Pereiti į pagrindinį turinį

Tautinių mažumų įstatymas – lyg karšta bulvė

2013-06-07 14:40
Tautinių mažumų įstatymas – lyg karšta bulvė
Tautinių mažumų įstatymas – lyg karšta bulvė / Tomo Lukšio / BFL nuotr.

Ką daryti, jei svarbus sprendimas gali sumenkinti politinius dividendus? Žinoma, jį reikia vis atidėlioti. Tad aukšti politikai, ypač premjeras Algirdas Butkevičius, delsia apsispręsti dėl Tautinių mažumų įstatymo.

Kas toliau – nežino

Vardų ir pavardžių rašyba lotyniškais rašmenimis, vietovardžių ir gatvių rašymas lenkų bei rusų kalbomis. Tai – pagrindinės prieš mėnesį baigto rengti ilgai laukto Tautinių mažumų įstatymo nuostatos.

Tačiau premjeras jau visą mėnesį delsia apsispręsti, ar įstatymą imti ir svarstyti Vyriausybės posėdyje. „Kol kas tiesiog laukiame. Įstatymas į Vyriausybę išsiųstas gegužės viduryje“, – informavo vienas jo rengėjų Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotas kultūros viceministras Edvardas Trusevičius.

Valdantieji Vyriausybės programoje yra įrašę, kad vardų ir pavardžių rašymą nevalstybine kalba reikia kuo greičiau išspręsti, nes šis reikalas nuodija ir tarpvalstybinius santykius. Tačiau premjeras A.Butkevičius to padaryti greitai nenori.

Jis užsimanė, kad įstatymo projektas būtų svarstomas Vyriausybės Strateginiame komitete ir tik tada teikiamas svarstymui. „Negaliu pasakyti datos, kada svarstys. Kol kas įpareigojome Teisingumo ministeriją, kad parengtų pataisas, jie diskutuoja su Valstybine lietuvių kalbos komisija“, – dėstė Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis.

Žadėjo spręsti

Užuot sprendus problemą iš esmės, Tautinių mažumų įstatymo projektas ir toliau voliojamas ministerijų stalčiuose. Štai Teisingumo ministerija pasiūlė Valstybinei lietuvių kalbos komisijai išspręsti kalbos problemas pagal savo kompetenciją, kitaip tariant, kad komisija savo sprendimu, kuris pagal įstatymą privalomas, priimtų kalbos taisykles. Tik tada, pasak Teisingumo ministerijos atstovų, teisininkai galėtų nustatyti tvarką ir teisinį reguliavimą.

E.Trusevičiaus, Tautinių mažumų įstatymo rengėjo, nuomone, tereikia priimti politinį sprendimą ir apsispręsti, kokia apimtimi ir kuriose savivaldybėse bus galima vartoti kitas – tautinių mažumų – kalbas.

Tačiau šį sprendimą politikai tik atidėlioja. Štai Gediminas Kirkilas, socialdemokratų vicepirmininkas, anksčiau skelbė, kad Tautinių mažumų įstatymas galėtų būti priimtas šių metų balandį. Tačiau kol kas taip ir neaišku, ar įstatymas bus pateiktas dar birželį, ar jo pateikimas bus nukeltas į Seimo rudens sesiją.


Įstatymo projektas – liberalus

Pirminio Vyriausybei pateikto Tautinių mažumų įstatymo projekte numatoma teisė rašyti gyvenamųjų vietovių, gatvių, valstybinio administravimo ir savivaldybių administravimo subjektų bei topografinių ženklų pavadinimus tautinės mažumos kalba, tačiau su išlygomis.

Pavyzdžiui: „Gyvenamojoje vietovėje, kurioje tautinė mažuma sudaro ne mažiau kaip 25 proc. bendro gyvenamosios vietovės gyventojų skaičiaus po naujausio visuotinio gyventojų surašymo, gyvenamosios vietovės pavadinimas šalia pavadinimo valstybine kalba rašomas ir tos tautinės mažumos kalba; gatvių, esančių gyvenamosios vietovės teritorijoje, pavadinimai šalia pavadinimų valstybine kalba rašomi ir tos tautinės mažumos kalba; valstybinio administravimo ir savivaldybių administravimo subjektų, esančių gyvenamosios vietovės teritorijoje, pavadinimai šalia pavadinimų valstybine kalba rašomi ir tos tautinės mažumos kalba.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų