Pereiti į pagrindinį turinį

Socialinės išmokos mažintos neteisėtai

2013-03-06 23:59
Socialinės išmokos mažintos neteisėtai
Socialinės išmokos mažintos neteisėtai / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Konstitucinis Teismas (KT) nusprendė: kai kurios socialinių išmokų sumažinimo 2010 m. nuostatos prieštarauja Konstitucijai. Tačiau abejojama, kad toks KT sprendimas leis lengvai susigrąžinti sumažintas išmokas.

Ne viskas teisėta

Savo nutarime teisėjų kolegija vakar konstatavo, kad, praėjusios kadencijos Seimo priimtame laikinajame įstatyme nustačius naujus maksimalius nuo 2010 m. liepos 1 d. perskaičiuotų paskirtų motinystės (tėvystės) pašalpų ir išmokų dydžius, šių pašalpų mažinimas buvo netolygus, o kai kurios pašalpos sumažintos papildomai.

Taigi iš esmės neteisėtos buvo išmokos tiems tėvystės ar motinystės pašalpų gavėjams, kurie gavo ne minimalias išmokas, – jiems jos sumažintos papildomai.

Taip pat teigiama, kad toks mažinimas iš esmės nebuvo prieštaraujantis Konstitucijai, nes mažinimų prielaidos buvo aiškios bei motyvuotos (ekonominė krizė – red. past.), o mažinimo dydžiai buvo paskaičiuoti teisingai ir mastas nebuvo neleistinai didelis – tai paveikė maždaug ketvirtadalį pašalpos gavėjų, kuriems teko minimalios išmokos.

KT nusprendė, kad anuomet visuomenei gyvenus itin sudėtingomis krizės sąlygomis visi piliečiai privalėjo dalytis sunkumais po lygiai – adekvačiai visiems mažinant pašalpas, pensijas ir kt. išmokas.

Tikisi valdžios malonės

"Pagal dabartinį KT sprendimą tolesnę kovą galės tęsti tik tie žmonės, kurie buvo pateikę teismams skundus", – teigė Aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Paulavičienė.

Maždaug 600 jaunų tėvų anuometį valdžios sprendimą sumažinti išmokas apskundė apygardų administraciniams teismams. O KT gavo 26 teismų prašymus išaiškinti, ar buvo pažeista Konstitucija, ar vis dėlto ne.

Iš viso išmokos buvo sumažintos apie 40-iai tūkst. tėvų. Taigi jiems teks tikėtis dabartinės valdžios geros valios, jei ji nuspręstų grąžinti išmokas, – panašiai, kaip ir buvo įvykdytos masinės kompensacijos pensininkų ar pareigūnų atveju.

Susigrąžinti keblu

Išmokų mažinimas silpniausiai paveikė mažiausias motinystės ar tėvystės išmokas gaunančias šeimas, tad "nuskriaustųjų", kuriems iš esmės sumažinus išmokas buvo pažeisti konstituciniai principai, galėtų būti apie 30 tūkst.

"Mamos ar tėčiai nesakė, kad mažinimas buvo neteisingas, tiesiog kompensavimo mechanizmas gana neaiškus, jeigu jis ir bus taikomas", – teigė R.Paulavičienė.

Be kita ko, prognozuojama, kad jeigu ir bus nuspręsta grąžinti sumažintas išmokas, gali kilti keblumų, nes pensijos mokamos ilgą laiką, o išmokos tėvams skiriamos tik labai trumpą laikotarpį. "Pensijas po truputį didinant galima jas grąžinti į buvusį lygį ir taip kompensuoti patirtus nuostolius, o tėvai vaikus augina ilgiausiai dvejus metus ir neaišku, ar jie dar planuos šeimos pagausėjimą, o jei tai ir darys, bus pasikeitęs kompensavimo mechanizmas", – teigė už tėvų teises kovojanti R.Paulavičienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų