Skandalas Švėkšnos ugdymo centre: vaikai buvo slopinami medikamentais

  • Teksto dydis:

Švėkšnos specialiojo ugdymo centre vaikai per dažnai ir nepagrįstai slopinti medikamentais, aptikta ir kitų pažeidimų, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Dėl pažeidimų Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldi Akreditavimo tarnyba sustabdė dalies Švėkšnos centre sveikatos paslaugų teikimą iki birželio 9-osios. Sprendimas priimtas atlikus neplaninį sveikatos priežiūros paslaugų kokybės patikrinimą šioje įstaigoje.

Pasak pranešimo, Akreditavimo tarnyba nustatė, kad du įstaigos psichiatrai neišnaudojo nemedikamentinio gydymo galimybių, o mokiniams per dažnai ir nepagrįstai buvo skiriamas gydymas neuroleptikų grupės vaistais. Taip pat nustatyta, kad sveikatos priežiūros darbuotojai nepildė ambulatorinės asmens sveikatos istorijos, o Švėkšnos centre apskritai nėra patvirtinta tvarka, kaip pildyti medicininius dokumentus, pranešti apie nepageidajuamus įvykius ir juos registruoti.

Specialistai nustatė, kad viena iš vyresniųjų slaugytojų, paskirta atsakinga už vidaus medicininio audito veiklą, neturi kvalifikacijos tobulinimo kursų baigimo pažymėjimo.

„Patikrinimo rezultatai rodo, kad Švėkšnos specialiojo ugdymo centre buvo grubiai pažeistos Lietuvos medicinos normos. Darbuotojai savivaliavo, nesivadovavo net įstaigos vidaus nuostatais, taisyklėmis, pareigas vykdė atmestinai ir netinkamai. Pasibaisėtina, kad vaikai buvo slopinami medikamentais, neišnaudojant kitų elgesio ir emocijų sutrikimų gydymo galimybių“, - teigė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Pasak jos, SAM įsipareigoja „atlikti visus reikiamus veiksmus“, kad būtų pašalinti pažeidimai, o paslaugos būtų teikiamos tinkamai.

Po patikrinimo taip pat konstatuota, kad nuo pernai rugsėjo iki šių metų sausio vidurio Švėkšnos centras teikė pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugas, nors medikų komandoje nebuvo įdarbintas medicinos psichologas. Anot ministerijos, tokioje komandoje privalo būti psichiatras, vaikų ir paauglių psichiatras, psichikos sveikatos slaugytojas, socialinis darbuotojas ir medicinos psichologas.

Akreditavimo tarnyba Švėkšnos centrui pasiūlė koreguoti savo darbo tvarkos taisykles, parengti pacientų siuntimo į kitas gydymo įstaigas tvarką, taip pat numatyti alkotesterio ir kitų testų taikymą, kai įtariama, kad vaikai apsvaigę nuo alkoholio, narkotikų ar kitų psichiką veikiančių medžiagų. Taip pat bus reikalaujama pateikti ataskaitą apie pašalintus pažeidimus.

Prieš du mėnesius Švėkšnos centrą sukrėtė prostitucijos skandalas, prokurorai atlieka kelis atskirus ikiteisminius tyrimus dėl sąvadavimo ir pelnymosi iš nepilnamečio asmens prostitucijos, Vaiko teisių apsaugos kontrolierė tiria auklėtinių skundus dėl galimo personalo smurto ir netinkamo vaistų dozavimo.

SAM yra paskelbusi apie įstaigos pertvarką ir nuo šių metų balandžio ketinama ją perduoti Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) - šiuo metu Švėkšnos centrą valdanti Šilutės rajono savivaldybė sausio pabaigoje tarybos sprendimu yra sutikusi perduoti centrą ŠMM.

Socializacijos centrų ir specialiojo ugdymo mokyklų pertvarkai taip pat yra sudaryta darbo grupė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu nu

nu nu portretas
Tai ką šašlaityte, vėl zaliotas, kažką pražioplienai... Gal jau laikas pūst į dirvas derlių sėt, nes apie vaikus esat bergždžios.

hm

hm portretas
kuo toliau, tuo labiau neaišku, ką veikia mūsų vaikų teisių apsaugos specialistai, jei jau kur dursi, ten skylė. O dar nori vaikus išdalinti kažkokioms šeimynoms. Įdomu, kaip tada juos sukontroliuos ir sužiūrės, ar jau tikisi, kad tenai vaikus augins angelai?

YES

YES portretas
O visos viešumo istorijos prasidėjo nuo Garliavos įvykių. Policininkai ir valdininkai išsisukinėja, o nauji faktai vis lenda ir lenda.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių