Pereiti į pagrindinį turinį

Stojimas į profesines mokyklas – per centralizuotą sistemą: kas keisis?

2017-06-23 08:33

Šiais metais pirmą kartą priėmimas į profesines mokyklas vyksta centralizuotai, naudojant Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) sistemą. Mokiniai joje gali lengviau atrasti norimą programą – sistemoje pateikiamas visų profesinių mokyklų, profesijų sąrašas su aprašais.

Š. Mažeikos / BFL nuotr.

Tikėtina, kad dėl tokios tvarkos poreikis mokytis ir taip populiarių profesijų dar labiau išaugs. Tačiau ir ministerijos, ir profesinių mokyklų atstovai perspėja – visi norintieji studijuoti populiarių profesijų šiemet netilps.

Bus patogiau gyvenantiems atokiau

Nuo šiol stojantieji galės pasirinkti ne vieną, o penkias programas per pagrindinį priėmimo etapą ir tris programas – per papildomą priėmimą. Anksčiau norint patekti į profesinę mokyklą reikėdavo pateikti prašymą konkrečios profesinės mokyklos priėmimo komisijai.

Didelė dalis mokinių į profesines mokyklas Vilniuje stodavo iš kitų Lietuvos miestų, tokiu atveju vien norint atvežti dokumentus reikdavo vykti tolimą kelią į sostinę.

„Atsiranda galimybė pateikti prašymą internetu ir tiems jauniems žmonėms, kurie yra laikinai išvykę dirbti į užsienį, nereikia skubėti tiesiai į profesinio mokymo įstaigą, pakanka užpildyti prašymą internetu, tokiu būdu didinamos pasirinkimo galimybės“, – naujovėmis dalijasi Švietimo ir mokslo ministro patarėjas Marius Ablačinskas.

Pasak profesinės mokyklos atstovės Virginijos Putnaitės, nauja tvarka nustato konkrečius terminus, kada vyksta priėmimai, tad mokyklų administracijoms taip yra daug patogiau.

„Mokyklose visą vasarą turėjo dirbti atsakingi asmenys ir priiminėti pageidaujančių mokytis dokumentus – dabar aiškiai apibrėžtos datos, kada kokie priėmimo procesai vyksta“, – pasakoja Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui.

Tiek LAMA BPO prezidentas Pranas Žiliukas, tiek ministerijos atstovas sutaria, kad nauja sistema padės išvengti neskaidraus ar  fiktyvaus priėmimo, kaip kad neseniai per šalį nuvilnijusiame skandale apie Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro darbuotojus, besimokiusius toje pačioje profesinėje mokykloje.

Pateks ne visi norintys

„Gali būti, kad ir šiemet visi norintieji nepateks į itin populiarias specialybes, kaip kad susijusias su informacinėmis technologijomis, programavimu. Norinčių į šias specialybes kasmet atsiranda gerokai daugiau, nei galima fiziškai priimti – maždaug 15 žmonių į vieną vietą. Tačiau galimybė pasirinkti kelias programas sumažina tikimybę, kad stojantieji išvis niekur nepateks“, – sako M. Ablačinskas.

Pasak V. Putnaitės, nukentės nebent tos programos, kurios buvo labai populiarios ir kurias rinkdavosi labai daug mokinių.

„Profesinės mokyklos suformuodavo tokių [populiarių – LRT.lt] specialybių papildomas grupes, o labiausiai darbo rinkai reikiamų mokymo programų grupės likdavo neužpildytos“, – pasakoja Vilniuje veikiančios profesinės mokyklos atstovė.

Pagal naują tvarką, jeigu į kai kurias programas stojančiųjų bus daugiau, nei numatyta vietų, jie bus atrenkami pagal pagrindinio ugdymo baigimo pažymėjimo ar brandos atestato įvertinimus.

Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centre rengiamos ir tokios rinkoje labai paklausios specialybės kaip „Java“ programuotojai ar programinės įrangos testuotojai – jiems organizuojami stojamieji egzaminai, vyksta motyvacijos pokalbis.

„Nors įprastai atrenkama pagal pažymius, tačiau kai kurios specialybės reikalauja papildomų atrankos kriterijų. Todėl ši praktika lieka ir šiemet. Stojantieji laikys testą, vėliau mūsų partnerių atstovai padės vykdyti motyvacijos pokalbius ir atrinkti geriausiai šioms profesijoms tinkančius asmenis“, – pasakoja V. Putnaitė.

P. Žiliukas sako, kad šiuo metu pagal visus pageidavimus profesinio mokymo įstaigose didžioji dalis renkasi inžinerines profesijas, kiek mažiau – paslaugas asmenims, populiari išlieka verslo ir administravimo sritis.

2015–2016 m. m. populiariausios švietimo sritys profesinėse mokyklose buvo šios:

Kas paklausu rinkoje?

Pagrindinis priėmimas į profesines mokyklas truks iki rugpjūčio 18 dienos. Papildomas priėmimas baigsis rugsėjo 15 dieną ir bus skelbiama, jei liks laisvų vietų po pagrindinio priėmimo.

Lietuvos darbo biržos duomenimis, šiuo metu darbo rinkoje paklausą turi autobusų ir troleibusų vairuotojai, barmenai, dailidės ir staliai, grindų ir plytelių klojėjai, pardavimo atstovai, pastatų ir kitokie elektrikai, slaugos specialistai, statybininkai, stogdengiai, suvirintojai, tinkuotojai, virėjai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų