Pereiti į pagrindinį turinį

URM nežino apie dingusius baltarusių opozicijos pinigus

2010-01-08 17:24
URM nežino apie dingusius baltarusių opozicijos pinigus
URM nežino apie dingusius baltarusių opozicijos pinigus / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Užsienio reikalų ministerija (URM) pareiškė neturinti duomenų, kad Lietuvoje galėjo dingti Baltarusijos opozicijai užsieniečių skirti milijonai.

Po to, kai eksparlamentaras Algimantas Matulevičius Generalinei prokuratūrai paliudijo, jog buvęs saugumo pareigūnas Vytautas Pociūnas 2006 metais Baltarusijoje galėjo žūti todėl, kad tyrė, kaip Lietuvoje dingo šios kaimyninės valstybės opozicijai skirti pinigai, URM penktadienį išplatino trumpą pareiškimą. „Ministerija duomenų apie neva Lietuvoje gautas ir dingusias Baltarusijos opozicijai skirtas lėšas neturi“, - teigiama jame.

Pasak URM, „tokio pobūdžio vieši pareiškimai turi būti skubiai ištirti Lietuvos teisėsaugos institucijų“.

Ministerija pareiškė, kad yra pasirengusi „visapusiškai bendradarbiauti tiriant šiuos pareiškimus“.

Ketvirtadienį vakare LNK televizija pranešė, jog prokurorai sulaukė liudijimo, kad mįslinga V.Pociūlo žūtis Baltarusijoje gali būti susijusi su atliktu itin slaptu tyrimu. Esą žuvęs saugumietis domėjosi Lietuvoje dingusiais amerikiečių pinigais, skirtais Baltarusijos opozicijai remti.

Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas A.Matulevičius prokurorui tvirtino girdėjęs, kad prieš mįslingą žūtį Baltarusijoje Valstybės saugumo departamento (VSD) karininkas V.Pociūnas domėjosi pinigų likimu.

„Kalba ir apie 40 milijonų, kalba ir apie 30 mln. dolerių, bet sunku pasakyti, kadangi aš to nečiupinėjau. Ir neaišku, kokia dalis nusėdo čia, Lietuvoje. Jeigu jis domėjosi, tai labai karšta informacija ir sekanti prielaida atitinkama, jūs patys galite ją padaryti“, - sakė A.Matulevičius.

Jis teigė, kad kai kurie VSD darbuotojai jau pasibaigus parlamentiniam tyrimui dėl departamento veiklos norėjo paliudyti apie dingusius amerikiečių pinigus, tačiau persigalvojo. „VSD neįvyko pasikeitimų, o žmonės pradėjo tikėti, kad įvyks pasikeitimai esminiai ir buvo man gautas signalas, kad ateis ir paliudys dar, o paskui gavosi, kad su žmonėmis susidorojo, ir paskui žmonės persigalvojo“, - aiškino A.Matulevičius.

V.Pociūnas žuvo 2006-ųjų vasaros pabaigoje Baltarusijos Bresto mieste. Prokurorai padarė išvadą, kad žūtis buvo nelaimingas atsitikimas ir ikiteisminį tyrimą nutraukė, tačiau po skundų teismui tyrimas atnaujintas trečią kartą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų