Pereiti į pagrindinį turinį

Socialdemokratai užsimojo iš peties

2009-04-28 09:00
Kiekis: socialdemokratai kaltinimus A.Šemetai surašė į 18 puslapių.
Kiekis: socialdemokratai kaltinimus A.Šemetai surašė į 18 puslapių. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Finansų ministrui Algirdui Šemetai interpeliaciją inicijuojantys opoziciniai socialdemokratai teigia, kad dėl netinkamos konservatorių vadovaujamos Vyriausybės parengtos mokesčių reformos Lietuvos ekonomika šiais metais gali patirti 5 mlrd. litų žalą.

Interpeliacijos projekte, kurį socialdemokratai dar derins su kitomis opozicinėmis frakcijomis, klausiama, kodėl finansų ministras esą nekreipė dėmesio į perspėjimus, kad radikali mokesčių reforma neduos efekto, padidins mokesčių slėpimo tikimybę, iššauks bedarbystės padidėjimą ir socialinius neramumus.

"Vyriausybė savo veiksmais, padarytais gruodį (jei jų nepakoreguos), per metus Lietuvos ekonomikai, tikėtina, padarys maždaug 5 mlrd. litų žalą", – rašoma BNS gautame interpeliacijos projekte.

Socialdemokratai taip pat priekaištauja A.Šemetai dėl šio kaltinimų buvusiai socialdemokrato Gedimino Kirkilo Vyriausybei. Anot interpeliacijos autorių, pagrindinė nuosmukio priežastis buvo labai agresyvus privatus skolinimasis.

"Už privataus skolinimosi tempo reguliavimą atsakingi ne tik komerciniai bankai, bet ir Lietuvos bankas. Tad už šiuos procesus kaltinti vien tik buvusią Vyriausybę mažų mažiausiai nesąžininga", – teigia interpeliacijos autoriai.

Pasak socialdemokratų, centro dešiniųjų Vyriausybės parengtos reformos ne tik nepagerino, bet ir pablogino padėtį Lietuvoje.

"Vietoj ekonomikos stimulų paketo įteisintas ekonomikos stabdymo paketas <...>. Staigus stabdymas automobiliui slystant dažniausiai reiškia tolimesnį nevaldomą slydimą. Beatodairiškas ekonomikos stabdymas dažniausiai blogina jos būklę, sukurdamas įmonių bankrotus, nedarbą ir gamybos ilgalaikį smukimą, kuris (o ne biudžeto deficitas) yra tikroji recesija", – rašoma interpeliacijos projekte.

Socialdemokratų teigimu, jei 2008 m. gruodį įgyvendintos mokesčių politikos reformos nebūtų, šiandien padėtis esą būtų daug geresnė.

Socialdemokratai A.Šemetą taip pat kaltina tuo, kad rengiant patobulintą 2009 m. biudžetą nebuvo suteiktas protingas terminas gyventojams ir juridiniams asmenims pasirengti mokesčių reformai.

"Jūsų, gerbiamas ministre, ruošti ir teikti įstatymų projektai nesudarė, juos priėmus, realios galimybės protingais terminais fiziniams ir juridiniams asmenims pasiruošti per įstatymais numatytą laiką jų įgyvendinimui bei taikymui. Susitikimuose su jumis apie tai kalbėjo nemažai specialistų ir ekspertų, bet Jūs į tas pastabas nekreipėte dėmesio," – rašoma interpeliacijos projekte.

18 puslapių dokumente taip pat pateikiamos diagramos ir lentelės, kuriose lyginami Lietuvos ir kitų šalių finansiniai rodikliai.

Socialdemokratai dėl jų interpeliacijos A.Šemetai parėmimo derasi su Seimo opozicijai taip pat priklausančiomis Darbo partija, Tvarkos ir teisingumo frakcija bei Mišria Seimo narių grupe.

A.Šemeta būtų pirmasis ministras, kuriam interpeliaciją svarstytų šios kadencijos Seimas.

Valdančiųjų konservatorių deleguotas A.Šemeta tikina nebijąs interpeliacijos ir sako tikįs, kad darbas, kurį jis atlieka, yra būtinas Lietuvai norint išbristi iš ekonominės krizės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų