Pereiti į pagrindinį turinį

Smulkusis verslas gelbsti partijas

2009-10-05 09:55
Dosnumas: Eligijaus Masiulio vadovaujami liberalai per paskutines dvi rugsėjo dienas tapo tokie populiarūs, kad verslininkai jiems suaukojo net 200 tūkst. litų.
Dosnumas: Eligijaus Masiulio vadovaujami liberalai per paskutines dvi rugsėjo dienas tapo tokie populiarūs, kad verslininkai jiems suaukojo net 200 tūkst. litų. / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Krizės parklupdytos stambios įmonės nebeturi pinigų politikams. Bet sunkmečio nejaučia beveik nežinomos mažos bendrovės, kurios partijoms aukoja ir po keliasdešimt tūkstančių litų.

Derlinga rugsėjo pradžia

Tik dvi šalies politinės partijos gali pasigirti per pastaruosius tris mėnesius gavusios nemažai finansinės paramos. Abi jos priklauso tarpusavio nesutarimų draskomam liberalų sparnui. Kaip rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) paskelbtos ataskaitos, daugiausia paramos liepą–rugsėjį gavo Lietuvos liberalų sąjūdis (LLS) bei Liberalų ir centro sąjunga (LiCS). Šios partijos per tris mėnesius surinko atitinkamai 382,6 ir 306,6 tūkst. litų.

Daugiausia paramos gavęs LLS deklaruoja pinigus susirinkęs iš mažai žinomų verslininkų. O įdomiausiai atrodo tai, kad, kaip rodo partijos ataskaita, per paskutines dvi rugsėjo dienas partijai suaukota daugiau nei pusė visos paramos sumos – 200 tūkst. litų.

LLS aukotojų sąraše ypač išsiskiria Trakų rajone registruota bendrovė "Račkūnų komercija". Ji rugsėjo 29 d. partijai aukojo net du kartus: 26 ir 9 tūkst. litų. Maksimalią leidžiamą 39 tūkst. litų sumą liberalams paaukojo sostinės bendrovė "Vilmeta", 38 tūkst. litų sukrapštė Kaišiadorių rajone įsikūrusi "Žiežmarių hidrotechnika", 37 tūkst. atriekė sostinėje registruota "Delta nova", po 35 tūkst. litų nepagailėjo Tauragės įmonė "Uliksas" ir Telšių "Emvadara".

Kai kurios įmonės šiai partijai per tris mėnesius aukojo net po kelis kartus. Štai sostinės "Friskas" per tris kartus LLS pervedė 7,9 tūkst. litų. Per tris šalies ūkiui itin sunkius mėnesius LLS surinko maždaug tiek pat aukų, kiek per pirmą šių metų pusmetį, pagal bendrą šiemet surinktų aukų sumą ši partija sparčiai vejasi pirmaujančią LiCS.

"Taip jau atsitiko..."

Už LLS aukotojų sąrašą atsakingas šios partijos narys Raimondas Imbrasas dienraščiui teigė, esą per dvi dienas į partijos iždą subyrėję 200 tūkst. litų tėra sutapimas.

"Taip jau atsitiko... matyt, sutapo paprasčiausiai, – sakė R.Imbrasas. – Sunku komentuoti tokius dalykus. Galim tik pasakyti "ačiū" rėmėjams už tokį gražų gestą."

Paklaustas, kodėl mažai žinomos įmonės taip dosniai aukoja LLS, R.Imbrasas prisipažino ir pats dorai nežinantis, kaip jo partija užsikariavo tokias verslininkų simpatijas. "Žinokit, tais dalykais nelabai užsiimu. Gal jie geranoriškai žiūri, gal patinka mūsų partijos veikla, darbai Vyriausybėje ir Seime. Matyt, nori paremti, pritaria mūsų idėjoms, mūsų programai ir t. t. Taip manau", – svarstė liberalas.

Priminus, kad gana nedidelėms įmonėms 20–39 tūkst. litų yra tikrai dideli pinigai, R.Imbrasas teigė manantis, jog LLS parėmusios bendrovės galbūt gyvena gana gerai, kad galėtų sau leisti tokias išlaidas. "Jeigu jie pelningai verčiasi, gal jiems tai ir nėra dideli pinigai", – susimąstė politikas.

Smulkmių nereikia

Gausiausiai remiama Lietuvos partija, LiCS, liepą–rugsėjį gavo apie 100 tūkst. litų mažiau aukų nei per antrą šių metų ketvirtį, tačiau vis vien surinko įspūdingą sumą. Tik dvi aukos šiai partijai buvo mažesnės nei tūkstantis litų.

Didžiulis būrys įmonių LiCS paaukojo po 30 tūkst. litų. Žinomiausias vardas aukotojų būryje – bendrovė "Vesiga", kuriai priklauso "Daumantų" maisto produktų linija. Tačiau 30 tūkst. litų nepagailėjo ir ne tokios žinomos bendrovės: Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinika (Klaipėda), "TM Finance" (Vilnius) ir "ANP" (Vilnius). Po 20 tūkst. litų partijai paaukojo keturios ne itin garsios bendrovės ir Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius.

Be to, su buvusiu šios partijos vadovu Artūru Zuoku siejama įmonė "BNA grupė" LiCS paaukojo 10,6 tūkst. litų vertės nepiniginę auką.

Vertinti nesiima

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas dienraščiui teigė negalįs vertinti, kiek skaidriai ar neskaidriai atrodo partijų aukotojų sąrašai. Esą jo vadovaujama komisija pagrindinį darbą jau nudirbo ir paviešino šią informaciją. "Pats tikrai negaliu vertinti, man būtų labai nekorektiška sakyti, kad kas nors ko nors neatitinka", – teisinosi VRK vadovas.

Vis dėlto Z.Vaigauskas užsiminė, kad įtartinus skaičius gali pastebėti atitinkamos institucijos, pavyzdžiui, Specialiųjų tyrimų tarnyba. Tiesa, VRK pamažu pradeda partijoms paaukotas sumas narstyti po kaulelį ir ieškoti galimų neatitikimų ar pažeidimų.

Iš 42 Lietuvoje veikiančių politinių partijų aukotojų sąrašus VRK pateikė tik 19, iš 8 partijos sąrašus atnešė tuščius ir nurodė, kad aukų negavo.


Rėmėjai nusisuko?

Partijoms aukojamos sumos šokinėja tarsi atrakcionų parke. Vieną ketvirtį politikams sunešamos didžiulės sumos, kitą – beveik nieko. Ir tai ne vienintelis keistas aukotojų elgesio bruožas.

Balandį–birželį Darbo partija gavo apie 100 tūkst. litų aukų. O per trečią šių metų ketvirtį ši partija tesurinko varganus 445 litus, kuriuos sunešė trys fiziniai asmenys. Socialdemokratų aukotojai kaip tik suaktyvėjo, tačiau palyginti su Lietuvos liberalų sąjūdžiu bei Liberalų ir centro sąjunga (LiCS), jų pervesti beveik 66 tūkst. litų, iš kurių trečdalį paaukojo bendrovė "YIT Kausta būstas", atrodo kukliai.

Stebėtinai aprimo Tvarkos ir teisingumo partijos rėmėjai. Ankstesniais ketvirčiais šiai partijai aukojamos sumos buvo gana stabilios ir kaskart siekė per 100 tūkst. litų, o liepą–rugsėjį ši partija surinko tik 11,3 tūkst. litų aukų.

Rėmėjai primiršo ir buvusią Valstiečių liaudininkų sąjungą, iš kurios gretų pasitraukė ilgametė vadovė Kazimira Prunskienė. Ši partija per pirmą metų ketvirtį pagal aukas netgi lenkė konservatorius, socialdemokratus ir LiCS. Tačiau balandį rėmėjai aprimo, o liepą–rugsėjį sunešė tik apie 27 tūkst. litų.


Identiškos aukos konservatoriams

Valdantieji konservatoriai bendrame gausiausiai remiamų partijų sąraše yra ketvirti. Tačiau liepą–rugsėjį jie pagal surinktą sumą nuo lyderių atsiliko maždaug tris kartus. Iš 113 tūkst. litų, kurie paaukoti konservatoriams, 39 tūkst. davė bendrovė "Telšių statyba", kita Telšiuose įsikūrusi įmonė "Šelstuva" atseikėjo dar 20 tūkst. Taigi telšiškiai konservatoriams sunešė daugiau nei pusę visos gautos paramos sumos. Tiesa, uoliai pasidarbavo ir privatūs asmenys. Galbūt net per uoliai – konservatorių ataskaitoje VRK nurodoma, kad Darius Velička ir Olga Dolgaja tą pačią dieną paaukojo lygiai po 17 264 litus.


Patys sau aukoja

Arūno Valinsko Tautos prisikėlimo partija šiais metais nebuvo itin mylima įvairaus plauko aukotojų. Trečią šių metų ketvirtį ši partija surinko mažiausiai aukų šiais metais. Negana to, šios partijos aukotojų sąraše nėra nė vienos įmonės ir sunku rasti partijai nepriklausantį žmogų. Didžiausia liepą–rugsėjį šiai partijai skirta auka – 410,21 lito. Tokią sumą savo partijai du kartus paaukojo pats A.Valinskas. Vienodą sumą (186,03 lito) liepą dusyk paaukojo ir Asta Baukutė. Tačiau rugsėjį skandalingoji parlamentarė kiek pasikuklino ir partijai skyrė 27,36 lito mažesnę sumą. Iš viso per tris mėnesius byranti A.Valinsko partija surinko tik 9,4 tūkst. litų aukų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų