Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainiečiai apie karą tėvynėje: mes ant genocido ribos

2022-03-05 18:55
DMN inf.

Parama Ukrainai plūsta toliau, tačiau pagalbos vis dar reikia. Ukrainiečių namai Vilniuje, kur turėjo būti mokykla, dabar tapo paramos surinkimo tašku. Kaip jaučiasi ukrainiečiai Lietuvoje, ir kokia parama šiuo metu labiausiai reikalinga – LNK reportaže.

Scanpix nuotr.

„Teoriškai čia turėtų būti šeštadieninė ukrainiečių mokyklėlė vaikams. Kaip matote, pamokos dabar nevyksta. Vyksta paramos rinkimas Ukrainai. Mes ant genocido ribos iš esmės“, – sako „Ukrainos namų“ įkūrėjas Aleksejas Matvejevas.

„Esu kareivis, kuris kariavo 2014 metais. Buvau labai sužeistas, reabilitacija vyko Lietuvoje ir Lietuva mane išgelbėjo. Mes draugaujame su Lietuva, Lietuvos kariuomene, Lietuvos žmonėmis, kurie padeda nuo tada iki dabar. Ir esame labai dėkingi už tai“, – teigia Ukrainos karo veteranas Oleksa Sokil.

„Mano šeima dabar labai netoli nuo karo veiksmų, bet jie prašo nepanikuoti, nes mes tikime mūsų kariuomene, žinome, kad jie labai stiprūs ir nugalės“, – kalba savanorė Oksana Bespalova.

„Šiaip emocijų daug, bet, jeigu taip galima pasakyti, mes to laukėme. Žinome savo priešą ir žinojome, kad taip įvyks. Anksčiau ar vėliau žinojome, kad taip bus. Mes buvome pasiruošę ir tai, kas vyksta dabar Ukrainoje, yra ta pati situacija, kuri buvo, tik daug didesnė“, – sako O. Sokil.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Yra sąrašas, visi gali ateiti pas mus ir mes parodysime, ko mums reikia labiausiai ir ką galima atnešti. Dabar yra ir internete daug informacijos. Mes nedirbame su pabėgėliais, mes dirbame kariams. Reikia ir rankų, nes reikia viską pakuoti ir taip toliau“, – teigia Ukrainos namų“ įkūrėjas Petro Pyrohovas.

Tai mums Dievo duota žemė ir ją mes ginsime iki paskutiniosios.

„Dabar labiausiai reikia drabužių, avalynės, kas susiję su kareiviais. Noriu atkreipti dėmesį, kad reikia karėms moterims labai daug jų, nes pas mus kovoja labai daug moterų, taip pat, kaip ir vyrų. Reikia visokių vaistų. Visko, kas susiję su kraujo stabdymu, nuskausminimu, karščiavimo mažinimu“, – kalba O. Bespalova.

Ką ukrainiečiai pasakytų rusų kariams?

„Aš noriu pasakyti, kad tai, kas vyksta, taip pat jūsų kaltė. Šiuo metu žudomi ukrainiečiai ir jie žudomi su jūsų sutikimu. Šiuo metu rusų raketos naikina vaikų namus, ligonines. Dabar rusai žudo ukrainiečius. Mes – savo žemėje. Tai mūsų žemė. Tai mums Dievo duota žemė ir ją mes ginsime iki paskutiniosios. Ir mes niekada jums neatleisime. Niekada. Ir išmokysime savo vaikus, ir išmokysime savo anūkus. Tas kraujas, kuris liejasi mūsų namuose, krenta ant jūsų rankų ir jūsų vaikų. Ir žinokite, kad mes stipri tauta. Mes kartu“, – sako O. Sokil.

Daugiau naujienų