STT R. Karbauskiui: ryšiai savaime nėra blogai, bet apie juos turi būti žinoma

Giminystės ar draugystės ryšiai tarp dirbančiųjų vienoje įstaigoje savaime nėra blogai, tačiau apie juos turi būti žinoma sprendimų priėmėjams, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atsakydama į „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio pateiktą informaciją.

R. Karbauskis prieš kelias savaites kreipėsi į STT dėl su buvusiu susisiekimo ministru Roku Masiuliu susijusių asmenų karjeros.

„Pateikta informacija nebuvo pagrindas vertinti ją baudžiamosios teisės aspektu ir procesiniam sprendimui priimti“, – BNS pirmadienį sakė STT atstovė spaudai Renata Keblienė. 

R. Karbauskis teigė, kad grupė susijusių asmenų „keliavo“ paskui R. Masiulį į valstybės valdomas įmones, todėl prašė išsiaiškinti, ar jų karjera buvo skaidri ir nesukūrė prielaidų korupcijai atsirasti.

„STT pateikė atsakymą Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai, pažymėdama, kad giminystės arba draugystės ryšiais susijusių asmenų darbas vienoje įstaigoje savaime nėra problema, pavyzdžiui, kuomet giminaičiai arba draugai nėra susiję tiesioginio pavaldumo ryšiais, o galimos interesų konflikto rizikos yra valdomos“, – pirmadienį pateiktame komentare nurodė STT.  

Čia pat pažymima, kad nevaldoma informacija apie viešose institucijose dirbančius giminaičius arba asmenis, susijusius kitais artimais ryšiais, „gali kelti viešųjų ir privačių interesų konflikto situacijas, todėl sprendimų priėmėjai tokią informaciją turėtų valdyti“.

STT nurodė nuo 2018 metų atliekanti tęstinius analitinius nepotizmo rizikos tyrimus savivaldos srityje, kuriais sistemingai teikia informaciją. 

„Taip pat 2019 metais STT atliko 13 korupcijos rizikos analizių, kurių metu vertinta 43 įmonių veikla ir valdymas, įskaitant priėmimą į pareigas (darbą) šiose įmonėse; taip pat atlikti šiai sričiai aktualūs teisės aktų vertinimai“, – pranešė tarnyba. 

R. Karbauskis prieš kelias savaites žiniasklaidai išplatintoje schemoje pateikė informacija apie „Lietuvos geležinkelių“ vadovo Manto Bartuškos, valdybos pirmininko Romo Švedo, valdybos nario Rolando Zuko, Vilniaus šilumos tinklų vadovo Gerimanto Bakano, buvusio Valstybinių miškų urėdijos vadovo Mariaus Pulkauninko ir dar aštuonių asmenų karjeras. Rašte minimi žmonės dabar taip pat eina skirtingas pareigas Lietuvos pašte, Klaipėdos uoste, „Vilniaus vandenyse“, Ignalinos atominėje elektrinėje.

R. Masiulis teigė, kad žmones susisiekimo sektoriuje įdarbino po konkursų, kurių metu vertintas kandidatų profesionalumas, o ne asmeniniai ryšiai. 

Eksministras tvirtino, kad jo santykiai su R. Karbauskio minimais asmenimis yra darbiniai, o jų buvimas susisiekimo sektoriuje yra „didžiulis pliusas valstybei“. R. Masiulis teigė, kad R. Karbauskio veiksmai yra jo ir premjero Sauliaus Skvernelio bendras planas išstumti jį iš politinės veiklos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ooo

ooo portretas
viskas gerai tai ir p.Narkevicius be reikalo terorizuojamas...idomu kas uz tai atsakys??? Ar ir jam reika kreiptis del tokio atsakymo i STT???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių