Taupo ir Panevėžys: vakarais kai kurios gatvės liko be šviesos

Taupyti elektros energiją imasi ir Panevėžys: vakarais kai kur įjungiamas kas antras lauko šviestuvas, kai kur jie šviečia tik vienoje gatvės pusėje, o kai kurios gatvės išvis liko be šviesos – kaip antai, Kniaudiškių ir Parko gatvės. Panevėžio miesto savivaldybės atstovai gyventojų prašo kantrybės – dabar tamsu, bet kiek vėliau, elektros taupyti nebereikės.

Gatvėse nesaugu

Gyventojai skundžiasi jau kurį laiką Kniaudiškių ir Parko gatvėje neveikiančiu apšvietimu ir sako, kad šios gatvės nebėra saugios tamsiu paros metu.

„Kniaudiškių gatvėje aklina tamsa. Suprantu, kad darbininkai ten dirba, bet, ar reikėjo tą daryti dabar, kai pradeda anksčiau tempti. Matau, kad ir vairuotojams nėra patogu, jie sunkiai pastebi pėsčiuosius. Vakare – tamsu, ryte – tamsu, naktį – taip pat tamsu. Kiekvieną vakarą šia gatve grįžtu namo ir visada jaučiuosi nesaugiai“, – piktinosi naujienų portalui JP laišką parašiusi panevėžietė Brigita.

R. Ančerevičiaus, E. Laužadžio/jp.lt nuotr. 

Šviesos teks palaukti

Už Panevėžio miesto gatvių apšvietimą atsakingos bendrovės „Panevėžio gatvės“ apšvietimo tinklų padalinio darbų vadovas Vitas Šukys, naujienų portalui JP teigė, kad šiose gatvėse vyksta modernizacija – įrenginėjami nauji elektros stulpai.

„Kol darbininkai nebaigs tvarkyti elektros stulpų, tol bus tamsu. Kol negausime rašto, tol apšvietimo nepajungsime. Supraskite, mieste vyksta rekonstrukcija ir kitaip nebus, – teigė V. Šukys ir tęsė: – Sudėjome foto rėles. Vienur šviečia tamsiau, kitur – šviesiau. Nuolat atliekame reguliavimus, dirbame be perstojo ir tikrai nebus, kad šviesos švies visur vienodai. Kada visiškai bus atnaujinta visa elektros sistema, kada bus sudėtos spintos, tada bus kita kalba, viską valdysime kompiuteriu, viskas pasikeis“.

Kiemuose šviesos nemažins

Paklaustas, ar mieste siekiama taupyti elektrą ir dėl to kai kuriose gatvėse yra tamsiau, V. Šukys teigė, kad yra taupoma ir tas daroma ne tik Panevėžyje, bet ir visoje Lietuvoje. „Pavyzdžiui, vieną apšvietimo pusę atjungėme Paliūniškio gatvėje, tačiau visiškai tamsių gatvių tikrai niekur nepaliekame“, – tikino darbų vadovas.

V. Šukys užriktino, kad naktimis šviesos paliekamos ir daugiabučių kiemų gatvėse. „Kiemuose apšvietimo tikrai nemažiname – ir dėl žmonių saugumo, ir siekiant išvengti nusikalstamumo“, – tvirtino jis.

Projektas tęsiasi

Primename, kad šiuo metu mieste įgyvendinamas projektas „Panevėžio miesto gatvių apšvietimo modernizavimas“, kurio tikslas – užtikrinti kokybišką, efektyvų ir reikalavimus atitinkantį Savivaldybės gatvių apšvietimą bei sumažinti energijos suvartojimą gatvių apšvietimo infrastruktūroje. Projektą ketinama užbaigti iki kitų metų sausio pradžios.

Projekto vadovas Arvydas Šatas sako, kad gatvėse, kur keičiamos atramos, stengiamasi išlaikyti apšvietimą. Jo nėra tik ten, kad kur fiziškai nutraukiami seni kabeliai arba nėra galimybės išsaugoti jų.

Dėl to šiuo metu neapšviestos Parko ir Kniaudiškių gatvės, dėl kitų gatvių, anot A. Šato, kol kas problemų nėra. Vis tik, kada bus įjungtas apšvietimas minėtose gatvėse, A. Šatas prognozuoti nesiryžta.

„Parko gatvėje darbai jau eina visai į pabaigą, greitai apšvietimą įjungsime. Kniaudiškių gatvėje – šiek tiek užstrigo darbai, bet kol vyksta rekonstrukcija, bandysime apšvietimą šioje gatvėje paleisti dalimis“, – kalbėjo projekto vadovas.

Prašo kantrybės

Artimiausiu metu apšvietimo modernizaciją atlikti planuojama ir kitose miesto dalyse. Elektros stulpai bus keičiami Ateities, Radviliškio, J. Basanavičiaus, J. Janonio, Pilėnų, Dariaus ir Girėno gatvėse. Tačiau, pasak A. Šato, net ir vykstant rekonstrukcijos darbams, šiose gatvėse apšvietimas bus išlaikytas.

„Reikia truputėlį pakentėti tam, kad paskui apšvietimas būtų gražus. Kiek gatvių jau esame atnaujinę, gyventojai patenkinti, visiems viskas gerai. Reikia turėti kantrybės. Tikėjomės daugiau darbų padaryti vasarą, bet rangovai, kaip visada, pradžioje dirba labai vangiai, o į sutarties pabaigą neria visą galva. Šie rangovai – ne išimtis“, – teigė A. Šatas ir pasidžiaugė, kad šiuo metu vyksta viešieji pirkimai viso miesto šviestuvų keitimo į ledinius šviestuvus.

R. Ančerevičiaus, E. Laužadžio/jp.lt nuotr.

Šviesi ateitis

Paklaustas. kodėl miestui reikėjo tokio atsinaujinimo, A. Šatas vardino ne vieną priežastį.

„Visų pirma, Lietuvos verslo paramos agentūra teikė 50 procentų subsidiją, priėmėme sprendimą, kad tai palankus metas už pusę kainos didžiojoje miesto dalyje atlikti modernizavimo darbus, kitur – pakeisti apšvietimą. Šis sprendimas dabar labai savalaikis. Baigus įgyvendinti projektą, sutaupysime apie 50 procentų elektros energijos ir nebereikės išjunginėti kas antro šviestuvo. Švies kiekvienas iš jų. Be to, turėsime galimybę šviestuvus prigesinti tuo metu, kai vyksta minimalus judėjimas, pavyzdžiui, vidury nakties, kai žmonių nedaug. Nebereikės jų išjunginėti, galėsime tik prigesinti, tai yra palikti 50, 30 ar 40 procentų šviesos, pagal gatvės svarbą. Tai bus ženklus pagerėjimas“, – teigė A. Šatas.


Šiame straipsnyje: elektrataupymasPanevėžys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių