Teismas po mėnesio skelbs sprendimą teisėjų algų byloje

Regionų apygardos administracinis teismas pirmadienį išnagrinėjo teisėjų skundą dėl atlyginimų, sprendimas bus skelbiamas lapkričio 30 dieną.

Kaip BNS informavo teismas, 25 teisėjų inicijuota byla nagrinėta rašytinio proceso tvarka.

Teisėjai pareiškime nurod4, kad 2008-aisiais prasidėjus ekonominei krizei jų atlyginimai sumenko tiek sumažinant koeficientą, tiek bazinį dydį.

Pasak teisėjų, pasibaigus ekonominei krizei, nuo 2013 metų spalio, atlyginimo koeficientas apygardų teisėjams atkurtas į pradinį dydį, tačiau bazinis dydis iki šiol nėra tokio lygio, kuris buvo prieš krizę.

Jų teigimu, nors 2019 metų pirmąjį ketvirtį bazinis dydis padidintas, tuo pat metu pakeista mokestinė sistema – darbdavio mokėti mokesčiai perkelti darbuotojui. Teisėjų skaičiavimais, realus bazinis dydis padidėjo tik iki 134,2 euro.

Pasak jų, nuo šių metų pradžios numatytas 181 eurą siekiantis bazinis dydis, tačiau įvertinus mokestinės sistemos pakeitimą matyti, kad bazinis dydis iš tikrųjų yra 140,4 euro, taigi, dar tebėra mažesnis, negu buvo 2008 metais, kai siekė 141,9 euro.

Teisėjų teigimu, apygardų teismų teisėjų atlyginimas be priedo už stažą 2008 metais prieš mokesčius buvo 2440,85 euro, o pernai, įvertinus mokesčių reformą, sudarė 2362 eurus.

„Taigi, nors atrodo, kad teisėjų atlyginimai per 13 metų padidėjo apie 8 proc., realiai teisėjo atlyginimas vien dėl mokestinių pasikeitimų nominalia išraiška sumažėjo 3,2 procento“, – tvirtina teisininkai.

Be kita ko, pareiškėjų nuomone, teisėjų atlyginimų dinamika parodė, kad konstitucinį teismų ir teisėjų nepriklausomumo principo pažeidimą lėmė ne tik įstatymų leidėjo neteisėtas neveikimas, bet ir netinkamas esamas teisinis reguliavimas.

Dėl to teisėjai prašo Regionų apygardos administracinio teismo kreiptis į Konstitucinį Teismą, siekiant nustatyti, ar Teisėjų darbo apmokėjimo įstatymo tam tikros nuostatos neprieštarauja Konstitucijai.

Teisėjų atlyginimo problemą kėlė ir Teisėjų asociacijos valdyba – pasak jos, per maži atlyginimai kelia grėsmę jų profesijos patrauklumui ir teismų nepriklausomumui.

Spalio pradžioje Teisėjų tarybos atstovai parlamento vadovei pristatė siūlymą pasirašyti nacionalinį valdžių susitarimą dėl teisingumo sistemos finansavimo. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė tokią galimybę vertinanti santūriai.

Teisėjų atlyginimo pakėlimas yra numatytas Valstybės tarnybos reformos pakete.


Šiame straipsnyje: teisėjaiskundasatlyginimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

vokelis

vokelis portretas
teisejai teisesi atlygio,o kaip pensininkui prisiteisti didesni negu 350 euriuku,ka jo teise i teise nepazeidziama ,a ?

To Anonimas

To Anonimas portretas
O tu gal nešei tuos kyšius, kad loji kas antrą dieną vieną ir tą patį? Juokiasi puodas, kad katilas juodas. Nereikia nešti, tai ir neims niekas ir imti nebus ką. O kai patys nešat, tai ir kyšininkų pilna - teisėjų, prokurorų, policininkų, advokatų, gydytojų ir t. t. Kyšininkų valstybė, kadangi kyšio davėjų daugiau nei sąžiningų žmonių.

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
O tai ką darome, gerb.teisėjai, su gydytojų, mokytojų atlyginimais, buvusių darbščių darbuotojų, dabar senjorų, pensijomis? Ką darome įstatymiškai? Negi paliekame ant skurdo slenksčio juos?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių