Pereiti į pagrindinį turinį

Neteisėtai atleistas V.Gailius žada siekti žalos atlyginimo

2013-09-23 13:40
BNS inf.
Vitalijus Gailius
Vitalijus Gailius / Gedimino Bartuškos nuotr.

Iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo posto neteisėtai atleistas Vitalijus Gailius teigia ketinąs kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad būtų nustatyti atsakingieji asmenys bei iš jų išieškota žala. Į Seimą išrinktas buvęs FNTT vadovas sakė neketinąs grįžti į buvusią tarnybą.

"Aš teismų sprendimus gerbiu, o toliau yra teisėsaugos institucijų kompetencijos ir atsakomybės klausimas, kad asmenys, kurie priėmė neteisėtus ir, mano nuomone, nusikalstamus sprendimus būtų patraukti atsakomybėn ir iš jų išieškota padaryta žala. Manau, kad prokuratūra imsis tokių veiksmų, nes teisme pasisakyta, kad priimti teisės aktai yra neteisėti ir atsakys, ar tyčia, ar nusikalstamai veikė ir įvardins asmenis, kurie padarė didelę žalą valstybei tiek turtine, tiek valstybės interesų prasme", - BNS komentuodamas jam palankų teismo sprendimą pirmadienį sakė V.Gailius.

Jis teigė nesitikintis, kad generalinis prokuroras Darius Valys pats inicijuotų tokį tyrimą, todėl sakė ketinąs teikti prašymą dėl tyrimo pradėjimo

"Tuo, kad ponas D.Valys pats reaguos, tai turbūt jūs irgi netikite. Tai turbūt susipažinęs (su nutartimi - red.) kreipsiuos ir paprašysiu, kad atliktų tyrimą", - teigė V.Gailius.

Buvęs FNTT vadovas priminė, jog jau yra prašęs prokuratūros pradėti tyrimą dėl galimai neteisėtų Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pavaduotojo Romualdo Vaišnoro galimai neteisėtų veiksmų ir dokumentų klastojimo, tačiau prokuratūra atsisakė atlikti tyrimą.

"Esu kreipęsis į prokuratūrą, teismas du kartus įpareigojo, prokuratūra vis tiek neatliko tyrimo ir šiai dienai Vilniaus apygardos teisme yra nagrinėjamas apeliacine tvarka mano skundas dėl prokuratūros atsisakymo pradėti tyrimą.(...) Turiu omeny R.Vaišnoro išgyvenimų ir pojūčių pagrindu parengtą tarnybinį pranešimą, kurio pagrindu vėliau viskas ir buvo padaryta - atsirado Raimundo Palaičio (buvusio vidaus reikalų ministro - red.) įsakymai, kuriuos teismas pripažino neteisėtais, atsirado žala ir taip toliau. Atsirado tyrimas daug vėliau, negu jį reikėjo pradėti dėl informacijos nutekinimo ir buvo prarasti svarbūs duomenys, daug veiksmų iš to sekė", - kalbėjo V.Gailius.

Į Seimą išrinktas buvęs FNTT vadovas sakė neketinantis grįžti į buvusią tarnybą.

"Teismas pasisakė, kad esu išrinktas Lietuvos žmonių, manimi žmonės pasitikėjo ir aš negaliu jų nuvilti. Tai mane ši sprendimo dalis tenkina", - sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narys V.Gailius. Jis Seime vadovauja Antikorupcijos komisijai.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pirmadienį paskelbė, kad V.Gailius pernai vasarį iš FNTT direktoriaus pareigų buvo atleistas nepagrįstai.

Teismo pranešime taip pat pažymima, kad jam nepagrįstai panaikintas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija. Tokia nutartimi teismas patvirtino pirmos instancijos teismo išvadas dėl V.Gailiaus atleidimo, kurias buvo apskundusi Vidaus reikalų ministerija.

LVAT nutartimi V.Gailiui buvo priteistas darbo užmokestis už priverstinę pravaikštą nuo atleidimo iš FNTT iki Seimo nario priesaikos davimo dienos. Buvusiam pareigūnui taip pat priteista 10 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.

Prieš savaitę tas pats teismas paskelbė, kad neteisėtai iš FNTT buvo atleistas ir buvęs V.Gailiaus pavaduotojas Vytautas Giržadas. Jis kitą dieną po šios nutarties paskelbimo grįžo į darbą FNTT.

V.Gailius  ir V.Giržadas tuometinio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio įsakymu atleisti pernai vasarį. Šį žingsnį ministras motyvavo Valstybės saugumo departamento medžiaga.

Tokį R.Palaičio žingsnį rėmusi prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusią savaitę pareiškė, kad teismas negali panaikinti į pareigas V.Giržado ir V.Gailiaus patikrinimo melo detektoriumi rezultatų, todėl abejonės dėl jų reputacijos išlieka.

Šalies vadovė kalbėjo, kad "teismai sprendė atleidimo procedūrinius klausimus".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų