Strasbūro teismas dėl CŽV bylos skundo apsispręs kitą savaitę

Europos Žmogaus Teisių Teismas kitą savaitę turėtų apsispręsti, ar priimti Vyriausybės prašymą peržiūrėti sprendimą, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas CŽV kalėjimas.

Penkių teisėjų kolegija Vyriausybės skundą svarstys pirmadienį, o sprendimas bus paskelbtas antradienį, informavo Strasbūro teismas.

Vyriausybė rugpjūčio pabaigoje paskelbė, kad kreipsis į Europos Žmogaus Teisių Teismo Didžiąją kolegiją, nors kiek anksčiau Teisingumo ministerija pripažino, kad skundas turbūt būtų atmestas.

Europos Žmogaus Teisių Teismas gegužės 31 dieną paskelbė, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas, kuriame amerikiečiai tardė įtariamuosius terorizmu.

Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje Strasbūro teismas įpareigojo išmokėti 130 tūkst. eurų kompensaciją Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah (Abu Zubaidai).

JAV pareigūnai yra sakę, kad 47 metų A. Zubaydah galėjo prisidėti prie Rugsėjo 11-osios išpuolių, tačiau jam oficialūs kaltinimai iki šiol nėra paskelbti. Skelbiama, kad vyras šiuo metu kalinamas Gvantanamo bazėje Kuboje.

Lietuvos Vyriausybės atstovai Strasbūro teisme teigė, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus, turėjo veikti žvalgybos paramos centras, o įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių