Tauragės ir Šilalės medžiotojai piktinasi poligonų steigimu: jeigu bus triukšmas, žvėrys atsitrauks

Tauragės ir Šilalės rajonuose nusprendus kurti poligonus ir tose teritorijose uždrausti medžioklę, medžiotojai tikina, kad ši žinia jiems netikėta, piktinasi tokiu sprendimu ir pasigenda valdžios atstovų komunikacijos.

Valstybės gynimo taryba (VGT) trečiadienį pritarė, kad būtų kuriami du nauji lengvieji manevriniai poligonai Tauragės ir Šilalės rajonuose, jie galėtų talpinti nuo kuopos iki bataliono karinius vienetus.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigė, kad poligonų plotuose bus uždrausta medžioklė.

Jis kalbėjo, kad dėl poligonų steigimo gali būti „įvairių diskusijų“ su medžiotojais, tačiau teigė manantis, kad nacionalinis interesas dėl naujų poligonų yra ypač svarbus.

„Esame pasipiktinę, visa medžiotojų bendrija, ir ne tik medžiotojai, bet ir bendruomenės, kiek teko kalbėti su bendruomenių pirmininkais. Visiškai ignoruojami gyventojai“, – BNS sakė Tauragės medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Kęstutis Balašaitis.

Jo teigimu, tarp dviejų steigiamų poligonų atsidurs Tauragės miestas.

„Aš stebiu, kas darosi Ukrainoje, rusai taip ir taiko savo raketas, dronus į tas vietas, kur vyksta mokymai, kur poligonai. Miestas visiškai šalia, kodėl taip daroma?“ – klausė K. Balašaitis.

„Viskas daroma, kad žmones pakištų kaip gyvą skydą. (...) Neįvertinamos grėsmės, kurios iškils Tauragės miesto gyventojams“, – piktinosi medžiotojas.

K. Balašaičio teigimu į planuojamo poligono teritoriją patektų trijų medžiotojų būrelių ir klubų medžiojimo plotai.

Teigia, kad nukentės gyventojai

Jis teigė, kad uždraudus šiose teritorijose medžioti, nukentės vietos gyventojai.

„Kodėl niekas nesidomi, kas bus su gyventojų pasėliais, kuriems žalą darys žvėrys? (...) Kodėl žmonėms leis vaikščioti, bet medžiotojai medžioti negali? Ar medžiotojas kitoks žmogus?“ – kalbėjo K. Balašaitis.

Jis teigė, kad birželio 20 dieną apie 13 val. sulaukė skambučio iš Krašto apsaugos ministerijos (KAM) ir kvietimo į 17 val. vykstantį susitikimą.

„Visuomenės nuomonė visiškai neįdomi“, – tvirtino K. Balašaitis.

Niekas į mus nesikreipė, nieks neklausė, patys turime ieškoti.

Jam nerimą kelia ir tai, kad įrengiant poligoną bus kertami miškai.

„Tauragė yra Europos žaliasis miestas, perkame elektromobilius, (...) statome įkrovimo stoteles, o miškus kertame. Čia galai nesueina“, – dėstė medžiotojas.

Pasak Tauragės medžiotojų atstovo, svarstoma organizuoti piketą prie savivaldybės dėl steigiamo poligono.

„Taip lengvai čia nepraeis“, – pareiškė K. Balašaitis.

Nesupranta poligono paskirties

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Šilalės skyriaus valdybos pirmininkas Genadijus Zbarauskas BNS pasakojo, kad poligonas bus steigiamas ir jo būrelio medžioklės plotuose.

„Niekas nieko mūsų neinformavo, mūsų valdžia, meras eina tyliai ramiai, kažkas su kažkuo jau susitarė, mes paskutiniai sužinome“, – teigė G. Zbarauskas.

„Niekas į mus nesikreipė, nieks neklausė, patys turime ieškoti“, – pridūrė jis.

Šilalės medžiotojas teigė nesuvokiantis, kokia bus poligono paskirtis.

„Aš ir pats Karo akademiją baigęs, bet aš nesuvokiu. Kaip buvo auksiniai šaukštai, dabar bus auksiniai poligonai. (...) Sunkioji technika nevažiuos, šaudymų nebus, tai kam reikalingas tas poligonas, ką ten veikti, jūs man pasakykite. Tai stadione gali bėgioti“, – kalbėjo G. Zbarauskas.

Pasak jo, įkūrus poligonus, jų teritorijose esančius miškus žvėrys apleis.

„Jeigu triukšmas, trukdymas nuolat, tai žvėrys atsitrauks“, – sakė G. Zbarauskas.

Jis teigė manantis, kad steigiant poligonus, miškai tose vietose bus iškirsti.

KAM duomenimis, Tauragės rajone poligonas užims 4304 hektarus ploto, Šilalės – 2677 hektarus.

Valstybės gynimo taryba taip pat rekomendavo šiems dviem objektams suteikti valstybinės reikšmės statusą, juos steigiant panaudoti teisinį reguliavimą, leidžiantį darbus atlikti sparčiau, koks jau taikytas kuriant Rūdninkų poligoną Šalčininkų rajone.

Poligonų steigimo darbus ketinama pradėti rudenį.

Tauragės rajone veikia Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotasis pėstininkų batalionas, Šilalės rajone – brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne medžiotojas

Ne medžiotojas portretas
Kai kas teigė, kad medžiotojai prisidės prie Lietuvos gynimo, kilus pavojui. Straipsnelis išaiškina, kad prisidės, tik ne Lietuvos pusėje. Aiškėja ko verti šie bebrų organizacijų nariai, turintieji net Seime savo atstovus.

Balsas

Balsas  portretas
Gyveno trys broliai, du protingi, trečias-- Medžiotojas.

Bus poligonas,

Bus poligonas, portretas
nesipurtykite konvulsijose,kacapinės fufaikės ir asilai medžiotojai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių