Pereiti į pagrindinį turinį

Toks keltas Lietuvoje – vienintelis

2015-06-04 04:41
LRT
"Facebook" nuotr.

Sezoną pradėjo vienintelis Lietuvoje lyninis keltas be variklio, plukdantis, keliantis automobilius ir žmones per Nerį ties Čiobiškiu. Šis keltas laikomas Lietuvos technikos paveldu.

Keltas sujungia Kaišiadorių ir Širvintų rajonus. Medinis keltas čia plukdė dar tarpukariu, o šis – metalinis – nuo 1978 m. Ši perkėla yra maždaug 20 kilometrų nuo Kernavės, arti tilto nėra, todėl žmonės, persikeldami čia, sutrumpina kelią.

Tai vienintelis Lietuvoje keltas, neturintis nei variklio, nei irklų – tik tvirtas lynas jį prilaiko. Keltas, nešamas srovės, į lyną remiasi besisukančiu rąstu. Ir taip jį Neris nuneša į kitą krantą.

„Yra pelekai, kurie laiko keltą tam tikru kampu, kai jis stovi ar plaukia. Mano priešas šiame darbe – vandens lygis, kuris  keičiasi: jei jis kyla daugiau nei 20 cm, tai automobiliui užvažiuoti neįmanoma“, – pasakojo keltininkas Gediminas Dzeventauskas

Technikos paveldu pripažinto vandens transporto savininkas – jau trečios kartos keltininkas. Per Nerį žmones kėlė jo senelis ir tėvas.

„Tai – gyvenimo būdas, kurį palaiko mano šeima. Toks verslas nelabai apsimoka – žiemą ištrauki, dažai, valai, remontuoji... Bandysiu tą keltą išlaikyti tiek, kiek sveikata leis“, – sakė G. Dzeventauskas

Pasak keltininko, ant Neries kranto ketinama įrengti aikštelę vandens turizmo mėgėjams.

Čiobiškio keltui šią liepą – 80 m. sukaktis. Ji bus minima koncertais, kitais susibūrimais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų