Tik maža dalis lietuvių vaikų užsienyje sistemingai mokosi lietuvių kalbos

Tik 5–7 proc. lietuvių vaikų užsienyje sistemingai mokosi lietuvių kalbos, sako Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkė konservatorė Dalia Asanavičiūtė.

„Šiuo metu užsienyje gyvena apie 150 tūkstančių lietuvių kilmės vaikų visame pasaulyje, iš jų lituanistinėse neformaliose savaitinėse mokyklose mokosi 8349 vaikai ir tokių mokyklų yra 218“, – per spaudos konferenciją penktadienį Seime teigė D. Asanavičiūtė.

Buvusi Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė pažymėjo, kad tokios neformalios mokyklos „veikia grynai entuziastų, savanorių, tėvelių iniciatyva, aukojant savo laiką, savo finansus, savo resursus, kad ateities karta kalbėtų lietuviškai“.

Jos pateiktais duomenimis, taip pat užsienyje veikia 11 formaliųjų lietuviškų mokyklų, „daugiausiai etninėse žemėse ir Latvijoje, Vokietijoje, kuriose mokosi apie 2 tūkst. vaikų ir jas baigę jaunuoliai gauna baigimo atestatus“.

Spaudos konferencijoje buvo pristatyta užsienyje gyvenančių ir dirbančių lituanistinio neformalaus švietimo srityje lietuvių parengta lituanistinio neformalaus švietimo analizė.

Pasaulio lietuvių bendruomenės Švietimo komisijos narė Donata Simonaitienė teigė, kad lituanistinė mokykla „yra ne tik kalbos mokykla, bet ir formuoja jauno žmogaus tapatybę, identitetą, sukuria artimą ryšį“.

„Jau yra užaugusi viena karta užsienyje ir stebint jaunuolius, kurie baigė lituanistines mokyklas, matosi, kiek Lietuvos lieka jų širdyse, kai užaugę jie balsuoja rinkimuose, vyksta į Lietuvą tarnauti privalomoje karto tarnyboje, nori mokytis Lietuvoje“, – sakė D. Simonaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mindaugas

Mindaugas portretas
Las isvyko is lietuvos seimomis ar gimde uzsienyje dauguma nebegrys i lietuva gyventi,lietuvai reiketu labiau rupintis savo gyventoju gerove,kad zmones tiesiog nebutu priversti emigruoti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių