Pereiti į pagrindinį turinį

Siūloma leisti santuokas nutraukti ir notarams

2009-07-29 19:29
Siūloma leisti santuokas nutraukti ir notarams
Siūloma leisti santuokas nutraukti ir notarams / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Dėl turto sutariančių ir vaikų neturinčių sutuoktinių santuokas siūloma leisti nutraukti ne teismui, o notarui.

Tai numatantį Civilinio kodekso pataisų projektą parengė Teisingumo ministerija, pranešė nacionalinis transliuotojas.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, tokia tvarka leistų atsisakyti nereikalingų biurokratinių procedūrų, sumažintų darbo krūvį teismams bei paspartintų skyrybų procesą. Tam pritarė ir darbo grupės, atsakingos už teismų funkcijų peržiūrą, ekspertai, visuomenės ir suinteresuotų grupių atstovai.

„Jei nėra ginčo dėl skyrybų fakto ir kitų tik teisme spręstinų klausimų, skyrybų faktą gali patvirtinti ir notaras. Projektu siekiama ne supaprastinti ir palengvinti skyrybų procesą, bet atsisakyti nereikalingų biurokratinių procedūrų, kurios vilkina ištuokos įregistravimą bei apkrauna papildomu darbu teismus. Patvirtinus naują tvarką, teisėjai daugiau dėmesio galės skirti savo tiesioginiam darbui - ginčų nagrinėjimui“, - pranešime spaudai cituojamas R.Šimašius.

Jei bus pritarta šiai tvarkai, notaras, gavęs sutuoktinių pareiškimą skirtis, patikrins ar jie neturi nepilnamečių vaikų ir kreditorių, o pastaruosius informuos apie sutuoktinių ketinimą nutraukti santuoką bei sutartą turto padalijimo būdą.

Jei per dešimt dienų dėl to nebus pareikšta pretenzijų, notaras sutuoktiniams pasirašius patvirtins sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių. Šiam skyrybų fakto patvirtinimui apskųsti numatytas mėnuo. Jei per jį sutartis dėl santuokos nutraukimo pasekmių neapskundžiama, notaras apie ištuoką informuoja civilinės metrikacijos įstaigą.

Projekte įtvirtinama, kad tokia tvarka negalės pasinaudoti tie sutuoktiniai, kurie kartu augina vaikus, turi kreditorių, nesutinkančių su sutuoktinių pasirinktu turto pasidalijimo būdu, ar nesutaria dėl skyrybų reikalingumo. Jų skyrybų atveju sprendimą privalo priimti teismas.

Civilinio kodekso pataisų projektas artimiausiu metu bus teikiamas Vyriausybei svarstyti, vėliau jam pritarti turės ir Seimas.

Jei projektui bus pritarta, nauja skyrybų nutraukimo tvarka įsigalios jau nuo kitų metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų