Pereiti į pagrindinį turinį

Surėmė ietis: medžiai ar automobilių aikštelė?

2024-08-17 12:00
LNK inf.

Viename daugiabučio kieme Šiauliuose susikivirčijo kaimynai. Gyventojai pasiskirstė į dvi priešiškas stovyklas – vieniems trūksta vietos automobiliams, tad nori aikštelės, kiti siekia išsaugoti ilgamečius kieme augančius medžius. Kaimynų nesutarimą apžvelgė LNK žurnalistai.

Asociatyvi Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Šiaulietis Rimantas su pasididžiavimu žvelgia į kieme augančius tris didingus medžius. „Mūsų seneliai pasodino ir dabar yra tiems medžiams po 50 metų. Svarbiausia, kad jie yra tvirti, sveiki, gražūs“, – teigė medžius siekiantis išsaugoti šiaulietis.

Gyventojai pasakoja, kad čia pavėsyje jie dažnai susiburia, žaidžia ir vaikai.

„Atidarai langą – pasidžiaugi, pakvėpuoji. Viešpatie brangiausias, vaikai čia visi žaidžia, išsineša paklodes, pasikloja, ir sviediniu (žaidžia), bėgioja. Vienu žodžiu, vieni smagumai“, – sentimentų kiemui nestokojo gyventoja Liuba.

„Čia būnam, čia dainuojam beveik kiekvieną dieną. Eina žmonės, sustoja, prašo užsirašyti dainas. Čia mūsų, senukų, pasimatymų aikštė. Visi čia susitinkam“, – pasakojo kita kaimynė Stasė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Tačiau gyventojai sunerimo, kai sužinojo, kad greta esančio namo bendrija užsimojo čia įsirengti automobilių stovėjimo aikštelę. Jos statybos pareikalaus dviejų kaštonų. Pirminis planas buvo iškirsti visus tris medžius, tačiau, įsikišus savivaldybei, aikštelės planas šiek tiek pakoreguotas. Planuojama, kad joje atsiras 20 naujų parkavimo vietų, mat kieme dabar automobiliams vietos neužtenka.

„Vakare grįžtam iš darbo, nėr išvis vietų, kur pasistatyt. Pasistato 3-io namo po kelias mašinas ir savo kieme mes nebeturime vietos“, – piktinosi Vida. Paklausta, ar negaila medžių, nedvejojo: – Nu, man tikrai negaila. Tikrai negaila, neprieštarauju.“

Prieš statybas piestu stojasi kito namo gyventojai. Jiems nesuvokiama, kad medžiai tapo beverčiais. „Atlaikė visas audras, net šakų nenuplėšė ir dabar šitaip, laisva ranka, juos nupjauti? Nu, čia yra, nežinau, nusikaltimas. Dėl kažkokios mašinų aikštelės...“ – emocijų neslėpė Angelė.

Atlaikė visas audras, net šakų nenuplėšė ir dabar šitaip, laisva ranka, juos nupjauti? Nu, čia yra, nežinau, nusikaltimas.

„Medžiai tai tik šiukšlės, iš jų jokios naudos. Dėl tokio požiūriu, tokio abejingumo gamtai, grožiui visos blogybės prasideda“, – įsitikinusi gyventoja Zita.

Medžius norintys išsaugoti gyventojai siūlo keisti planus ir panaudoti nenaudojamą krepšinio aikštelę. „Vaikai ar suaugusieji, mažai kas čia žaidžia. Vienas kitas. Ir tą aikštelę panaudoti mašinų stovėjimo aikštelei įrengti būtų pats geriausias variantas. Galėtų vieną lentą perkelti toliau, čia didžiulis plotas, būtų dar daugiau vietos“, – siūlymą pateikė Rimantas. Tačiau to negalima daryti dėl detaliojo kiemo plano. Jis nurodo, kuriose vietose privalo išlikti žaliosios zonos, žaidimų ir automobilių aikštelės.

„Kaimynai, matyt, pavydi. Kaip matote, mūsų namas gražus, renovuotas 2010 m., tais pačiais metais, kai atsirado detalusis planas, ir po namo renovacijos pradėjome galvoti, kad tą problemą reikia spręsti, ji tikrai pati neišsispręs“, – komentavo automobilių aikštelę statančio namo pirmininkas Jonas Vingilis.

Už medžių išsaugojimą pasisakantieji prieš metus rinko ir parašus, teikė juos savivaldybei. Deja, nieko nepešė. Anot valdininkų, automobilių aikštelę norinti įsirengti bendrija nuo 2020-ųjų pateikė ir gavo visus leidimus.

„Tai yra labiau vidinis, vienoje teritorijoje gyvenančių gyventojų bendras susitarimas. Visada yra skaudus atvejis medžiai, medžių kirtimas, bet erdvė, kurioje gyvena žmonės, yra viena ir reikia rasti kompromisų“, – situaciją pakomentavo Šiaulių savivaldybės atstovė Eglė Bružienė.

Leidimą nukirsti du kaštonus savivaldybė išdavė, namo bendrija už juos sumokėjo ir atkuriamąją vertę. Viskas atlikta teisėtai, tad statybos, matyt, prasidės artimiausiu metu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų