Pereiti į pagrindinį turinį

Studentams bankai skolins už 10-11 proc. palūkanų

2009-08-19 19:17
Studentams bankai skolins už 10-11 proc. palūkanų
Studentams bankai skolins už 10-11 proc. palūkanų / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Valstybės remiamas paskolas studentams teiks penki bankai -„DnB Nord", „Swedbank", „Snoras", „Nordea" ir Šiaulių bankas. Paskolų litais palūkanų dydis dabar būtų nuo 9,88 iki 11,03 proc., eurais - nuo 3,37 iki 3,87 proc., jos kis priklausomai nuo „Vilibor" arba „Euribor" dydžio, pranešė Finansų ministerija, pasirašanti garantijos sutartis su šiais bankais.

Pasak pranešimo, ministerijai dabar pavyko pritraukti daugiau bankų bei pasiekti, kad jie studentams skolintų su mažesne marža. Bankų pasiūlyta maksimali marža yra 2,5-3 proc.

Liepos pradžioje buvo atrinkti keturi bankai, tačiau prezidentei Daliai Grybauskaitei sukritikavus švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus žadamą palūkanų normą, buvo nutarta iš naujo skelbti bankų atranką.

Anksčiau žadėjęs 6 proc., liepą švietimo ir mokslo ministras jau užsiminė apie 11 proc. palūkanas už paskolas litais ir 4,03 proc. - eurais.

Vėliau G.Steponavičius pareiškė, kad ieškoma naujų kreditorių, kurie esą galėtų pasiūlyti studentams mažesnę palūkanų normą ir eurais, ir litais. Tačiau antrąkart atrinkus bankus, palūkanų norma beveik nesumažėjo.

Pakartotiniame kvietime dalyvavo 6 bankai.

Šiemet valstybė numato garantuoti iki 100 mln. litų valstybės remiamų paskolų studentams - iki šiol paskoloms skiriama suma kasmet būdavo apie 20 mln. litų.
Paskolos bus teikiamos nuo rudens tiems studentams, kurie nepateko į valstybės finansuojamas vietas.

Anot pranešimo, paskolų sąlygos negalės blogėti, o mažėjant tarpbankinėms palūkanoms, paskolų palūkanos taip pat mažės - jos bus peržiūrimos kas 3 mėnesius. Tačiau konkrečios paskolų sutarčių su studentais sąlygos bus nustatomos pasirašant sutartis ir negalės būti blogesnės nei atrankos metu bankų pasiūlytos sąlygos.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų