Pereiti į pagrindinį turinį

Skalsūs favoritės naktipiečiai

2009-05-19 09:00
Trauka: pergalės naktį prie D.Grybauskaitės greitai susispietė jos šlovės spinduliuose norinčių pasišildyti politikų ir kitų veikėjų minia.
Trauka: pergalės naktį prie D.Grybauskaitės greitai susispietė jos šlovės spinduliuose norinčių pasišildyti politikų ir kitų veikėjų minia. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Dalia Grybauskaitė beveik du mėnesius bus vadinama išrinktąja prezidente ir pratinsis prie Jos Ekscelencijos titulo. Netrukus ji persikels gyventi į prezidentams skirtą namą Turniškėse.

Arčiausiai prezidentūros

Laukti sekmadienį vykusių prezidento rinkimų rezultatų kandidatės D.Grybauskaitės štabas susirinko į bene arčiausiai prezidentūros esantį viešbutį "Artis". Nuo jo – tik keli žingsniai iki valstybės vadovo kanceliarijos pastato ir tvoros, juosiančios prezidentūros parką.

Jau nuo balsavimo pabaigos sekmadienio vakarą buvo juntama, kad šiame viešbutyje įsikūrė rinkimų favoritės štabas. Atvykstančius svečius ir žurnalistus tikrino policininkai, visur buvo pilna Vadovybės apsaugos departamento (VAD) vyrukų, įdėmiais žvilgsniais sekančių kiekvieną atvykusių judesį.

Jie ruošėsi. Gauta preliminari informacija rodė, kad D.Grybauskaitė gali nugalėti jau pirmajame rinkimų ture, todėl apsaugininkai jau buvo pasirengę saugoti išrinktąją prezidentę.

Susirinko marga publika

Pati kandidatė štabe pasirodė tiksliai tuo metu, kaip ir buvo numatyta jos darbotvarkėje, – 20 val.

Plojimais pasitiktą D.Grybauskaitę keli štabe susirinkę paskubėjo sveikinti ir teikti jai gėlių, apeliuodami į apklausos rezultatus, rodančius, jog kandidatė surinko bemaž 70 proc. balsų.

"Neskubėkit neskubėkit. Susėskit į vietas ir neskubėkit. Dar palaukim", – šypsodamasi D.Grybauskaitė ramino savo šalininkus.

Tarp susirinkusių buvo verslininkas Stasys Brundza, parėmęs kandidatę maksimaliai leistina 39 tūkst. litų suma, dainininkas Vytautas Juozapaitis, filosofas Leonidas Donskis, visuomenės veikėjas Arkadijus Vinokuras, Privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos vadovas Laimutis Paškevičius, Seimo nariai konservatoriai Ramūnas Garbaravičius, Vitas Matuzas, liberalas Gediminas Navaitis, susisiekimo ministras, Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, dažnai prie politinio ir visuomeninio elito, ypač – prie įvairų rinkimų nugalėtojų, prisigretinantis verslininkas Rimtautas Vizgirda su savo žmona ir kiti visuomenės grietinėlės atstovai.

Netrukus į viešbutį atvyko ir D.Grybauskaitę parėmusios valdančiosios Tėvynės sąjungos lyderis, premjeras Andrius Kubilius su žmona Rasa. "Dar gal kiek ankstoka", – koketavo rinkimų favoritė, kai jai spausdamas ranką Vyriausybės vadovas ištarė: "Tai sveikinu prezidentę!"

Bet gėlių jis neįteikė ir iškart susėdo su D.Grybauskaite prie vieno stalo stebėti tiesioginių transliacijų per televiziją ir aptarinėti rinkimų rezultatų, artimiausių planų.

Sveikintoja atnešė tortą

Maždaug po pusvalandžio A.Kubilius jau pasigedo rinkimų nugalėtojos šampano. Bet D.Grybauskaitė dar ilgai neskubėjo pripažinti savo pergalės. Preliminarūs balsavimo rezultatai kol kas nerodė, kad rinkimuose būtų dalyvavę daugiau kaip pusė visų rinkėjų. Tik tokiu atveju favoritės pergalė būtų buvusi garantuota.

Šampanas atkimštas tik artėjant vidurnakčiui, kai galutinai paaiškėjo, kad daugiau kaip pusė rinkėjų vis dėlto atėjo prie balsadėžių. Su premjeru ir kitais šalininkais keldama taurę putojančio vyno D.Grybauskaitė pripažino nugalėjusi.

VAD vyrai iškart ėmėsi darbo – žurnalistai nebeįleisti į tą salės dalį, kur išrinktoji prezidentė bendravo su savo rinkimų štabu ir svečiais.

Į nugalėtojos štabą atskubėjusi europarlamentarė Ona Juknevičienė bandė traukti "Ilgiausių metų", bet nelabai sėkmingai. Susirinkusieji jau po antrojo posmo ėmė skanduoti "valio, valio" ir daina nutrūko.

Viena kandidatės senyvo amžiaus gerbėja į viešbutį atnešė savo iškeptą tortą "Napoleonas". Jis tuojau buvo pastatytas ant vaišių stalo, greta viešbučio parūpintų sumuštinių su kumpiu ir sūriu, kelių tortų, vaisių ir gaiviųjų gėrimų. Pati D.Grybauskaitė užkandžiavo nelabai daug, tačiau beveik visuomet šalia jos buvo taurė su paprastu vandeniu arba sultimis.

Tik vėlyvą naktį A.Kubilius, dauguma svečių ir jau išrinktoji prezidentė išvyko iš štabo. Ją namo išvežė VAD suteiktas tarnybinis automobilis.

Sena komanda nepaliks

D.Grybauskaitė tvirtina, kad rinkimų vakarą susirinkę štabe nebūtinai taps jos patarėjų komandos nariais. Ji sakė jau numačiusi kelis žmones, kurie galėtų dirbti prezidentūroje, tačiau dar neįvardijo nė vienos pavardės. "Pirmiausia turiu pasikalbėti su tais žmonėmis, susitarti, tik tada skelbti. Turiu tam pakankamai laiko – beveik du mėnesius", – teigė D.Grybauskaitė.

Pasak išrinktosios prezidentės, į patarėjų komandą bus kviečiami kai kurie rinkimų štabo savanoriai, buvę kolegos ankstesnėse darbovietėse.

Tarp galimų jos būsimos komandos narių, manoma, gali būti rinkimų štabo vadovas, buvęs finansų viceministras Vitas Vasiliauskas, štabo atstovas spaudai Linas Balsys, eurokomisarės padėjėja Rima Kaziliūnienė, eurokomisarės kabineto vadovo pavaduotoja Lina Adakauskienė, eurokomisarės asmeninė sekretorė Lina Leonavičiūtė, diplomatas Arūnas Ribokas.

Atsisakys pusės algos

Du mėnesius iki inauguracijos D.Grybauskaitė ne tik bus saugojama VAD pareigūnų ir važinės tarnybiniu automobiliu.

Jau artimiausiu metu jai reikės persikelti į valstybės vadovui skirtą rezidenciją Turniškėse. "Taip, kraustysiuosi, apsaugos vyrai pasirinkimo nepalieka. Tą rezidenciją reikės kosmetiškai pertvarkyti. Bet didelis remontas nebus daromas, nes sunkmetis. Bus gerai ir taip, kaip yra", – sakė išrinktoji prezidentė.

D.Grybauskaitei teks gyventi Rolando Pakso prezidentavimo laikais pagal jo žmonos skonį pertvarkytame didžiuliame name Turniškėse šalia kadenciją baigusių prezidentų Valdo Adamkaus ir Algirdo Brazausko rezidencijų.

Išrinktoji prezidentė žada bent trejus metus atsisakyti pusės valstybės vadovui skirto atlyginimo. Visą šį laiką jai bus mokama nemenka kompensacija iš Europos Komisijos biudžeto.

Netrukus V.Adamkus turėtų sudaryti inauguracinę komisiją, kuri rengs liepos 12-osios iškilmes bei Prezidentūros reikalų perdavimo komisiją, sudarytą iš jo ir D.Grybauskaitės atstovų.

Numatomas ir kadenciją baigiančio Prezidento bei išrinktosios valstybės vadovės susitikimas. Tačiau jis įvyks ne anksčiau kaip gegužės pabaigoje. Dabar D.Grybauskaitė yra išvykusi į Briuselį atsistatydinti iš Europos komisaro pareigų ir perduoti reikalų.


Pastabos iš kitų štabų

Socialdemokratų skydinė

Rinkimų rezultatų viešbutyje "Naujasis Vilnius" laukę socialdemokratai, prisiminę Seimo rinkimus ir LRT generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus elektros skydinėje praleistą naktį, patalpas pavertė Centrine rinkimų skydine.

Socialdemokratų kandidato Algirdo Butkevičiaus viltys sulaukti antrojo turo greitai išblėso. Jis prieš vidurnaktį rengėsi važiuoti sveikinti Dalios Grybauskaitės, tačiau per televiziją išgirdęs favoritės frazę, esą dar nė vienas kandidatas jos nepasveikino, nes visi meldžiasi, kad būtų antrasis rinkimų turas, apsigalvojo. "Niekur neiname", – pirštu į A.Butkevičių dūrė Vytenis Andriukaitis. Po keliolikos minučių A.Butkevičius prisipažino, kad šie žodžiai jį labai įžeidė. "Man tokia politiko kultūra yra nepriimtina. Prezidentui tokius žodžius viešai sakyti?" – piktinosi socialdemokratų lyderis.

Kuklumo įsikūnijimas

Tvarkos ir teisingumo partijos būstinėje rinkimų naktis buvo pabrėžtinai rami ir kukli. Susirinkusieji vaišinosi tik mineraliniu vandeniu ir sumuštiniais. Partijos kandidatas į prezidentus Valentinas Mazuronis didžiavosi rinkimams neišleidęs net 50 tūkst. litų. Ir jis, ir partijos lyderis Rolandas Paksas laukė antrojo turo, bet nesulaukę džiaugėsi ir trečiąja vieta.

Siūlo savo programą

Kuklus Lenkų rinkimų akcijos kandidato Valdemaro Tomaševskio rinkimų štabas buvo įsikūręs šalia partijos būstinės esančiame restorane. Politikas net nesitikėjo laimėti ar patekti į antrąjį turą, tačiau džiaugėsi sulaukęs ne tik lenkų, bet ir lietuvių balsų. V.Tomaševskis siūlo D.Grybauskaitei pasinaudoti jo rinkimų programa, nes ji jam jau nereikalinga.

Tuščios investicijos

Kazimiros Prunskienės rinkimų štabas rezultatų laukė viešbutyje "Crowne Plaza". Pagrindo švęsti nebuvo, nes jau rinkėjų apklausos rodė, kad K.Prunskienė į antrąjį turą nepateks. Pralaimėjimo kartėlį nuryti kandidatai padėjo europarlamentaras Gintaras Didžiokas, buvęs ūkio ministras Vytas Navickas, buvusi parlamentarė Aldona Staponkienė, su sunkia liga kovojanti aktorė Vaiva Mainelytė. Daugiau nei 250 tūkst. litų rinkimams išleidusi, tačiau tik penktą vietą užėmusi K.Prunskienė tikino nenusivylusi rinkimų rezultatais. Ji viliasi išlikti politikoje ir ieškoti bendros kalbos su socialdemokratais bei Darbo partija.

Rūpėjo vaizdelis

Nors Darbo partijos kandidatė Loreta Graužinienė pralaimėjo kovą dėl prezidento posto, jos partijos štabe vyko šventė su šokiais ir dainomis. Prieš vidurnaktį į Žirmūnuose esantį viešbutį sugrįžusią politikę partijos kolegos pasitiko su gėlėmis ir šampanu. "O aš ten atrodžiau neblogai?" – iškart puolė teirautis kandidatė, į kompaniją pasitelkusi stilistą Mantą Petruškevičių. Vėliau ji su V.Uspaskichu nuvyko pasveikinti su pergale D.Grybauskaitės.

Kurs naują partiją

Ankštame kambaryje Profesinių sąjungų rūmuose su keliais bendražygiais įsikūręs rinkimų autsaideris Česlovas Jezerskas neišgyveno dėl nesėkmės. Svarbiausias jo tikslas buvo pasirodyti rinkėjams. Atsargos generolas svajoja po penkerių metų vėl siekti prezidento posto ir galbūt net kurti savo partiją.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų