Šventę Palangoje sužlugdė pinigai?

Palangos gimnazistai sukilo prieš kurorte įsivyravusias taisykles ir nusprendė boikotuoti abejotinas tradicijas. Primygtini siūlymai brandos atestatų šventės vakarėlį brangiai surengti tik "Auskos" viloje dalį gimnazistų įsiutino ir šie spjovė į puotą, organizuotą sovietmečio laikų ponų mėgtoje rezidencijoje.

Paprašė 2,5 tūkst. eurų

"Visa gimnazija susiskaldė, nuotaikos sugadintos, o viskas – dėl mokyklos vadovų užsispyrimo pataikauti turčiams ir jų vaikams. Esą visos šios mokyklos laidos išleistuves rengdavo tik "Auskoje". Bent jau mums taip mėginama aiškinti. Tačiau, kai mes išgirdome, jog už tuščią palapinę lauke prašoma 2,5 tūkst. eurų, išsižiojome. Už ką čia mokėti tokius pinigus? Už patrypčiojimą bateliais ant šlapios žolės? O kur dar pinigai maistui, pačiam renginiui?" – piktinosi viena šios gimnazijos abiturienčių.

Nors dienraščio kalbinti moksleiviai yra pilnamečiai, tačiau savo vardų nenorėjo atskleisti viešai, – sakėsi bijantys mažo miestelio nomenklatūrininkų keršto.

Mokiniai tikino, jog sovietmečio laikais žibėjusi vila šiuo metu jiems visiškai nedaro įspūdžio.

Maištaujantys abiturientai ėmė kooperuotis ir susirado netoli Vydmantų, Virkštininkų kaime, esančią sodybą.

Kaip reikia suprasti mokyklos direktorių, kai kabinete pokalbio su trimis mokinėmis metu pasiūloma susirasti sponsorių, jei "Auska" per brangi?

"Kaip reikia suprasti mokyklos direktorių, kai kabinete pokalbio su trimis mokinėmis metu pasiūloma susirasti sponsorių, jei "Auska" per brangi? Tai išgirdusios mes užsičiaupėme ir susižvalgėme tarpusavyje", – pasakojo kita šio pokalbio dalyvė.

Merginos tikino pasijutusios įžeistos tokio pedagogo pareiškimo.

"Mes nenorime tos "Auskos", tačiau klausimas, kodėl ji taip aršiai buvo peršama? Ir apskritai mes pas direktorių užėjome pasidomėti, kaip bus įteikiami atestatai, o ne dėl vakarinės dalies. Per visus tėvų susirinkimus buvo primygtinai siūloma tik "Auska", – tikino merginos.

Užuominos apie dovanas

Visa ši situacija pavirto į tikrą karą. Trečdalis mokinių susitarė savo šventę surengti kitur, pasisamdė žinomą aktorių Vitalijų Cololo vesti renginį.

Apie du trečdalius mokinių susirinko į praėjusį penktadienį vykusią atestatų įteikimo ceremoniją gimnazijos aktų salėje.

Kita dalis pareikalavo, kad šventė vyktų ir jiems – šį sekmadienį.

Tai pirmas kartas gimnazijos istorijoje, kai joje vyko dvi atestatų įteikimo ceremonijos.

"Mes sužinojome, kad sekmadienį bus laisva Palangos kurhauzo salė. Paprašėme, kad ten atestatus įteiktų. Bet direktorius aiškino, jog mus ugdę pedagogai pareikalaus dvigubo atlyginimo, už tai, kad jie ateis vien pastovėti šventėje. Bet juk visos mokytojos ateis tik į šventę. Koks čia darbas? Direktorius, leisdamas suprasti, jog ne jam čia nuomones reikšti, vienos mergaičių tėčiui išrėžė klausimą – ar jis prisidėjo prie mokyklai skirtos dovanos – specialios lentelės? Kasmet visų vaikų tėvai mokėdavo po 10–15 eurų už simbolinę atminimo plytelę, o paaiškėjo, kad ji verta iš viso 30-ies eurų. Išeitų, kad buvo prašoma paaukoti apie 200 erų sumą, kai tiek net nereikia. Aš nedaviau", – piktinosi gimnazistė.

Mokinius papiktino ir kita užuomina – esą reikėtų mokyklai padovanoti paveikslą.

Tačiau mokiniai tikino išgirdę ir konkretaus dailininko, kurio kūrybą esą reikia paremti, pavardę.

"Visi tie, kurie nusprendė atskirai švęsti, pasakė, jog mokykla mums nieko nedavė, tad nemato prasmės tokiam pirkiniui ir nežada šiose rinkliavose dalyvauti", – pasakojo merginos.

Nenori ir nekomentuoja

Pats gimnazijos vadovas Leonas Šidlauskas nesiteikė komentuoti situacijos.

Valandą prieš atestatų įteikimo ceremoniją, pareiškęs, kad serga ir negali kalbėti, švietimo įstaigos vadovas teištarė "gali būti", kai išgirdo, kokius kaltinimus jam beria jo vadovaujamos gimnazijos abiturientai.

"Nedalyvausiu įteikime, kalbinkite pavaduotoją. Su manimi klausimai? Nežinau, nenoriu komentuoti. Mokykla švenčių neorganizuoja, kalbėkite su pavaduotoja (kalba netaisyta – A.A.)", – pareiškė gimnazijos direktorius L.Šidlauskas ir padėjo ragelį, kai tik buvo pasiteirauta dėl mokinių tėvų reketu dvelkiančių dalykų.

Į kitus žurnalistų skambučius įstaigos vadovas jau nebeatsiliepė.

Vis dėlto po pusvalandžio žmogus jau jautėsi puikiai ir telefonu toliau derino šventės reikalus.

Šis Palangos savivaldybei pavaldžios biudžetinės įstaigos vadovas iš profesijos yra muzikos mokytojas.

Tačiau, panašu, jog šio valdininko karjera konservatorių valdomoje Palangoje ėmė kilti į viršų, kai paaiškėjo jo konservatoriškos pažiūros.

Iki 2008 m. L.Šidlauskas vadovavo Palangos savivaldybės Švietimo skyriui. 2006-aisiais L.Šidlauskas spaudos viešai buvo įvardijamas kaip konservatorius.

2008–2015 m. L. Šidlauskas ėjo direktoriaus pareigas Kretingos Pranciškonų gimnazijoje.

Beje, šis žmogus prieš dešimtmetį su kurorto savivaldybės administracija bylinėjosi dėl premijos, kurios negavo.

Tuomečio savivaldybės švietimo skyriaus vedėjo L.Šidlausko darbas buvo įvertintas prastai. Tačiau teismas nutarė, kad nepatenkinamą įvertinimą gavęs valdininkas be premijos liko nepagrįstai.

Šventę sugriovė V.Cololo?

Palangos senosios gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Zinaida Bružienė, paklausta, kodėl kurorto absolventai suskilo, apgailestavo, jog šiuolaikiniams vaikams šventės svarbesnės už mokyklą.

"Mokykla organizuoja aktą ir kviečia visus vaikus. Bet dalis vaikų eina kitur švęsti, renginio vedėjas esą gali tik sekmadienį atvykti, todėl reikia daryti dvi šventes", – tikino direktoriaus pavaduotoja.

Paklausus, ar buvo vaikų prašymų šventę rengti Kurhauzo salėje, Z.Bružienė aiškino, jog ši salė per maža mokyklos bendruomenei.

"Iš viso mokyklą baigia 122 mokiniai. O juk kiekvienas atsiveda mažiausiai dar du. Ateina ir tėvai, draugai, seneliai, kavalieriai ir panelės. Vadinasi, reikia salės, skirtos mažiausiai 500 žmonių", – patikino Z.Bružienė.

Direktoriaus pavaduotoja pridūrė, jog šios laidos abiturientai per daug "prisirišo" prie vakarinės dalies klausimo.

"Vieni panoro vienur, kiti – kitur. Vienur yra brangiau, kitur – pigiau. Vieni penktadienį – viloje "Auska", o kiti – sekmadienį Virkštininkų kaime su vedėju V.Cololo. Ir jie nesileido į jokias kalbas. Jiems V.Cololo brangesnis nei mokykla", – ironizavo Z.Bružienė.

Ji patikino, jog situacijos nesinorėta aštrinti, tad sutarta, jog vyks dvi atestatų įteikimo ceremonijos.

"Tiesa, kiti ateina anksčiau. Pasiima atestatus, pasirašo, be jokių šventimų. Matyt, nebenori draskytis. Kažkaip ši šventė praranda savo iškilmingumą, o juk tai brandos aktas", – svarstė Z.Bružienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tadad

Tadad portretas
Dauguma Palangos savivaldybės darbuotojų yra gražiai mokantys kalbėti tiesioginė ta žodžio prasme KYŠININKAI,kurie net jaunus kadrus išmokinę tai daryti.Skaudu bet ne tokią Lietuva męs kūrėme, gal tai europietiškos vertybės?o gal ir sovietinės Lietuvos palikimas,..? Reikią tokius dalykus fiksuoti video,audio įranga ir deti i soc.tinklapius,gal tada ir bus rezultatas ju metodais dirbti.

Manau

Manau portretas
šis drasus moksleiviu pasipriešinimas pabudins visus Palangiškius

nezinau, bet

nezinau, bet portretas
skaudu jeigu ir Palanga valdo banditai, dekui ,,uz tiesa"
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių