STT pasigenda skaidrumo kontroliuojant politinę reklamą, VRK pataisas žada Rinkimų kodekse

  • Teksto dydis:

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) teigia nustačiusi galimas korupcijos rizikas, susijusias su politinės reklamos, partijų finansavimo kontrole, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narių nešališkumo užtikrinimu.

VRK savo ruožtu teigia, kad šią riziką mažinančios pataisos bus teikiamos Seime rengiamam Rinkimų kodeksui.

Atlikusi antikorupcinį partijų finansavimo ir politinės reklamos kontrolės vertinimą, STT atkreipė dėmesį, kad partijos ataskaitose nurodo gavusios pajamų iš savo veiklos, tačiau viešai prieinamuose dokumentuose nėra pakankamai informacijos apie tų pajamų kilmę, pagrįstumą ir sudarytų sandorių atitikimą rinkos vertei.

„Tai ypač aktualu tais atvejais, kai iš kitos veiklos gautos pajamos sudaro reikšmingą dalį politinės partijos gautų pajamų sumos. STT nuomone, tokia situacija mažina VRK vykdomos politinių partijų finansavimo kontrolės efektyvumą“, – teigiama tarnybos pranešime.

Įstatymai partijoms leidžia gauti pajamų iš leidybos, spaudos ir atributikos platinimo, turto naudojimo, renginių organizavimo ir pan.

Nėra iki galo užtikrinamas VRK įstatyme įtvirtintas VRK nešališkumas ir nepriklausomumas.

Viešai skelbiamose politinių kampanijų dalyvių finansinėse ataskaitose STT pasigedo duomenų apie partijų gautas nepinigines aukas.

„Jų gavę nurodo tik kelios partijos, pateikdamos duomenis apie sumas (vieną bendrą skaičių), daugiausiai siekiančias nuo keliolikos iki kelių šimtų eurų, tačiau nedetalizuodamos, kokio pobūdžio nepiniginės aukos buvo gautos, kaip nustatyta jų vertė ir panašiai“, – rašoma pranešime.

Anot STT, taip pat nėra numatyta pakankamo mechanizmo, kuris užtikrintų, kad į VRK partijų deleguoti nariai nedalyvautų svarstant ir priimant sprendimus, susijusius su juos delegavusiomis partijomis.

„Įstatymas nenumato pareigos politinių partijų deleguotiems VRK nariams sustabdyti narystę juos delegavusiose partijose. Tokiu būdu nėra iki galo užtikrinamas VRK įstatyme įtvirtintas VRK nešališkumas ir nepriklausomumas“, – teigiama antikorupciniame vertinime.

„Nustatyta, kad dabar galiojantis reglamentavimas neužtikrina politinės reklamos kontrolės efektyvumo ir skaidrumo. Atsižvelgiant į tai, kad viršijus 10 proc. nedeklaruotos ar paslėptos reklamos limitą, politinės reklamos skleidimo ir finansavimo reikalavimų pažeidimai laikomi šiurkščiais įstatymo pažeidimais, siūloma tikslinti atitinkamų teisės aktų nuostatas ir eliminuoti nevienareikšmiško jų taikymo galimybes“, – teigia STT.

VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė priminė, kad šiuo metu Seime rengiamas Rinkimų kodeksas, į kurį bus sudėti visi su partijų ir politinių kampanijų finansavimu susiję įstatymai.

„Šis teisės aktas unifikuotai reglamentuos rinkimų organizavimo bei vykdymo procesą ir užtikrins didesnį Lietuvoje vyksiančių rinkimų proceso aiškumą bei skaidrumą“, – sakė ji BNS perduotame komentare.

Anot J. Petkevičienės, VRK pasirengusi teikti įstatymų leidėjui siūlymus ir rekomendacijas, kad iškeltos rizikos būtų pašalintos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių