Skelbiami istorijos, užsienio kalbų ir fizikos egzaminų rezultatai: kas sekėsi geriausiai?

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį skelbiami istorijos, anglų ir rusų bei fizikos valstybinių brandos egzaminų rezultatai, pranešė Nacionalinė švietimo agentūra.

Jos teigimu, geriausiai iš šių egzaminų išlaikytas rusų kalbos egzaminas – išlaikiusiųjų procentas siekia 99,5. Šį egzaminą laikė 1743 kandidatai. Tai vienas rečiausiai besirinktų laikyti egzaminų šiais metais.

Per 99 proc. kandidatų rusų kalbos egzaminą išlaikė ir pernai, ir užpernai. O aukščiausiu – 100 balų – įvertinimu šiemet įvertinta daugiausia darbų, lyginant su 2020 metais ir 2019 metais, – net 18,4 proc. (pernai – 16 proc., užpernai – 17,8 proc.). Surinktų taškų vidurkis taip pat nesiskiria nuo ankstesnių metų – siekia 75 taškus iš šimto.

NŠA Stebėsenos ir vertinimo departamento direktoriaus Vidmanto Jurgaičio teigimu, šį egzaminą renkasi laikyti tie kandidatai, kurie tikrai gerai moka rusų kalbą, ir atsitiktinių bandymų pasitaiko retai.

Lyginant pastarųjų trejų metų rezultatus, šių metų egzamino pasiekimų lygis panašus į 2019 metus.

Tuo tarpu anglų kalbos valstybinis brandos egzaminas buvo vienas tarp trijų populiariausių, nors šiemet jį rinkosi laikyti mažiau kandidatų nei pernai. Egzaminą laikė 17 tūkst. 147 kandidatai. Egzaminą išlaikė 97,9 proc. kandidatų, tai – vienu procentu mažiau nei praėjusiais metais.

„Lyginant pastarųjų trejų metų rezultatus, šių metų egzamino pasiekimų lygis panašus į 2019 metus: ir pagal išlaikiusiųjų procentą, ir pagal surinktų taškų vidurkį, kuris siekia 63 taškus. Pernai rezultatai buvo geresni. Ypač kalbant apie aukščiausius įvertinimus. Šimtukų du su puse karto mažiau nei 2020 metais“, – pranešime teigė V. Jurgaitis.

Šimto balų įvertinimą šiais metais gavo 3,58 proc. kandidatų, pernai – 9,11 proc., užpernai – 6,57 proc. Anglų kalbos valstybinio brandos egzamino taškų vidurkis – 62,9 taško, kai pernai siekė – 67,5, o užpernai – 63. Didesnis taškų vidurkis yra tų mokinių,  kurie mokykloje anglų kalbos mokėsi B2 ir C1 lygiu. Beveik pusė egzamino užduočių orientuota į B1 lygį, kurį mokiniai pasiekia baigę dešimtą klasę.

Užsienio kalbų (anglų, rusų) egzaminus sudarė 4 dalys: klausymas, skaitymas, rašymas ir kalbėjimas. Kiekviena egzamino dalis – ketvirtadalis bendro vertinimo. Šių egzaminų išlaikymo riba – 16 taškų iš 100 galimų.

Laikyti istorijos valstybinį brandos egzaminą šiemet taip pat rinkosi mažiau kandidatų nei pernai. Istorijos egzaminą laikė 7321 kandidatas, išlaikė 98,7 proc. kandidatų (pernai – 99,8 proc., užpernai – 98,7 proc.). Šimto balų įvertinimą gavo 7,4 proc. kandidatų (pernai – 7,7 proc., užpernai – 5,4 proc.).

Istorijos valstybinio brandos egzamino taškų vidurkis šiais metais siekia 49,6 taškus (pernai – 54, užpernai – 47,9). Egzamino išlaikymo riba – 16 taškų iš 100 galimų.

Istorijos egzaminą sudarė dvi dalys. Pirmoji dalis susidėjo iš klausimų su pasirenkamaisiais atsakymais, antroji – iš atviro tipo klausimų pagal pateiktus istorijos šaltinius.

Pasak Stebėsenos ir vertinimo departamento direktoriaus, istorijos mokymosi tikslas yra ne tik datų ar faktų žinojimas, bet ir istorinio mąstymo, kai reiškiniai ir procesai analizuojami, interpretuojami bei vertinami, ugdymasis.

Fizikos valstybinį brandos egzaminą šiemet laikė 1951 kandidatas. Dauguma jų vaikinai. Egzaminą išlaikė 97 proc. kandidatų, o aukščiausią – 100 balų – įvertinimą gavo 1,64 proc. kandidatų.

„Bendras išlaikiusiųjų procentas didžiausias per pastaruosius trejus metus, šimtukų skaičius panašus kaip ir praėjusiais metais“, – sakė V. Jurgaitis.

Fizikos valstybinio brandos egzamino taškų vidurkis šiais metais siekia 47,8 taškus (pernai – 47,2, užpernai – 48,44) Egzamino išlaikymo riba – 16 taškų iš 100 galimų.

Mokiniai savo rezultatus gali sužinoti prisijungę prie rezultatų skelbimo sistemos https://rezultatai.egzaminai.lt su iš mokyklos gautu kandidato kodu ir slaptažodžiu, kurį privaloma pasikeisti. Nepasikeitus slaptažodžio ar pamiršus pasikeistą slaptažodį ir užblokavus prisijungimą, mokinys turi kreiptis el. paštu atblokavimas@nsa.smm.lt ir laiške nurodyti savo vardą, pavardę ir mokyklą, kurioje mokosi.

Po rezultatų paskelbimo per dvi darbo dienas mokiniai gali pateikti apeliacijas savo mokyklos vadovui. Rašydami prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo, mokiniai gali nurodyti ir savo argumentus, kodėl nesutinka su gautu egzamino įvertinimu. Visos apeliacijos bus išnagrinėtos iki rugpjūčio 3 dienos.

Pakartotinės sesijos mokyklinių brandos egzaminų rezultatai bus paskelbti iki liepos 26 dienos. Juos mokiniai galės sužinoti savo mokyklose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių