galiojantis mokesčių administravimo procesas, baudų išieškojimams būtų taikomos procedūros, analogiškos taikomoms išieškant mokestines nepriemokas.

"Pažeidėjo turimų piniginių lėšų išieškojimą iš antstolių iš esmės perimtų VMI, o antstoliai į išieškojimo procesą įsitrauktų tik gerokai vėlesnėje stadijoje, kai išieškojimas būtų nukreipiamas į kitą skolininko turtą. Toks funkcijų perskirstymas sumažintų vykdymo išlaidas, kurias padengia valstybė, kadangi antstoliams nebūtų apmokamos būtinosios vykdymo išlaidos, išieškant iš pažeidėjų piniginių lėšų.

Minėtos vykdymo išlaidos sumažėtų ir pažeidėjui, iš kurio priverstinai yra išieškomos baudos už administracinius teisės pažeidimus, nes tokiam asmeniui nereikėtų apmokėti antstolio vykdymo išlaidų tais atvejais, kai skola būtų visiškai išieškota vien tik iš pažeidėjų piniginių lėšų", - teigiama dokumente.Siūlomi pakeitimai toliau bus svarstomi Seime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų