Pereiti į pagrindinį turinį

Sunkios komisarės pamainos paieškos

2009-05-21 09:00
Drąsa: europarlamentarė L.Andrikienė pati pranešė laukianti pasiūlymo tapti eurokomisare.
Drąsa: europarlamentarė L.Andrikienė pati pranešė laukianti pasiūlymo tapti eurokomisare. / Roko Medonio nuotr.

Vyriausybė dėl naujojo Lietuvos deleguoto Europos Komisijos (EK) nario apsispręs tik birželio viduryje.

Pasak premjero Andriaus Kubiliaus, tik kai pasibaigs birželio 7-ąją vyksiantys Europos Parlamento rinkimai, bus sprendžiamas klausimas dėl eurokomisaro.

Tačiau kas juo taps, premjeras kol kas neatskleidžia, tvirtindamas, kad kandidatų yra gana daug ir dėl naujojo EK nario iš Lietuvos dar turi pasitarti valdančioji koalicija, Vyriausybė, šiuo klausimu turi būti susitarta ir su Prezidentu Valdu Adamkumi bei naujai išrinkta valstybės vadove Dalia Grybauskaite. Taip pat turėtų būti konsultuojamasi ir su EK vadovu José Manueliu Barroso.

"Neturime dar sprendimo. Yra viešojoje erdvėje daug pavardžių, yra jų ir daugiau, nebūtinai minimų viešai. Visas svarstysime ir apsispręsime po birželio 7-osios", – vakar teigė A.Kubilius.

Paklaustas apie viešai minimas užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko ir Seimo nario, buvusio vyriausiojo euroderybininko Petro Auštrevičiaus kandidatūras į Europos komisarus premjeras pakartojo: "Yra įvairių variantų, visus be išimties svarstysime." Tarp kandidatų minimas ir finansų ministras Algirdas Šemeta, tačiau, pasak A.Kubiliaus, jam būtų gaila bendražygį paskolinti Europai.

Būtinybė paskirti naują Lietuvos deleguotą EK narį atsirado po to, kai ligšiolinė eurokomisarė D.Grybauskaitė praėjusį sekmadienį buvo išrinkta naująja prezidente. Dar iki priesaikos liepos 12-ąją ji turi atsistatydinti iš EK narės pareigų. "D.Grybauskaitės veikla tame poste labai aukštai iškėlė standartus, reikalavimus kandidatams", – pripažino premjeras.

Jis negalėjo garantuoti, kad naujos sudėties EK, kuri bus sudaryta vėlyvą šių metų rudenį, Lietuvai ir vėl atiteks už biudžetą ir finansinį programavimą atsakingo komisaro postas. Šį klausimą, pasak A.Kubiliaus, spręs naujasis EK vadovas, kuris turėtų būti perrinktas birželio mėnesį vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos posėdyje.

Šaltinių teigimu, EK pirmininkas J.M.Barroso siūlo Lietuvai pateikti tokį kandidatą, kuris bent šią kadenciją galėtų ir toliau užimti už ES biudžetą atsakingo komisaro postą.


Pirmi kandidatai

Buvusio euroderybininko, Seimo nario Petro Auštrevičiaus kandidatūrą į eurokomisaro postą vakar oficialiai pasiūlė dvi valdančiosios partijos – Liberalų sąjūdis (LS) ir Tautos prisikėlimo partija (TPP). Beje, pirmoji paramą liberalui P.Auštrevičiui pareiškė TPP, o tik vėliau LS pareiškė pritarianti savo partnerių siūlymui.

Užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko kandidatūra svarstoma viešoje erdvėje, tačiau apie jį skeptiškai atsiliepė D.Grybauskaitė. "Vertinu šį žmogų, jis turi didelę darbo patirtį, bet Europos Komisijai reikia politikų, ilgiau buvusių postuose ir turinčių didesnį politinį svorį. Užsienio reikalų ministras pretenduoti į gerą portfelį dar negali", – sakė D.Grybauskaitė.

Vakar atsirado dar viena kandidatė – pati pasisiūliusi valdančiųjų konservatorių atstovė, europarlamentarė Laima Andrikienė. Ji tikino, kad "labai rimtai svarstytų" galimą pasiūlymą užimti eurokomisaro postą, bet dėl šio klausimo dar nediskutavo su partijos vadovais ir kol kas visą dėmesį skiria Europos Parlamento rinkimams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų