Pereiti į pagrindinį turinį

"Snoro" bosas tapo taikiniu

2009-03-13 09:00
"Snoro" bosas tapo taikiniu
"Snoro" bosas tapo taikiniu / Redakcijos archyvo nuotr. Neigia: bankas "Snoras" neigia bet kokias A.Antonovo užpuolimo ir jo verslo Lietuvoje sąsajas.

Maskvoje pasikėsinta į Lietuvos "Snoro" banką valdančios Rusijos finansų grupės "Konvers Group" valdybos ir stebėtojų tarybos pirmininką Aleksandrą Antonovą – pagrindinio "Snoro" akcininko Vladimiro Antonovo tėvą.

Šarvuota mašina neišgelbėjo

Naujienų agentūros "Interfax" duomenimis, A.Antonovas ir jo asmens sargybinis trečiadienį ryte buvo apšaudyti gatvėje, netoli namo, kuriame gyveno. Bankininką, kaip ir kas rytą, pasitiko asmens sargybiniai ir šarvuotas "Mercedes-Benz" markės automobilis. Tačiau šįsyk mašinos jis nepasiekė. Iš viso per susišaudymą į bankininką ir jo asmens sargybinį paleista net 18 devynių milimetrų kalibro kulkų. Užpuolikai, liudininkų teigimu, iš įvykio vietos spruko senučiu automobiliu "Žiguli".

Kol kas Rusijos teisėsauga tiria vieną pagrindinę pasikėsinimo versiją. Manoma, kad samdyti žudikai į A.Antonovą taikėsi dėl "Konvers Group" veiklos.

Pasak Maskvos prokuratūros Tyrimų skyriaus vadovo Anatolijaus Bakmeto, abu vyrai, turintys šautinių žaizdų, paguldyti į ligoninę, pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto šaunamojo ginklo panaudojimo ir pasikėsinimo nužudyti. Prokuroro teigimu, tiriama keletas pasikėsinimo versijų, pagrindinė jų susijusi su bankininko verslo reikalais.

"Konvers Group", be "Snoro", valdo Rusijoje veikiančius "Enisei" ir "Baikalinvestbank", Latvijos "Latvijas Krājbanka" ir Didžiosios Britanijos "Conversbank (UK) Limited" bankus.

Gyvas – per stebuklą

Naujausiomis žiniomis, A.Antonovo sveikatos būklė sunki, jis gydomas vienos iš Maskvos ligoninių Reanimacijos skyriuje. Tačiau Rusijos medikai informuoja, kad bankininko gyvybei pavojus negresia.

Į bankininką pataikė net penkios užpuolikų paleistos kulkos, tačiau per stebuklą nė viena iš jų nekliudė gyvybiškai svarbių organų. O jo asmens sargybinis Aleksandras Komarovas atsipirko dar menkesniais sužeidimais – jam peršauta koja.

Kol kas Rusijos teisėsauga tebeieško nusikaltėlių, šaudžiusių į bankininką, nė vieno įtariamo šaulio sulaikyti dar nepavyko.

Numano, kas tai padarė

Maskvos prokurorai kol kas šykšti detalių apie pasikėsinimą į A.Antonovo gyvybę. Tačiau jo sūnus Vladimiras – kur kas kalbesnis.

"Jau numanome, kas tai padarė", – naujienų agentūrai "Interfax" sakė V.Antonovas. Jis žurnalistams teigė esantis tėvų namuose Maskvoje. "Man viskas gerai", – sakė "Snoro" savininkas.

V.Antonovas "Interfax" pabrėžė, kad jo tėvas jau daugiau kaip metus aktyviai nedalyvauja finansų grupės veikloje. "Jis, beje, kaip ir aš, nebedalyvauja tiesioginiame bankų verslo valdyme", – aiškino V.Antonovas.

Anksčiau Rusijos žiniasklaida trimitavo, kad pasikėsinta į V.Antonovą. Vėliau naujienų agentūra "Interfax" patikslino, kad trečiadienį apie 10 val. ryto pasikėsinta į jo tėvą. O pats V.Antonovas tuo metu buvo išvykęs iš Maskvos.

Kaip praneša Rusijos spauda, abejotina, ar kulkos į A.Antonovą skriejo dėl "Konvers Group" bankinės veiklos. Esą kur kas labiau tikėtina, kad su juo santykius aiškinosi grupuotės, susijusios su Kaliningrado srityje tėvo ir sūnaus Antonovų vykdoma veikla. Teigiama, kad Antonovams kilo sunkumų plėtojant verslą Kaliningrado uoste, ir būtent šis objektas tapo konfliktų priežastimi.

Už informaciją apie A.Antonovo užpuolikus ar nužudymo užsakovus rusų bankininkai siūlo 5 mln. rublių premiją.


Verslą lydi skandalai

Rusijos žiniasklaida mirga pranešimais apie ankstesnes įtartinas istorijas, kuriose skambėjo Antonovų pavardė.

Dienraštis "Moskovskij Komsomolec" dviprasmišką Antonovų istoriją pradeda dar paskutinio praėjusio amžiaus dešimtmečio metais. Pirmiausia tėvas ir sūnus pagarsėjo kaip "Akademchimbank" akcininkai: jų verslo partneris buvo nužudytas, o bankas įsipainiojo į pinigų plovimo skandalą. Būtent po šių įvykių Rusijos verslo padangėje sužibo "Konvers Group" vardas.

Antonovų pavardė prastame kontekste sumirgėjo netgi Australijoje, kai 2005 m. iš pašto skyriaus dingo pensijų mokėjimo čekiai. Tuomet Australijoje nuskambėjo ir "Snoro" pavadinimas, mat nemaža dalis dingusių pinigų atsirado lietuviško banko kliento sąskaitoje.

Ne ką švaresnę reputaciją Antonovai įgijo ir Didžiojoje Britanijoje. Antonovams vykdant vieno britų bankų pirkimą, prabilta apie galimus korupcinius ryšius. Įtarimų šešėlis krito ant Rusijos centrinio banko pirmininko pavaduotojo Andrejaus Kozlovo. Jis netrukus po skandalo buvo nužudytas.

Antonovai buvo minimi ir vyno importo iš Moldovos istorijoje. Kai Rusija uždraudė vyno iš Moldovos importą, daugelis šios srities verslininkų patyrė sunkumų grąžindami bankams kreditus. Tarp jų buvo ir Igoris Vainbergas, netrukus po vyno krizės nužudytas Kišiniove. Tuomet sklido gandai, neva nužudytasis ne juokais pykosi su tėvu ir sūnumi Antonovais.


"Snoras": su mumis tai nesusiję

Lietuvos bankas "Snoras" išreiškė pasipiktinimą pasikėsinimu į A.Antonovą, kuris, kaip ir jo sūnus, yra banko stebėtojų tarybos narys.

"Be jokios abejonės, šis įvykis skausmingas, juk bet koks pasikėsinimas į žmogaus gyvybę sukrečia. Neabejoju, jog Rusijos Federacijos teisėsaugos organai padarys viską, kad išaiškintų šio įvykio aplinkybes ir motyvus, kurie šiuo metu nežinomi", – banko pranešime cituojamas "Snoro" prezidentas Raimondas Baranauskas.

Bankas paneigė, kad pasikėsinimas į rusų verslininką gali būti susijęs su jo ar jo sūnaus veikla Lietuvoje. "Esame įsitikinę, kad šis įvykis niekaip nesusijęs su AB banku "Snoras" ir jo veikla", – pabrėžė R.Baranauskas.

Šiuo metu V.Antonovas ir R.Baranauskas valdo 92,29 proc. AB banko "Snoras" akcijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų