Pereiti į pagrindinį turinį

STT vadovo paieškos užtruko

2013-02-04 23:59
STT vadovo paieškos užtruko
STT vadovo paieškos užtruko / Gediminas Bartuška

Su korupcija kovojanti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) jau pusketvirto mėnesio neturi nuolatinio vadovo. Regis, šalies vadovė Dalia Grybauskaitė niekaip neranda tinkamo STT vedlio.

Nežino, kada teiks

Su politikų ir aukštų valdininkų korupcija kovojanti STT, pasibaigus buvusio jos vadovo Žimanto Pacevičiaus kadencijai, nuo praeitų metų spalio neturi nuolatinio vedlio. Taip nutiko dėl to, kad Prezidentė D.Grybauskaitė Seimui vis dar nepateikia naujojo vadovo kandidatūros. STT direktoriaus pareigas lig šiol laikinai eina direktoriaus pirmasis pavaduotojas Saulius Urbanavičius.

D.Grybauskaitė anksčiau yra sakiusi, kad naujo STT direktoriaus kandidatūrą derins su naująja valdančiąja dauguma, tačiau šios atstovai apie pretendentus valdyti STT dar nieko negirdėjo.

Kada Seimas sulauks Prezidentės teikimo – neaišku. Daiva Ulbinaitė, šalies vadovės atstovė spaudai, nurodė, kad jokio sprendimo šiuo klausimu dar nėra. "Tikrai negaliu pasakyti kada. Matyt, per pavasario sesiją, tačiau ji ilga. Kol kas nenorėčiau spekuliuoti jokiomis datomis", – nurodė D.Ulbinaitė. Seimo pavasario sesija prasideda kovo 10-ąją.

Problema – ir pavaduotojai

Seimo pozicijos ir opozicijos atstovai situaciją, kai viena svarbiausių su korupcija kovojančių institucijų ilgą laiką dirba be nuolatinio vadovo, vadina ydinga. Kita vertus, manoma, kad D.Grybauskaitė lig šiol taip ir nesurado tinkamos kandidatūros.

Artūras Paulauskas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, tikisi, kad šalies vadovė STT direktoriaus kandidatūrą pateiks išsyk prasidėjus Seimo pavasario sesijai. "Problema ne tik STT vadovas, bet ir jo pavaduotojai. Kai kurie jau išėjo į pensiją. Per pavasario sesiją būtų pats laikas jau pateikti tą kandidatūrą", – komentavo Darbo partijos atstovas A.Paulauskas.

Politikas svarstė, kad gali būti dvi priežastys, kodėl skirti naująjį STT direktorių taip užtruko. Jo manymu, D.Grybauskaitė gali laukti, kol susirinks Seimas. "Dabar tą kandidatūrą įgarsinus būtų galbūt ir toks žmogaus atidavimas žiniasklaidai suvalgyti arba ieškoti apie jį tokios informacijos. O Seimas, kol nesusirinkęs, to klausimo vis tiek svarstyti negalėtų. Čia, žinoma, yra Prezidentės iniciatyva", – samprotavo NSGK vadovas.

Tačiau jis pridūrė: "Jeigu susirinks Seimas ir mes negausime kokių žinių ar bent jau teikimo, tada galima kalbėti, kad delsiama. Mano supratimu, sistema turi turėti vadovą ir tas bevaldystės laikotarpis turi būti kiek įmanoma trumpesnis."

Geriau palaukti?

Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas Vitalijus Gailius taip pat svarsto, kad Prezidentė dėl STT direktoriaus kandidatūros delsia, nes nerado reikiamo kandidato.

"Greičiausiai nerado tinkamų kandidatūrų. Bet jau geriau ilgiau be vadovo negu greitai ir atsitiktinis", – sakė V.Gailius. Jis juokavo, kad nieko nėra pastovesnio už laikinumą, tačiau priminė, kad yra nemažai pavyzdžių, kai skubant buvo pasirinkti, jo žodžiais, neturintys kompetencijos vadovai.

"Tokiai institucijai kaip STT reikia surasti visais atžvilgiais kompetentingą, atsakingą ir ambicingą vadovą", – dėstė Liberalų sąjūdžio atstovas V.Gailius, kuris prieš patekdamas į Seimą pats vadovavo svarbiai su korupcija kovojančiai institucijai – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai.

Rasa Juknevičienė, NSGK komiteto atstovė, taip pat samprotavo, kad Prezidentės pasirinkimas turi būti atsakingas. "Matyt, tuo principu Prezidentė ir vadovaujasi. Todėl užtruko. Aišku, geriau būtų greičiau, nes tokia institucijai reikia dirbti turint nuolatinį vadovą. Matyt, ieškoma geriausio varianto", – kalbėjo konservatorė R.Juknevičienė.


Kokie Prezidentės variantai?

Kol kas minima tik STT laikinai vadovaujančio S.Urbanavičiaus pavardė. Tiesa, Seimo užkulisiuose svarstoma, kad šalies vadovė į šias pareigas gali siūlyti ir vieną Generalinės prokuratūros prokurorą.

S.Urbanavičių, kuris pusketvirto mėnesio laikinai vadovauja STT, pasirinko pati D.Grybauskaitė. Į STT vadovo pavaduotojo pareigas praėjusių metų pavasarį jį paskyrė pati D.Grybauskaitė. Prieš tapdamas vienu STT vadovų, S.Urbanavičius vadovavo Muitinės kriminalinei tarnybai. STT poste jis pakeitė prieštaringos reputacijos Aideną Karpų.

S.Urbanavičius Mykolo Romerio universitete yra įgijęs teisės magistro kvalifikacinį laipsnį, o karjerą pradėjo Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnyboje kaip vyriausiasis inspektorius. Nuo 1999-ųjų dirbo Lietuvos muitinėje.

Pradėjęs darbą Kovos su kontrabanda ir vidinės kontrolės tarnybos Žvalgybos skyriaus Žvalgybinės informacijos poskyryje, 2008 m. buvo paskirtas Muitinės kriminalinės tarnybos direktoriumi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų