Pereiti į pagrindinį turinį

Socialdemokratams – prezidento rinkimų dilema

2013-05-04 13:30
Socialdemokratams – prezidento rinkimų dilema
Socialdemokratams – prezidento rinkimų dilema / Artūro Morozovo nuotr.

Socialdemokratai neabejoja, kad partijos vedliu šiandien bus perrinktas premjeras Algirdas Butkevičius, o daugiausia diskusijų turėtų kilti dėl partijos kandidato į prezidentus.

„Reikia jį parodyti“

Šiandien socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko rinkimuose varžysis du kandidatai – dabartinis partijos vedlys premjeras A.Butkevičius ir Šilalės partijos skyriuje iškeltas europarlamentaras Zigmantas Balčytis. Tačiau partijos garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas teigia jokios intrigos rinkimuose nematantis. Esą aukšti premjero reitingai ir sėkmingas pasirodymas Seimo rinkimuose įrodo, kad kol kas rimto konkurento socialdemokratų partijoje A.Butkevičiui nematyti.

Per partijos suvažiavimą žadama aptarti ir kitus klausimus: bus svarstoma rezoliucija dėl Vyriausybės programos įgyvendinimo, tradiciškai bus aptarti aktualūs visuomenei klausimai, pavyzdžiui, dėl mokesčių reformos ar atominės energetikos ateities.

Tačiau daugelį dominantis klausimas dėl LSDP kandidato į prezidentus į suvažiavimo darbotvarkę neįtrauktas. Socialdemokratai artimiausiu metu kandidato pavardės paskelbti dar nežada.

A.Sakalo teigimu, likus kiek daugiau nei metams iki Prezidentės Dalios Grybauskaitės kadencijos pabaigos šį klausimą kelti į viešumą būtų pats metas.

„Mano pasiūlymas buvo toks, kad nereikėtų atidėlioti šito kandidato iškėlimo kitiems metams. Reikėtų jį parodyti dabar, kad jis būtų “apšaudytas„ ir visiems įrodyta Lietuvoje, jog jis tinka būti Lietuvos valstybės vadovu. O ne taip, kad būtų ištrauktas kaip koks čirvų tūzas pokerio žaidime per kulminaciją. Aš apie tai kalbėsiu šeštadienį, bet sprendimo dar turbūt nebus. Galbūt bus priimtas sprendimas, kad partija kels savo kandidatą, bet konkrečios pavardės dar neįvardys“, – sakė A.Sakalas.

A.Butkevičius – pagrindinis kandidatas

Garbės pirmininkas pagrindiniu kandidatu į prezidentus sako taip pat matantis A.Butkevičių, o kitas kandidatas bus keliamas tik tada, jei premjeras nepanorės išmėginti laimės šalies vadovo rinkimuose. Tačiau bet kokiu atveju socialdemokratai savo kandidatą esą ras.

„Žinoma, yra kandidatų. Pagrindinis kandidatas yra pats A.Butkevičius, jeigu jis nesutiks ar nenorės eiti, tada partijoje yra pakankamai žmonių, kurie galėtų būti kandidatais. <...> Bet viskas priklauso nuo A.Butkevičiaus apsisprendimo. Jeigu A.Butkevičius apsispręs eiti, niekas kitos kandidatūros ir nekels. Jeigu A.Butkevičius apsispręs neiti, tada reikės nori nenori tą kandidatūrą iškelti“, – dėstė A.Sakalas.

Socialdemokratų garbės pirmininkas sakė teiravęsis premjero, ar šis norėtų kandidatuoti į prezidento postą, tačiau atsakymo dar negavęs.

Apie kitus negirdėjo

Partijos pirmininko rinkimų rezultatu neabejoja ir socialdemokratų pirmininko pavaduotojas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Jis sakė negirdėjęs, kad partijos skyriai būtų iškėlę kitų kandidatūrų.

„Aš nematau intrigos, man atrodo, pasiekėm gerų rezultatų per dvejus metus su pirmininko komanda, laimėjom rinkimus ir turim didelę įtaką Seimo daugumoje, Vyriausybėje. Manau, reikia toliau įgyvendinti savo programą. Tai parodė ir vykę skyrių rinkimų ataskaitiniai susirinkimai, per kuriuos buvo keliamos kandidatūros, siūlymai į pirmininko postą. Absoliuti dauguma pasiūlė premjerą A.Butkevičių, manau, mes vieningai jį perrinksim“, – teigė J.Olekas.

Jam pritarė ir partijos kolega, socialdemokratų prezidiumo narys Juras Požela. Jo nuomone, dabar partijai svarbiausia – pirmininko vadovavimo tęstinumas.

„Aš asmeniškai kaip delegatas esu apsisprendęs ir mano nuostatos nepakeis jokie kiti kandidatai – palaikiau ir palaikysiu A.Butkevičių. Žiūrėsim, gal bus diskusija, gal kiti turės kitokių nuomonių, bet aš manau, kad tolesnis ministro pirmininko vadovavimas partijai reikalingas, ir neabejoju, kad taip ir bus. Manau, dauguma laikysis tokios nuomonės“, – sakė J.Požela.

Partija vieninga

Neseniai vykę socialdemokratų politinių varžovų – konservatorių – pirmininko rinkimai atskleidė, kad šios partijos viduje esama nesutarimų. Naujai perrinktas jų pirmininkas Andrius Kubilius netgi užsiminė bijąs partijos skilimo. Paklausti, ar panašios problemos negresia socialdemokratams, pašnekovai sakė esantys ramūs.

„Manau, mes, skirtingai nei konservatoriai, esam daug labiau susitelkę viduje ir turim daug didesnį tarpusavio supratimą. <...> Žinot, visada yra problemų, negali nebūti problemų. Bet tokių, kurios trukdytų bendram darbui, tikrai nėra. Jaučiamas susitelkimas, prasidėjo Vyriausybės darbai ir žmonės deda dideles viltis į tai. Jeigu kas nors ir turi asmeninių neįgyvendintų ambicijų, tai atideda jas į šalį dėl bendro reikalo“, – tvirtino J.Požela.

J.Oleko teigimu, partijoje neretai pasitaiko skirtingų nuomonių, tačiau jos narių vienybei tai esą netrukdo.

„Manau, esame labai vieninga partija. <...> Kartais girdime, kad galbūt ne visai naudingos įvairios bičiulių nuomonės vienu ar kitu klausimu, kad ir koks jis būtų, – dėl atominės elektrinės, mokesčių, kariuomenės ar sveikatos, – bet tai nemažina partijos vieningumo. Yra erdvės bičiuliams diskutuoti ir priėmus sprendimą jį įgyvendinti“, – dėstė socialdemokratas.


Konkurentų neturėjo ir prieš dvejus metus

Pagal LSDP statutą partijos pirmininką renka rinkimų ataskaitinio suvažiavimo delegatai. Slaptu balsavimu suvažiavime jis renkamas kas dveji metai.

LSDP pirmininku A.Butkevičius pirmą kartą buvo išrinktas 2009 m., 2011 m. buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Prieš dvejus metus A.Butkevičius partijos vadovo rinkimuose taip pat neturėjo rimtų varžovų, tąkart už jį savo balsus atidavė 541 partijos narys iš 589.

Prieš dvejus metus kandidatais taip pat buvo iškelti europarlamentarai Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė ir Seimo narys J.Olekas, tačiau jie pranešė atsisakantys siekti partijos vadovo posto.

Partijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas teigė, kad socialdemokratai jau svarstė, ar nevertėtų partijoje įvesti tiesioginių pirmininko rinkimų pagal konservatorių pavyzdį. Tačiau šiemet tai padaryti jau vėlu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų