Pereiti į pagrindinį turinį

Turto konfiskavimas: valstybės biudžetui tenka tik trupiniai

2010-08-16 06:59
Landa: nusikaltėliai dar iki teismo sprendimo spėja suslėpti turtą.
Landa: nusikaltėliai dar iki teismo sprendimo spėja suslėpti turtą. / Audriaus Bagdono (Fotodiena) nuotr.

Konfiskuojamo turto ir jo realizavimo apimties mažėjimas verčia valdžią ieškoti išeičių, kaip užtikrinti, kad tokia bausmės už nusikaltimus rūšis duotų kuo didesnį poveikį. Todėl siūloma išplėsti turto konfiskavimo ribas.

Mažėjimo tendencija

Informacija, kiek turto per metus konfiskuojama teismų sprendimu, disponuoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Jos duomenimis, per pastaruosius penkerius metus perimto į valstybės biudžeto apskaitą turto apimtis kiek paaugo. Tačiau mažėjo faktinės įplaukos, gautos realizavus konfiskuotą turtą.

Tai iš dalies aiškinama krizės iššūkiais – nėra galimybių pelningai realizuoti konfiskuotą turtą ir už jį gauti tiek pinigų, kiek tikimasi.

VMI pranešė, kad 2005 m. perimto į apskaitą turto suma siekė 4,74 mln. litų. 2006 m. ši suma siekė 6,79 mln. litų, 2007 m. – 6,8 mln., 2008 m. – 7,3 mln., 2009 m. – 9,75 mln. litų. Šių metų pirmą pusmetį perimto turto suma tesiekė vos 3,8 mln. litų, todėl laukiama, kad iki metų pabaigos ji geriausiu atveju padvigubės iki 7,5 mln. litų. Tai būtų trečdaliu mažesnė suma nei 2009-aisiais.

Įplaukos, realizavus konfiskuotą turtą, 2005–2009 m. irgi nedidėjo taip, kaip buvo galima tikėtis. 2005-aisiais jos siekė 3,5 mln. litų, 2006-aisiais – 6,4 mln., 2007-aisiais – 6,5 mln., 2008 m. – 5,8 mln., 2009 m. – tik 4 mln. litų. Tiesa, šių metų pirmą pusmetį šios įplaukos siekė jau 4 mln. litų, tai yra tiek pat, kiek pernai per visus metus.

Spėja suslėpti

Šios tendencijos privertė valdžią ieškoti išeičių, kaip efektyviau taikyti turto konfiskavimo bausmę.

Teisingumo ministerija pripažįsta, kad Lietuvoje tebėra turto konfiskavimo problemų, nes neretai pasitaiko, kad dar iki teismo sprendimo pritaikyti tokią bausmę nuteistasis suspėja suslėpti visą turtą, išdalyti jį giminėms, draugams ir artimiesiems, pagaliau, realizuoti vogtą ar neteisėtai įgytą turtą.

Tuomet antstoliams, vykdantiems teismo sprendimą, lieka konstatuoti, kad liko tik labai nedaug turto arba jo išvis nebėra. Skaičiuojama, kad maždaug pusės visų teismo sprendimų dėl turto konfiskavimo iš vagių atvejais nuteistieji nebeturi netgi tiek turto, kiek buvo pavogę.

Jau anksčiau buvo priimtos kai kurių įstatymų pataisos, apribojančios galimybę disponuoti turtu sunkiais ir labai sunkiais nusikaltimais įtariamiems asmenims. Tačiau, kaip parodė praktika, to nepakanka.

Taisys Baudžiamąjį kodeksą

Todėl siūloma priimti Baudžiamojo kodekso pataisas, kurios leistų iš nusikaltimus padariusių asmenų konfiskuoti ne tik tiesiogiai nusikalstant įgytą turtą, bet ir jį panaudojus gautą ekonominę naudą.

"Taip siekiama užkirsti kelią asmenims gauti tiek tiesioginių, tiek netiesioginių pajamų iš jų padarytų nusikaltimų ir mažinti motyvaciją daryti pelną teikiančias nusikalstamas veikas", – aiškino teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Dar viena griežta priemonė

Be to, siūloma įtvirtinti dar vieną naują poveikio priemonę – išplėstinį turto konfiskavimą. Įtvirtinus jį, teismas, priimdamas sprendimą dėl bausmės už sunkius ar labai sunkius nusikaltimus paskyrimo, galėtų peržiūrėti ir visą kaltinamojo turimą turtą bei įvertinti, ar jis yra proporcingas to asmens pajamoms. Jei paaiškėtų, kad tokiam asmeniui priklausantis turtas taip pat galėjo būti įgytas nusikalstamu būdu, jis taip pat būtų konfiskuotas.

Teisingumo ministerija pateikia pavyzdį: "Asmuo nuolat užsiima kontrabanda stambiu mastu, tačiau pareigūnams įkliuvo tik vieną kartą. Priimdamas sprendimą dėl bausmės už šį konkretų nusikaltimą, teismas galėtų įvertinti visą teisiamo asmens turtą, ir jei asmuo negalėtų pagrįsti, kad turtą įgijo legaliai, turtas būtų konfiskuotas. Tai galėtų būti padaryta nepaisant to, kad nebūtų nustatyta konkreti nusikalstama veika, iš kurios kaltininkas galėjo gauti šią turtinę naudą."

Tvirtinama, kad šiuo metu tokia galimybė įstatymuose nėra numatyta, tad konfiskuoti galima tik tą turtą, kuris įgytas įvykdant konkretų nusikaltimą, už kurį asmuo teisiamas.

Rudenį Baudžiamojo kodekso pataisų projektas turėtų būti teikiamas Vyriausybei ir Seimui priimti. Tikimasi, kad bus leista konfiskuojamo turto apimtį padidinti dvigubai ar net trigubai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų