Pereiti į pagrindinį turinį

Tautiečiai galės sulietuvinti pavardes - Stankevičiai taps Stankais

2009-09-30 10:12
Tautiečiai galės sulietuvinti pavardes - Stankevičiai taps Stankais
Tautiečiai galės sulietuvinti pavardes - Stankevičiai taps Stankais / Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Lietuvos gyventojai galės sulietuvinti savo pavardes atsisakydami slaviškų priesagų – tokį pavardės keitimo pagrindą artimiausiu metu žada įteisinti teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Įsigaliojus naujajai tvarkai, pavyzdžiui, Stankevičius galės be sudėtingų procedūrų pasivadinti Stankumi, bus galima atsisakyti ir kitokių slaviškų priesagų, pavyzdžiui, -avičius ar -auskas.

Teisingumo ministras naujas taisykles žada patvirtinti per vieną ar kelias savaites. Asmenys, norintys atsisakyti slaviškų priesagų pavardėse, turės kreiptis į civilinės metrikacijos įstaigas.

Pavardžių keitimo galimybę su teisingumo ministru antradienį aptarusi Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininko pavaduotoja Jūratė Palionytė sakė, jog kalbininkai neprieštarauja, kad priesagų būtų galima atsisakyti individualia tvarka, bet nepritartų, kad pavardės būtų keičiamos visuotinai.

"Tie asmenys, kurie norėtų atsisakyti slaviškų priesagų, galėtų tai daryti individualia tvarka. Tarpukariu buvo sumanyti ir pradėti kurti teisės aktai, kad tai būtų visuotinis dalykas, bet nemažai kalbos specialistų tam prieštaravo todėl, kad pavardė yra brangintinas žmogaus žymuo ir tai yra jo šeimos, giminės pavardė. Todėl tokio visuotinio pavardžių keitimo atsisakant slaviškų priesagų tikrai nereikėtų ir dabar kalbos specialistai tam nepritartų", – žurnalistams sakė J.Palionytė.

Kalbininkė pabrėžė, kad pavardžių sistema Lietuvoje kūrėsi kelis šimtmečius ir jau yra nusistovėjusi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų