Tyrimams dėl turto konfiskavimo – kriminalinės žvalgybos informacija?

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė registravo pataisą, kad tyrimams dėl civilinio turto konfiskavimo būtų galima naudoti kriminalinės žvalgybos metu surinktą informaciją.

Šiuo metu Kriminalinės žvalgybos įstatymas numato, kad kriminalinės žvalgybos informacija apie korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių turinčią veiką, prokurorui sutikus, gali būti išslaptinama ir panaudojama tiriant drausminius ar tarnybinius nusižengimus.

Parlamentarė siūlo papildyti, kad tokia informacija galėtų būti išslaptinta ir naudojama tyrimams pagal Civilinio turto konfiskavimo įstatymą.

Pataisą A. Širinskienė registravo Seime svarstant projektus dėl civilinio turto konfiskavimo. Pagal projektus, teismas galėtų nuspręsti konfiskuoti asmens neteisėtai įgytą turtą, net jeigu jo atžvilgiu neatliekamas baudžiamasis persekiojimas.

„Turto civilinį konfiskavimą planuojama taikyti didelės vertės, t.y. per 100 tūkst. eurų, turtui, sukauptam nusikalstamą gyvenimo būdą gyvenančių asmenų, kurie negali šio turto pagrįsti savo teisėtomis pajamomis“, – frakcijos pranešime cituojama A. Širinskienė.

Pasak parlamentarės, leidus kriminalinės žvalgybos metu surinktą informaciją  panaudoti turto tyrime bus galima lengviau nustatyti iš nusikalstamo gyvenimo būdo praturtėjusių asmenų išslapstytą turtą.

Civilinio turto konfiskavimo įstatymą Seimas planuoja priimti rudens sesiją. Šiuo metu projektų paketas baigiamas svarstyti pagrindiniame Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Projekte numatyta galimybė konfiskuoti asmens civilinį turtą, jeigu jis kaltinamas ar nuteistas už sunkius ir kai kuriuos apysunkius nusikaltimus, priklauso nusikalstamoms grupuotėms.

Taip pat konfiskuoti turtą būtų galima, jeigu jo vertė neatitinka asmens teisėtų pajamų ir šis skirtumas viršija 100 tūkst. eurų.

Tai galiotų ir turtui, kuris buvo perleistas kitam fiziniam ar juridiniam asmeniui, kuris žinojo arba turėjo žinoti, kad šio turto vertė neatitinka asmens teisėtų pajamų.

Numatyta, kad prieš pradedant konfiskavimo procesą, būtų atliktas turto tyrimas.

Turto civilinio konfiskavimo procesas susidėtų iš dviejų etapų. Pirmiausia asmuo būtų įpareigojamas deklaruoti ir pagrįsti turimą turtą bei pajamas. Jeigu asmuo to nepadaro, būtų kreipiamasi į teismą dėl turto, neproporcingo asmens pajamoms, konfiskavimo.

Sprendimus dėl įpareigojimo deklaruoti ir pagrįsti turtą bei pajamas skyrimo asmeniui, dėl turto civilinio konfiskavimo, o prireikus ir dėl turto arešto taikymo priimtų teismas. Į teismą dėl minėtų sprendimų turėtų kreiptis prokuroras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių